Dobroczynna moc z natury – Trany norweskie

Tran to olej z wątroby dorsza. Jego ojczyzną jest Norwegia, gdzie produkowany jest od przeszło tysiąca lat. Początkowo wykorzystywany był w garbarstwie i budownictwie. Dopiero w XIX wieku odkryto jego zdrowotne właściwości. Dorsze poławiane są w Morzu Norweskim, które słynie z czystej, arktycznej wody i nieskażonego środowiska naturalnego.

Zauważmy, że odsetek zachorowań na choroby cywilizacyjne wśród mieszkańców krajów skandynawskich jest bardzo niski. Przyczyną tego jest dieta oparta na jedzeniu zdrowych, surowych ryb - w tym dorsza. Olej z wątroby dorsza jest bogaty w kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone oraz witaminy: A i D. Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT) zawarte w tranie norweskim firmy GAL wykazują korzystny wpływ na zdrowie naszego organizmu.

Stymulują układ odpornościowy człowieka, wpływają na rozwój kości i zębów i pełnią nieocenioną rolę w funkcjonowaniu naszego mózgu i układu nerwowego. Dieta bogata w NNKT warunkuje prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, a także utrzymuje odpowiednio niski poziom cholesterolu we krwi, odpowiedzialnego za rozwój miażdżycy. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (wit. A i D) są niezbędne w procesie widzenia, rozwoju kości oraz w zapobieganiu chorób cywilizacyjnych takich jak: choroba niedokrwienna serca, miażdżyca i cukrzyca. Kwasy omega odgrywają wielką rolę w rozwoju naszych dzieci - wpływają na koncentrację i pamięć, wspomagają naturalne mechanizmy obronne, a także warunkują ich prawidłowy rozwój fizyczny i intelektualny.

Niestety przewaga wysokoprzetworzonej żywności oraz mało aktywny tryb życia dzisiejszego społeczeństwa sprawia, że nasza dieta jest uboga w kwasy NNKT. Jesteśmy więc zmuszeni do suplementacji tych niezbędnych dla naszego zdrowia składników.

Pamiętajmy, że tylko olej z wątroby wątłusza (gatunku dorsza) posiada wiarygodne badania naukowe, potwierdzające jego korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Aktualnie na rynku farmaceutycznym dostępna jest cała gama suplementów diety nazywanych umownie "tranem". Często są to preparaty miernej jakości, niewykazujące działania prozdrowotnego, jakie im się przypisuje. Dlatego coraz większe znaczenie zyskują produkty naturalne, oparte na tradycyjnej metodzie pozyskiwania oraz dostarczane przez wiarygodnych producentów.

Dlatego sięgając po suplementację tak ważne jest wybieranie produktów, które znane są ze swoich dobroczynnych właściwości dla ludzkiego organizmu, ale jednocześnie te, których producenci dokładają wszelkich starań, aby produkty były jakościowo dobre i bezpieczne.

Takim producentem niewątpliwie jest firma GAL. Pozyskiwanie oleju z wątroby dorsza jest połączeniem tradycji z nowoczesną technologią, gwarantującą zachowanie naturalnych właściwości tranu.

Trany GAL wolne od metali ciężkich - potwierdzają to fachowe badania  Aby mieć pewność bezpieczeństwa wytwarzanych suplementów diety, w ramach kontroli wewnętrznej, poza badaniami mikrobiologicznymi i kontrolą procesu wytwarzania, zlecamy badania na zwartość metali ciężkich.

Dopuszczalne limity w tym zakresie reguluje  Rozporządzenie Komisji (WE) NR 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach  spożywczych. Zachęcamy Państwa do zapoznania się ze Sprawozdaniem z badań przeprowadzonych przez 2 niezależne jednostki badawcze:

* Laboratorium Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu

* Laboratorium Hamilton Poland

Raporty te dowodzą, że trany GAL spełniają rygorystyczne normy dotyczące dopuszczalnych zawartości metali ciężkich i są w pełni bezpieczne dla zdrowia.

Dla wielu ludzi (w szczególności dzieci) picie tranu było zmorą z powodu przykrego, "rybiego" zapachu i smaku. Dlatego też GAL ma w swojej ofercie trany dostępne w formie kapsułek. Natomiast do tradycyjnej płynnej formy produktu wykorzystuje najnowsze technologie przetwarzania oleju z wątroby dorsza, dzięki czemu ma on delikatniejszy i bardziej przystępny smak i zapach. Dodatek naturalnego aromatu smakowego rozwiązuje problem podawania go dzieciom oraz osobom mającym problem z połykaniem kapsułek.  Dostępne na polskim rynku są trany o aromacie cytrynowym, pomarańczowym oraz miętowym. Butelka z ciemnego szkła zapewnia świeżość i wysoką jakość tranu, gdyż promienie słoneczne i wysoka temperatura rozkładają kwasy NNKT.

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje