Marynaty do mięs z grilla – jaka marynata do karkówki, kurczaka czy żeberek?
Artykuł sponsorowany
Po długim sezonie jesienno-zimowym i oczekiwaniu na wiosnę nie możemy się już doczekać biesiad na świeżym powietrzu. Jedną z najczęściej wybieranych aktywności wiosenno-letnich jest grillowanie. Co zrobić, aby potrawy były jeszcze smaczniejsze, bardziej soczyste i aromatyczne? Zdradzamy pomysły na marynaty do mięs z grilla: karkówki, żeberek, kurczaka i burgerów.
Jak wybrać dobre mięso na grilla i gdzie je kupić?
Dobrze skomponowana marynata powinna spełniać nasze oczekiwania smakowe. Chcemy, aby mięso z grilla było soczyste, równomiernie wysmażone i nabrało ciekawego smaku ulubionych przypraw. Marynata, w której przygotowywać będziemy mięso na ruszt, ma uchronić je przed wysuszeniem. Jednak nie tylko marynata ma na to wpływ. Najważniejsze będzie mięso i jego jakość, dlatego wszystko zależy od wyboru odpowiedniego kawałka i... zaufanego sklepu.
Jak wybrać mięso na grilla? Przede wszystkim wybieraj sklepy, które oferują mięso od sprawdzonych producentów, spełniających najwyższe standardy jakościowe. W sieci sklepów Delikatesy Centrum znajdziesz szeroki wybór asortymentu mięsnego.
Szczególnie ważne jest również zapewnienie odpowiednich warunków przechowywania tzw. ciągu chłodniczego, czyli utrzymania stałej temperatury.
Kiedy już jesteśmy w sklepie, możemy wybierać mięso z lady. Mamy wtedy możliwość poproszenia o porcjowanie lub skorzystanie z profesjonalnego doradztwa. Wybieramy też konkretną wagę produktu, więc nic się nie marnuje.
Na co zwrócić uwagę?
- barwę mięsa - jednolita, bez przebarwień;
- zawartość tłuszczu - ważna zwłaszcza w przypadku wieprzowiny i wołowiny. Mięso powinno mieć średnią ilość białych lub jasnoróżowych przerostów tłuszczu;
- mięso powinno być lekko wilgotne;
- zapach - neutralny, delikatny,
- minimalną ilość przyległości.
Następnie istotne będzie też porcjowanie mięsa. Jeśli przyrządzamy kotlety np. z karkówki, powinny mieć one około 1-2 cm grubości i wagę około 200 g. Zbyt cienkie mogą szybko się wysuszyć lub nawet spalić na ruszcie. Za grube będą potrzebowały długiego czasu grillowania, mogą być niedopieczone w środku.
Marynaty do mięs z grilla - podstawowe zasady przygotowywania
Marynowanie jest znane od wieków i niegdyś było jednym ze sposobów konserwowania mięsa, które musiało być przechowywane bez lodówki. Tę właściwość kompozycji opartych głównie na soli można wykorzystać także dzisiaj, kiedy trzeba przewieźć przygotowane kotlety do miejsca grillowania podczas upałów.
Zazwyczaj jednak marynaty stosuje się ze względów smakowych lub by nadać mu odpowiednią teksturę. W skład marynat do mięs najczęściej wchodzą:
- Sól
Jest składnikiem posiadającym właściwości konserwujące, można ją wykorzystywać jako solankę na mokro lub do marynowania na sucho.
- Roztwór kwasu, np. octu, soku z cytryny
Kwas ma działanie zmiękczające, podobne do soli. Marynowane powinno też być krótsze - do kilku godzin, aby struktura mięsa pozostała przyjemna i naturalna.
- Piwo
Badania portugalskich naukowców wykazały, że dodatek piwa do marynaty zmniejsza ilość szkodliwych substancji - wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w grillowanym mięsie)[1]. Ponadto dostarczy odpowiednią ilość kwasu oraz - za sprawą dużej zawartości cukru - zapoczątkuje proces karmelizacji (rozpuszczania cukru i tworzenia karmelu), co pomaga w uzyskaniu apetycznej skórki.
- Mleko, jogurt, maślanka
Sprawią, że mięso nabierze delikatności i nie będzie się przesuszać na ruszcie. Mięso w jogurcie, maślance lub mleku, najlepiej trzymać cały dzień w lodówce.
- Przyprawy i zioła
To właściwie składniki aromatyczne, które nie wnikają w strukturę mięsa i nie poprawiają jej. Mogą wpływać na spowolnienie procesu jełczenia tłuszczu podczas długiej obróbki termicznej. Dlatego częstym dodatkiem do marynat jest musztarda lub gorczyca, rozmaryn, ostra papryka.
- Olej lub oliwa
Potrzebna do marynat bez solanki lub kwasu. Zabezpiecza mięso obsypane solą przed wysuszeniem.
W przypadku marynowania ważny jest też czas. Kompozycja oparta na składnikach kwasowych może pozytywnie zadziałać na strukturę mięsa już w 1 godzinę. Mięso marynowane w piwie potrzebuje około 3 godzin, a w jogurcie nawet cały dzień. Najlepsze efekty uzyskamy, zostawiając je na noc w lodówce.
Marynata do karkówki z grilla
Karkówka to jedno z najpopularniejszych dań z grilla. Ze względu na zawartość przerostów tłuszczu pozostaje krucha i soczysta. Można ją jednak przesuszyć, jeśli będzie zbyt cienko pokrojona lub niepoddana marynowaniu. Dobrze jest przygotować mieszankę, która zatrzyma soki wewnątrz mięsa i dostatecznie je zmiękczy, np.:
- Piwna marynata do karkówki z grilla
Składniki na 1 kg: szklanka ciemnego piwa, 2 łyżki oliwy z oliwek, gałązka rozmarynu (ewentualnie 1 łyżeczka suszonego), 1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego, 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczka sosu sojowego.
- Słodko-ostra marynata do karkówki na grilla
Składniki na 1 kg: 1 łyżka przecieru pomidorowego, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki chili i słodkiej papryki, 4 łyżki oliwy z oliwek, 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Marynata do żeberek z grilla
Żeberka najlepiej posmarować marynatą, szczelnie zawinąć w folię i zostawić w lodówce na całą noc. W pierwszym etapie grillowania układamy je w folii i pieczemy z obu stron. Mogą potrzebować około 1 godziny z każdej strony. Następnie należy zdjąć folię i jeszcze je dopiekać do uzyskania pożądanego koloru.
- Żeberka w stylu amerykańskim
Składniki na 1 kg: 3 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka syropu klonowego (można zastąpić miodem), 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczypta kuminu, szczypta słodkiej czerwonej papryki, szczypta papryki wędzonej.
- Miodowo-czosnkowa marynata do żeberek z grilla
Składniki na 1 kg: 3 łyżki oliwy, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka musztardy.
Marynata do kurczaka
Mięso z kurczaka jest lekkostrawne, jego białka cechują się wysoką strawnością, dlatego drób stanowi doskonałą alternatywę dla wieprzowiny. Grillować można piersi, skrzydełka lub podudzia, które można przyrządzić na sposób tradycyjny lub orientalny.
- Marynata do kurczaka na grilla z mlekiem kokosowym
Składniki na 1 kg: 100 ml mleka kokosowego, sok z 1 cytryny lub limonki, posiekana kolendra, 1 łyżeczka sosu sojowego, 2 łyżki sosu rybnego, 2 łyżki zielonej pasty curry, 1 rozgnieciona trawa cytrynowa.
- Ziołowa marynata do kurczaka z grilla
Składniki na 1 kg: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka musztardy, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, po 1 łyżeczce: rozmarynu, oregano, tymianku, papryki i pieprzu, 1 łyżka soli, sok z 1 cytryny, 1 łyżeczka miodu.
- Jogurtowa marynata do kurczaka
Składniki na 1 kg: 200 ml jogurtu, 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżka soku z cytryny, skórka otarta z 1 cytryny, 1 łyżeczka tymianku, 1 łyżeczka soli.
Mięso mielone z grilla i marynata do burgerów
Na grillu możemy przygotowywać również dania z mięsa mielonego, np. kofty na patyku, klopsiki lub burgery wołowe. W zależności od rodzaju mięsa warto je dobrze zamarynować.
- Marynata do burgerów wołowych (do nałożenia cienką warstwą na ok. 1 godzinę przed grillowaniem)
Składniki na 1 kg: 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka chili, 2 łyżeczki sosu Worcestershire, 2 łyżeczki whiskey lub ciemnego piwa.
Chcesz przygotować rozpływające się w ustach burgery? Zajrzyj na Mięsopedia.pl i dowiedz się, jak to zrobić
- Marynata do pulpecików drobiowych z grilla
Składniki na 1 kg: 4 łyżki oliwy, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżka jogurtu naturalnego, pęczek posiekanej natki pietruszki, 1 łyżeczka soli, 1 posiekana cebula.
- Marynata do kofty z grilla
Składniki na 1 kg: 1 łyżeczka startego imbiru, pęczek posiekanej kolendry, 1 łyżeczka sproszkowanych ziaren kolendry lub natki pietruszki, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 4 łyżki oliwy, szczypta cynamonu, szczypta kuminu, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, 1 łyżeczka soku z cytryny.
Artykuł sponsorowany