Piekarnik parowy: jak działa, co daje para i dlaczego może pikać ostrzegawczo? (wywiad z ekspertem)

Artykuł sponsorowany

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Gotowanie na parze i pieczenie z parą w piekarniku parowym Electrolux
Gotowanie na parze i pieczenie z parą w piekarniku parowym Electrolux sponsorowane

Bartek Raducha: Jak działa piekarnik parowy i czym różni się od klasycznego piekarnika elektrycznego?

Czy para w piekarniku rzeczywiście poprawia jakość wypieków?

Czy piekarnik elektryczny parowy sprawdza się też lepiej przy pieczeniu innych potraw, np. mięs czy ryb?

Czy poza pieczeniem, piekarnik parowy oferuje inne funkcje?

Jak działają piekarniki parowe i jakie są korzyści z gotowania na parze?
Jak działają piekarniki parowe i jakie są korzyści z gotowania na parze? sponsorowane

Jakie są rodzaje piekarników parowych i które pozwalają na gotowanie na parze

  1. Najprostsze piekarniki parowe korzystają z dodatku pary (kilkuminutowych uderzeń pary) - np. Electrolux SteamBake,
  2. Piekarniki z generatorem pary pozwalają na pieczenie z użyciem pary, np. Electrolux SteamCrisp,
  3. Piekarniki umożliwiające również pieczenie i gotowanie na parze, np. Electrolux SteamBoost,
  4. Piekarniki oferujące dodatkowo możliwość gotowania sous-vide.
Gotowanie na parze metodą sous vide z piekarnikiem parowym Electorlux
Gotowanie na parze metodą sous vide z piekarnikiem parowym Electorlux sponsorowane

Sous-vide kojarzy się z długotrwałym procesem pieczenia w niskiej temperaturze - czy piekarniki parowe pozwalają przyspieszyć ten proces?

  • wyjątkowa unikalna konsystencja,
  • struktura,
  • smak i aromat nieporównywalne z innymi metodami gotowania.

Wspomniałaś o piekarnikach z generatorem pary i bez niego: czy możesz opisać jakie są kluczowe różnice między tymi dwoma rozwiązaniami w piekarnikach parowych?

Chciałbym teraz poruszyć temat związany z wodą. Czy potrzebna jest specjalna woda? Wspomniałaś o napełnianiu pojemnika wodą z kranu, ale co z twardą wodą? W zmywarkach używamy soli, aby ją zmiękczyć. Czy piekarnik parowy może się zakamienić?

Dziękuję. Skoro jesteśmy przy konserwacji piekarnika - powiedz proszę więcej o czyszczeniu parowym piekarnika.

  1. wnętrze komory pokrywamy dedykowanym detergentem do czyszczenia piekarnika i zostawiamy na godzinę,
  2. po tym czasie należy dokładnie wyczyścić wnętrze miękką szmatką,
  3. po tym warto zastosować czyszczenie parowe,
  4. po jego zakończeniu warto przetrzeć wnętrze piekarnika jeszcze raz miękką (suchą) szmatką.

Dziękuję za wyjaśnienie. Niektóre piekarniki parowe w ofercie Electrolux mają również wkłady (panele) katalityczne: w jaki sposób one pomagają zachować wnętrze piekarnika w czystości?

A jak wygląda kwestia energooszczędności w piekarnikach parowych?

Skoro mówisz o gotowaniu łososia na parze, to czy poza krótszym czasem i niższym zużyciem energii, jakie są inne zalety piekarników parowych?

Czy wobec tych wszystkich zalet można powiedzieć, że piekarnik parowy jest odpowiedni dla każdego? Wiemy, że są one droższe niż tradycyjne piekarniki.

Ewa Lutomirska. Product Line Manager Taste w Electrolux Polska
Ewa Lutomirska. Product Line Manager Taste w Electrolux Polska sponsorowane
zdjęcie
emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Przejdź na