Cała prawda o dobrym gotowaniu dla dziecka

Warzywa i owoce kupione dla dziecka najlepiej zużyć w ciągu 2-3 dni
Warzywa i owoce kupione dla dziecka najlepiej zużyć w ciągu 2-3 dni© Panthermedia

Podczas gotowania w wodzie warzywa tracą ok. 60 procent cennych składników - PRAWDA

Niemowlęciu od początku można przygotowywać zupy na mięsie -FAŁSZ

Domowe posiłki są zdrowsze niż gotowe dania w słoiczkach dla niemowląt -FAŁSZ

Warzywa i owoce wystarczy umyć jeden raz, tuż przed obraniem - FAŁSZ

To jak łączymy produkty, może ułatwić wchłanianie ich składników - PRAWDA

  • gotowaną marchewkę, dynię czy szpinak zawsze podawaj dziecku z dodatkiem tłuszczu (np. oleju lub masła). Dzięki takiemu połączeniu, zawarty w nich beta-karoten może być wykorzystany przez organizm (inaczej w ogóle się nie wchłania). Oliwą czy olejem, np. rzepakowym skrapiaj też pomidory, sałatę i paprykę;
  •  jeśli ugotujesz szpinak, szczawiową czy botwinkę, pamiętaj, by do potrawy dodać mleko lub śmietanę. Dzięki temu znajdujący się w tych warzywach kwas szczawiowy połączy się z wapniem zawartym w nabiale, więc nie będzie się wchłaniał i "wykradał" tego składnika z zapasów organizmu, m.in. kości;
  •  mięso zawsze serwuj z warzywami lub kaszami, ponieważ zawiera białko, które zwiększa wchłanianie żelaza zawartego w zbożach i jarzynach. Taki posiłek dobrze jest popić sokiem owocowym. Zawarta w nim witamina C dodatkowo ułatwi wchłanianie żelaza przez organizm malucha. Są też połączenia niewskazane, np. nie warto zestawiać pomidorów ze świeżymi ogórkami, bo zawarty w nich enzym askorbinaza, rozkłada znajdującą się w pomidorach witaminę C.
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?