Piekarnik parowy: jak działa, co daje para i dlaczego może pikać ostrzegawczo? (wywiad z ekspertem)

Artykuł sponsorowany

Nowoczesne piekarniki parowe do zabudowy zastępują tradycyjne piekarniki elektryczne w coraz większej ilości domów.

Gotowanie na parze i pieczenie z parą w piekarniku parowym Electrolux
Gotowanie na parze i pieczenie z parą w piekarniku parowym Electrolux materiały promocyjne

Chociaż od dłuższej chwili nie są one nowinką technologiczną, to wciąż nie do końca rozumiemy jak działa piekarnik parowy, jakie są "stopnie pary" czy jakie korzyści oferuje to rozwiązanie.

Jest ich wbrew pozorom sporo i docenią je zarówno osoby piekące chleb w domy, jak i miłośnicy domowej pizzy do dobrze przypieczonych mięs.

Jak uzyskać potrawy soczyste w środku i chrupiące w każdej kuchni?

Na pytania odpowiada Ewa Lutomirska, Product Manager w Electrolux

Bartek Raducha: Jak działa piekarnik parowy i czym różni się od klasycznego piekarnika elektrycznego?

Ewa Lutomirska (Electrolux): Piekarnik parowy łączy w sobie funkcje klasycznego piekarnika elektrycznego - takie jak tradycyjne pieczenie z wykorzystaniem górnej i dolnej grzałki, funkcji pizza oraz termoobiegu - z możliwością pieczenia czy gotowania z parą.

Dodatek pary podczas procesu pieczenia pozwala na uzyskanie lepszych efektów, takich jak równomiernie wypieczone potrawy z wilgotnym środkiem i chrupiącą skórką.

Piekarnik parowy różni się od tradycyjnego piekarnika do zabudowy dodatkowymi funkcjami, takimi jak gotowanie na parze, odgrzewania potraw z zachowaniem ich wilgotności i smaku, a nawet do pasteryzacji. Dodatkowo pieczone w nim ciasta są bardziej puszyste dzięki wyrastaniu w  wilgotnym środowisku.

Sprawia to, że jest bardziej wszechstronny dzięki swoim funkcjom parowym.

To czyni go świetnym wyborem do nowoczesnej kuchni, zwłaszcza dla osób, które lubią gotować w domu.

Czy para w piekarniku rzeczywiście poprawia jakość wypieków?

Tak, funkcja pary w piekarniku ma duży wpływ na jakość wypieków, szczególnie przy pieczeniu chleba czy ciast.

Wypieki wyrastają lepiej w wilgotnym środowisku, co sprawia, że są jeszcze bardziej pulchne i lekkie.

Podczas pieczenia z dodatkiem pary, na zewnątrz ciasta czy chleba tworzy się idealnie chrupiąca skórka, podczas gdy wnętrze pozostaje miękkie.

To sprawia, że wypieki nie tylko lepiej wyglądają, ale i smakują.

Dodatkowo zaawansowane piekarniki parowe z generatorem pary (np. z serii SteamPro Electrolux) umożliwiają bardziej precyzyjne kontrolowanie temperatury i wilgotności w trakcie pieczenia, co jest kluczowe dla uzyskania optymalnych wyników.

Dzięki temu, piekarnik parowy jest idealnym narzędziem dla osób, które cenią sobie wysoką jakość i doskonały  smaku swoich wypieków.

Czy piekarnik elektryczny parowy sprawdza się też lepiej przy pieczeniu innych potraw, np. mięs czy ryb?

Tak, jedną z głównych zalet piekarnika parowego jest to, że potrawy mięsne przygotowane z jego pomocą są bardziej soczyste i wilgotne w środku, bez ryzyka przesuszenia.

Dzięki równomiernemu rozprowadzeniu pary wokół potrawy, mięso zachowuje swoją delikatność i soczystość, jednocześnie uzyskując pięknie zarumienioną i chrupiącą skórkę na zewnątrz.

Dodatkowo, piekarnik parowy doskonale sprawdza się przy przygotowywaniu delikatnych potraw, takich jak ryby.

W tradycyjnym piekarniku elektrycznym istnieje ryzyko, że delikatne mięso szybko wyschnie i stanie się twarde.

Piekarniki parowe minimalizują to ryzyko, umożliwiając przygotowanie ryby, która jest wilgotna, delikatna i pełna smaku.

Czy poza pieczeniem, piekarnik parowy oferuje inne funkcje?

Oczywiście, piekarniki parowe są bardzo wszechstronne.

Oprócz pieczenia z dodatkiem pary, oferują one szereg innych funkcji, takich jak gotowanie na parze, odgrzewanie z zachowaniem wilgotności potraw, a nawet sterylizacja i pasteryzacja.

To czyni je niezwykle przydatnymi w nowoczesnej kuchni, dając możliwość przygotowania różnorodnych potraw w zdrowszy sposób.

Ważne jest, że różne modele piekarników parowych mogą oferować różne funkcje. Niektóre modele są wyposażone w generator pary, inne wykorzystują rozwiązania, które wytwarzają parę w inny sposób. Dla konsumentów kluczowe powinny być funkcje, które piekarnik oferuje i to, jak mogą one wpłynąć na codzienne gotowanie oraz jakość przygotowywanych potraw.

Jak działają piekarniki parowe i jakie są korzyści z gotowania na parze?
Jak działają piekarniki parowe i jakie są korzyści z gotowania na parze? materiały promocyjne

Jakie są rodzaje piekarników parowych i które pozwalają na gotowanie na parze

Piekarniki parowe nie są jednolitą grupą produktów.

Dla ułatwienia dzielimy je w ofercie Electrolux na 4 kluczowe rodzaje, w zależności od tego, jak wykorzystywana jest w procesie pieczenia para:

  1. Najprostsze piekarniki parowe korzystają z dodatku pary (kilkuminutowych uderzeń pary) - np. Electrolux SteamBake,
  2. Piekarniki z generatorem pary pozwalają na pieczenie z użyciem pary, np. Electrolux SteamCrisp,
  3. Piekarniki umożliwiające również pieczenie i gotowanie na parze, np. Electrolux SteamBoost,
  4. Piekarniki oferujące dodatkowo możliwość gotowania sous-vide.

Omówię je na przykładzie piekarników parowych z oferty Electrolux.

Zaczynając od najprostszego poziomu, mamy urządzenia, które oferują krótkotrwałe, dziesięciominutowe uderzenie pary, takie jak Electrolux SteamBake (piekarniki z funkcją pary).

Są to modele bez generatora pary, ale nawet ta podstawowa funkcja może znacząco poprawić jakość pieczenia, na przykład ciast, serników czy chleba, zapewniając lepsze wyrośnięcie i ładniejsze złocenie skórki.

Następnie mamy piekarniki z wbudowanym generatorem pary, które pozwalają na pieczenie z użyciem pary, np. Electrolux Steam Crisp.

Ta funkcja nie ogranicza się tylko do pieczywa czy ciast, ale jest również idealna dla zapiekanek, zarówno makaronowych jak i ziemniaczanych, a także dla tłustych ryb.

Trzeci poziom to urządzenia umożliwiające z serii Electrolux SteamBoost, w których dostępne są wszystkie wcześniej wymienione funkcje, plus dodatkowo możliwość gotowania na parze.

To nie tylko zdrowa metoda przygotowywania mięs i delikatnych ryb, ale też doskonała do warzyw i niektórych owoców, co podkreśla wszechstronność i zdrowotne aspekty gotowania z wykorzystaniem pary.

W kontekście możliwości gotowania na parze, piekarniki parowe doskonale sprawdzają się przy przygotowywaniu warzyw, takich jak szparagi.

Rekomendujemy również wykorzystywanie ich do gotowania dużych ilości ryżu, co jest alternatywą dla tradycyjnego gotowania w garnku.

Dzięki gotowaniu na parze zachowujemy więcej witamin i składników mineralnych, co jest jednym z kluczowych argumentów przemawiających za używaniem tej technologii.

Te korzyści płynące z gotowania na parze są nie do przecenienia.

To właśnie te aspekty kwalifikują urządzenie do trzeciego poziomu zaawansowania.

Przechodząc do najbardziej zaawansowanego rozwiązania, mamy do czynienia z technologią w piekarnikach parowych Electrolux SteamPro.

To linia urządzeń, które posiadają wszystkie wcześniej wspomniane funkcje, ale wzbogacone o dodatkowe możliwości.

Jedną z kluczowych cech SteamPro jest czujnik wilgotności, który precyzyjnie dobiera ilość podawanej pary, co umożliwia gotowanie na poziomie profesjonalnych szefów kuchni w domowym zaciszu.

To właśnie ta technologia pozwala na wykorzystanie metody sous-vide, znanej i cenionej przez profesjonalistów za jej zdolność do przygotowywania potraw o niezrównanej teksturze i smaku.

Technologia sous-vide pozwala na przygotowywanie produktów w stosunkowo niskiej temperaturze przez długi czas.

Gotowanie na parze metodą sous vide z piekarnikiem parowym Electorlux
Gotowanie na parze metodą sous vide z piekarnikiem parowym Electorlux materiały promocyjne

Sous-vide kojarzy się z długotrwałym procesem pieczenia w niskiej temperaturze - czy piekarniki parowe pozwalają przyspieszyć ten proces?

W piekarnikach parowych Electrolux z serii SteamPro, czas gotowania jest skrócony w porównaniu do tradycyjnych metod sous-vide - nie trwa 15 czy 18 godzin, lecz zazwyczaj 3-4 godziny.

Potrawy przed gotowaniem na parze doprawia się zazwyczaj ziołami lub oliwą, co poprawia ich smak.

Następnie, produkty są próżniowo zamykane w specjalnych woreczkach, a w procesie sous-vide, para działa jako nośnik ciepła.

Po kilku godzinach gotowania, produkty uwalniają naturalne składniki, w tym sól, w zależności od zawartości w produkcie i preferencji użytkownika.

Mimo długiego czasu gotowania, temperatura utrzymywana jest na zaskakująco niskim poziomie, w granicach 65-70 stopni Celsjusza.

Efekt końcowy jest niesamowity.

Charakterystyczną cechą potraw przygotowanych metodą sous-vide jest są:

  • wyjątkowa unikalna konsystencja,
  • struktura,
  • smak i aromat nieporównywalne z innymi metodami gotowania.

Chociaż jedzenie po obróbce sous-vide mogą wyglądać mniej atrakcyjnie z powodu braku zrumienienia, można to łatwo zmienić, kończąc przygotowanie potraw na patelni lub grillu, aby dodać im kolor i lepszą teksturę.

Dobrze, więc w linii otwierającej naszą ofertę nie ma generatora pary, ale jest on obecny w kolejnych trzech liniach.

To specjalny wbudowany element wytwarzający parę, który dostarcza ją do wnętrza piekarnika w procesie gotowania.

Wspomniałaś o piekarnikach z generatorem pary i bez niego: czy możesz opisać jakie są kluczowe różnice między tymi dwoma rozwiązaniami w piekarnikach parowych?

Generator pary w piekarniku to specjalny element, który wytwarza parę i dostarcza ją do wnętrza piekarnika w procesie gotowania.

Modele z generatorem pary mają zintegrowany system dostarczania wody, co jest kluczowym elementem odróżniającym je od prostszych modeli, gdzie woda jest dodawana manualnie.

W modelach bez generatora pary (np. Electrolux SteamBake) wodę należy nalać do specjalnego wgłębienia w komorze piekarnika (ok. 100 ml, pół szklanki) i uruchomić tryb pieczenia parowego.

Podczas pracy piekarnika w odpowiednim momencie włącza się specjalna grzałka - umieszczona pod dnem komory - która odparowuje ją.

Trwa to ok. 10 minut i jest nazywane "uderzeniem pary".

Piekarniki z generatorem pary działają nieco inaczej.

Już na pierwszy rzut oka można zobaczyć, że na panelu sterowania jest dodatkowa szufladka - okrągła lub prostokątna.

Jest to pojemnik na wodę wykorzystywaną w procesie pieczenia lub gotowania parowego (np. Electrolux SteamCrisp i SteamBoost), którego pojemność wystarcza na jeden cykl pieczenia.

Nadmiar wody można odpompować do wnętrza piekarnika (na blachę) po zakończeniu procesu pieczenia.

Dużo większy zbiornik (dozownik wody) jest w modelach oferujących gotowanie sous-vide, czyli serii Electrolux SteamPro.

Ma on większą pojemność (950 ml), jest też łatwiejszy do napełnienia i opróżnienia (może być wyjęty z obudowy piekarnika i napełniony bezpośrednio pod kranem).

Chciałbym teraz poruszyć temat związany z wodą. Czy potrzebna jest specjalna woda? Wspomniałaś o napełnianiu pojemnika wodą z kranu, ale co z twardą wodą? W zmywarkach używamy soli, aby ją zmiękczyć. Czy piekarnik parowy może się zakamienić?

To bardzo ważna kwestia, zwłaszcza że w polskich domach woda jest często twarda (czyli bogata w składniki mineralne).

Zgadza się, może być bardzo twarda.

W zależności od modelu piekarnika, możemy mieć automatyczne przypomnienie o konieczności odkamieniania, które pojawia się na wyświetlaczu (modele z generatorem pary).

Częstotliwość tych powiadomień zależy od tego, jak często korzystamy z funkcji parowej i od twardości wody.

Te parametry ustawia się podczas instalacji piekarnika parowego, na podstawie informacji w instrukcji oraz wiedzy o tym, jaką wodę mamy w kranie.

W przypadku napełniania piekarnika twardą wodą - urządzenia Electrolux po 9 godzinach pracy (chodzi tu o zliczony czas pracy) w trybie parowym powiadomią o potrzebie odkamieniania.

To tylko przypomnienie o konieczności przeprowadzenia konserwacji, a po jego pojawieniu się nadal można piec i gotować z parą, ale tylko do pewnego momentu.

Jeśli nie wykonamy odkamieniania, funkcja parowa zostanie zablokowana aż do jego wykonania.

Jest to forma zachęty dla użytkownika, aby zadbał o piekarnik.

W kontekście miękkiej wody, czas do pojawienia się pierwszego tzw. miękkiego powiadomienia wynosi łącznie 18 godzin pracy w trybie z parą.

W przypadku piekarników parowych bez generatora wystarczy regularnie czyścić ich wnętrze.

Takie proste modele nie mają skomplikowanych systemów wymagających odkamieniania.

Brak w nich podajników czy generatorów pary, więc utrzymanie ich w czystości jest mniej wymagające.

Niezależnie od tego, jaki rodzaj dostarczania pary jest w piekarniku, warto regularnie odkamieniać go przy pomocy specjalnych preparatów (odkamieniacza do piekarnika).

Jeśli używasz trybów parowych często i woda w kranie jest mocno zakamieniona - nawet co 1,5 miesiąca.

Z kolei, jeśli masz miękką wodę lub rzadziej korzystasz z pary w piekarniku - co około 2,5 miesiąca.

Preparaty do odkamieniania piekarników parowych dostępne są w sklepach sprzedających produkty AGD Electrolux.

Ewa Lutomirska. Product Line Manager Taste w Electrolux Polska
Ewa Lutomirska. Product Line Manager Taste w Electrolux Polska materiały promocyjne

Dziękuję. Skoro jesteśmy przy konserwacji piekarnika - powiedz proszę więcej o czyszczeniu parowym piekarnika.
To bardzo ważne, aby regularnie korzystać z tej funkcji, szczególnie po pieczeniu w wysokiej temperaturze potraw na niezakrytej blasze - tłuszcz czy woda może odpryskiwać z powierzchni jedzenia i osadzać się na ściankach czy prowadnicach.

Para w procesie czyszczenia parowego pomaga rozluźnić zapieczone resztki i inne zabrudzenia, co ułatwia czyszczenie i utrzymanie piekarnika w dobrym stanie.

Jeśli pieczemy regularnie, warto co jeden-dwa cykle pieczenia wyczyścić wnętrze urządzenia.

Idealny proces konserwacji piekarnika parowego może wyglądać następująco:

  1. wnętrze komory pokrywamy dedykowanym detergentem do czyszczenia piekarnika i zostawiamy na godzinę,
  2. po tym czasie należy dokładnie wyczyścić wnętrze miękką szmatką,
  3. po tym warto zastosować czyszczenie parowe,
  4. po jego zakończeniu warto przetrzeć wnętrze piekarnika jeszcze raz miękką (suchą) szmatką.

Dzięki parze detergent, który mógł się dostać w różne zakamarki - za grill czy prowadnice - spłynie i będzie można zebrać jego resztki miękką szmatką.

Dzięki temu unikniemy nieprzyjemnych zapachów środków chemicznych.

To świetne rozwiązanie, zamykające proces czyszczenia.

Jeżeli nie pieczemy w super wysokich temperaturach i nie zawsze pod pokrywą, to czyszczenie parowe powinno być wystarczające.

Dodatkowo wybrane piekarniki parowe Electrolux mają funkcję czyszczenia pyrolitycznego.

Jest to specjalny program, który rozgrzewa piekarnik do około 500°C, w wyniku czego zabrudzenia zamieniają się w popiół (nawet trudne do usunięcia i przyschnięte).

Wystarczy wtedy przetrzeć ścianki za pomocą mokrej ściereczki - bez stosowania detergentu.

Ważne jest, aby znaleźć kompromis.

Czyszczenie parowe może być pomocne, ale nie zastąpi w pełni detergentu, który jest niezbędny do dokładnego czyszczenia.

Dziękuję za wyjaśnienie. Niektóre piekarniki parowe w ofercie Electrolux mają również wkłady (panele) katalityczne: w jaki sposób one pomagają zachować wnętrze piekarnika w czystości?

Piekarniki katalityczne wykorzystują specjalne panele katalityczne do utleniania zabrudzeń przy niższych temperaturach niż w procesie pyrolizy.

Są to wkłady umieszczone na bokach czy tylnej ściance piekarnika.

Choć proces katalityczny jest skuteczny, warto pamiętać, że dotyczy on tylko niektórych części piekarnika.

Dno i górna część komory nie są chronione panelami, co oznacza, że czasami potrzebne jest dodatkowe czyszczenie.

A jak wygląda kwestia energooszczędności w piekarnikach parowych?

Piekarniki parowe mogą być bardziej energooszczędne, dzięki możliwości pieczenia w niższych temperaturach, co zmniejsza zużycie energii.

To sprawia, że są one atrakcyjną opcją dla tych, którzy chcą oszczędzać energię podczas gotowania.

Nasze testy pokazują ciekawe wyniki.

Na przykład gotowanie łososia na parze zużywa o 20% mniej energii niż pieczenie go w tradycyjnym piekarniku przy 170°C.

Dodatkowo sam proces gotowania jest krótszy.

Zazwyczaj zwracamy uwagę na klasę energetyczną przy wyborze urządzeń, jak lodówki czy pralki.

To samo tyczy się piekarników.

Nasze piekarniki SteamPro znajdują się w najwyższej klasie energetycznej, co oznacza najwyższą efektywność energetyczną.

Skoro mówisz o gotowaniu łososia na parze, to czy poza krótszym czasem i niższym zużyciem energii, jakie są inne zalety piekarników parowych?

Przede wszystkim: smak potraw na parze.

Gotowanie na parze wydobywa pełnię smaku, zachowując naturalny aromat i kolor, szczególnie warzyw.

Potrawy z piekarnika parowego są zdrowsze, zawierają więcej witamin i minerałów, a także wymagają mniejszej ilości tłuszczu.

Jest to idealne rozwiązanie dla osób, które chcą jeść smaczniej, nie rezygnując ze zdrowego stylu życia.

Kolejną rzeczą jest wygoda.

Piekarniki parowe pozwalają na odgrzewanie potraw dzięki funkcji regeneracji parą.

W ten sposób, w ciągu zaledwie 10-15 minut, w wilgotnej atmosferze, jedzenie jest ciepłe i smakuje

jak świeżo ugotowane.

Dotyczy to całych posiłków, w tym mięsa, dodatków jak ryż czy ziemniaki, a także chleba.

Odświeżanie jedzenia przy pomocy funkcji pary pozwala przywrócić pieczywu świeżość, ale oczywiście po regeneracji należy je od razu spożyć.

Ważne jest, aby mieć świadomość, jakie korzyści daje piekarnik parowy.

Rozszerza on nasze horyzonty  kulinarne, pozwalając na wszystko, co oferuje tradycyjny piekarnik (np. termoobieg, termosonda w niektórych modelach, itp.), czy pieczenie doskonałej pizzy w warunkach domowych

dodatkowo  daje nam możliwość przygotowania sprawdzonych przepisów inaczej, oraz sięgania po nowe, by nasza kuchnia była nie tylko zdrowa ale przede wszystkim smaczna.

Nie jest to żaden kompromis w porównaniu z tradycyjnymi piekarnikami.

Czy wobec tych wszystkich zalet można powiedzieć, że piekarnik parowy jest odpowiedni dla każdego? Wiemy, że są one droższe niż tradycyjne piekarniki.

Piekarnik parowy jest idealnym rozwiązaniem dla kogoś, kto chce gotować, lubi gotować, chce eksperymentować w kuchni i czerpać korzyści z gotowania na parze.

Też dla osób, które chcą się cieszyć doskonałym smakiem i konsystencją ulubionych potraw.

Często ludzie decydują się na takie urządzenie, zachęceni przez sprzedawców, ale potem nie mają pewności, jak korzystać z takiego piekarnika parowego.

Rozumiemy te obawy i wychodzimy naprzeciw potrzebom użytkowników.

Dlatego w wybranych piekarnikach Electrolux dostępna jest funkcja Steamify, która ułatwia korzystanie z pary w piekarniku.

Użytkownik może zacząć od swoich sprawdzonych przepisów, w trybie Steamify wybierając temperaturę, a piekarnik dobierze parametry pary.

To ułatwia korzystanie nawet dla osób, którzy nie są pewne, jak wykorzystywać parę.

Steamify pokazuje, że piekarnik parowy może być, a w praktyce - jest - dla każdego.

Dla osób, które cenią sobie zdrowe jedzenie, dbają o kondycję i planetę, dla osób szukających innowacyjnych sprzętów do swojej kuchni i ceniących rozwiązania, które pozwalają zachować smak i składniki odżywcze potraw.

Piekarnik parowy Electrolux pomaga ograniczyć marnowanie żywności dzięki funkcji regeneracji parą.

To pozwala na odświeżanie jedzenia, co jest smaczne, zdrowe i przyjazne dla budżetu oraz środowiska.

Dziękuję!

Ewa Lutomirska Product Line Manager Taste

Mam ponad dwudziestoletnie doświadczenie w zarządzaniu różnymi kategoriami sprzętu gospodarstwa domowego, od 16 lat w Electrolux Polska.

Jeśli szukasz najlepszego urządzenia dla siebie, możesz też sprawdzić ranking piekarników parowych Electrolux.

Artykuł sponsorowany

materiały promocyjne
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas