Reklama

Bez tego odchudzanie nie ma sensu

Witaminy A,C i E są ważnym elementem w procesie odchudzania. Przy zmniejszeniu kaloryczności posiłków oraz ćwiczeniach, witaminy te pozwalają utrzymać nasz organizm w zdrowiu. Dzięki nim m.in. skóra po ciąży jest jędrna, a włosy lśnią.

Witaminy w procesie odchudzania są niezbędna, bo chronią nasz organizm. Są po to, aby na twarzy nie pojawiały się zmarszczki, włosy nie wypadały, a ręce, nogi i brzuch były jędrne. Świetnie wspomagają powrót kobiety do formy po porodzie.

Witaminy pomagają w odchudzaniu



- W trakcie odchudzania, gdy organizm przyjmuje mniejsze ilości kalorii i jest poddawany treningom, a intensywność ćwiczeń rośnie, bardzo ważną rolę odgrywają odpowiednio dobrane witaminy. Musisz zwrócić na nie szczególną uwagę, bo w tym czasie twój organizm jest mocno narażony na oddziaływanie wolnych rodników - tłumaczy w swojej książce "Moje odchudzanie" ekspert żywieniowy Konrad Gaca.

Specjalista zdradza, że witaminy można przyjmować nie tylko, jako suplement w tabletkach, ale także, a może przede wszystkim, trzeba zwracać uwagę na produkty, które zawierają poszczególne witaminy "w naturze".

Witamina C



Jedną z podstawowych witamin, które bardzo pomagają w procesie odchudzania, jest witamina C. - Jej rola jest ogromna. To ona blokuje syntezę kolagenu. Można powiedzieć, że osoby, które przyjmują wysokie dawki tej witaminy, mają dwukrotnie bardziej wytrzymałą skórę niż osoby przyjmujące ją w mniejszych ilościach. Ponadto witamina C korzystnie wpływa m.in. na obniżenie tętna spoczynkowego (również wysiłkowego), przyspiesza usuwanie kwasu mlekowego, wspomaga proces gojenia się ran - wymienia Gaca.

Witaminę C znaleźć można m.in. w warzywach oraz niektórych owocach m.in. truskawkach, czarnej porzeczce oraz w poziomkach.

Witamina E



Odchudzanie wspomaga także witamina E, która m.in. dobrze wpływa na sprawność fizyczną. - Przyjęto, że dzięki niej zmniejsza się poziom toksyczności wolnych rodników. Dzięki temu następuje wzrost aktywności tlenowej oraz maleje powysiłkowe zniszczenie mięśni. Przypisuje się jej potencjał poprawiania wytrzymałości i hamowania procesu starzenia się tkanek - tłumaczy Gaca.

Reklama

Witaminę E znaleźć można m.in. w olejach roślinnych, kiełkach pszenicy i ciemnym pieczywie.

Witamina A



W czasie odchudzania trzeba pamiętać też o retinolu, czyli witaminie A oraz jej prowitaminie, czyli beta-karotenie. - Wpływają one na proces namnażania komórek i proces ich regeneracji, a także zachowanie we właściwym stanie błon śluzowych. Witaminę A zawierają jedynie produkty pochodzenia zwierzęcego, głównie mleko i powstałe z niego produkty, a także jaja i wątroba - zdradza Gaca.

Beta-karoten natomiast znajduje się w produktach roślinnych m.in. w marchwi, natce pietruszki i szpinaku.

Selen



- Oba związki cechuje duża trwałość i jedynie w czasie smażenia dochodzi do większych ubytków. Kolejnym ważnym antyutleniaczem jest selen. Współdziała on z witaminą E i należy pamiętać, że w dużych dawkach staje się toksyczny. Z naturalnych źródeł selenu poleca się produkty zbożowe - kiełki pszenicy, owoce morza, ryby, czosnek oraz jaja - tłumaczy specjalista.

Do wakacji zostało jeszcze trochę czasu, więc warto sięgnąć po sprawdzone poradniki, zdrową żywność i witaminy, które pomogą nam w utrzymaniu zdrowia. Dobrze jest też zapisać się na siłownię.


PAP life
Dowiedz się więcej na temat: witaminy | odchudzanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy