Reklama

Napar z lipy: Już od pierwszego miesiąca życia

Lipa od wieków znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych. Pozwala uporać się z przeziębieniem, katarem i bólem gardła, a to nie koniec jej możliwości. Jest bezpiecznym ziołem, które może być stosowane już od pierwszego miesiąca życia dziecka.

Najsmaczniejsza herbatka

Surowcem leczniczym są kwiatostany lipy. Najczęściej spożywana jest jako napar: herbatka z lipy cieszy się dużym powodzeniem zwłaszcza w chłodniejszych miesiącach roku. W połączeniu z miodem, na przykład lipowym, stanowi doskonały napój rozgrzewający. Ważne, by miód dodać, gdy napar już odrobinę przestygnie, by nie stracił on swoich cennych właściwości.

Jak przygotować najsmaczniejszą herbatkę z lipy? Łyżeczkę ziela zalewamy wrzątkiem i parzymy pod przykryciem, minimum dziesięć minut. Oprócz miodu możemy dodać do smaku na przykład trochę soku z cytryny, albo odrobinę świeżo utartego korzenia imbiru. Ten ostatni dodatek zarezerwujmy dla większych dzieci i osób dorosłych, dla malucha będzie zbyt ostry. Miód podajemy dzieciom, które skończyły pierwszy rok życia.

Reklama

Pierwsza pomoc przy infekcji

Herbatkę podajmy dziecku już w momencie pojawienia się pierwszych symptomów przeziębienia. Zdecydowanie zwiększamy szansę na ominięcie gabinetu lekarskiego i co najważniejsze hamujemy rozwój infekcji, a tym samym zażywania środków farmakologicznych. Lipa działa równocześnie napotnie i uspokajająco, co ma ogromne znaczenie w przypadku małych dzieci, szczególnie rozdrażnionych gorszym samopoczuciem. Ma też działanie osłaniające. Napar z lipy stosuj przy gorączce, w zapaleniu gardła, krtani i oskrzeli. Śluz z kwiatów lipy działa wykrztuśnie i łagodząco w stanach zapalnych gardła.  


Ochrona przed rozwojem chorób cywilizacyjnych  

Kwiaty lipy zawierają mnóstwo drogocennych składników stymulujących nasz system odpornościowy, w tym  fitosterole, kwasy organiczne, śluzy, sole mineralne oraz witaminy: C i PP. Fitosterole mają działanie przeciwutleniające, dzięki czemu neutralizują wolne rodniki, a tym samym przeciwdziałają powstawaniu nowotworów.  Herbatka z lipy to doskonała profilaktyka raka żołądka, płuc, okrężnicy i prostaty. Pita regularnie pomaga też obniżyć poziomu złego cholesterolu, zwiększając wydalanie jego nadmiaru z organizmu (lipa działa moczopędnie).  

Dzięki obecności witaminy PP lipa wykorzystywana jest w leczeniu miażdżycy. Dodatkowo witamina ta wpływa na poprawę poziomu syntezy hormonów tarczycy i trzustki.  

Pobudza układ trawienny

Napary z kwiatów lipy jest dobrym wyborem, gdy dziecko ma zmniejszony apetyt. Pozwala zmniejszyć napięcie mięśni gładkich ścian żołądka, które pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i usprawniają przepływ żółci do dwunastnicy. Jest doskonałym antidotum przy zaburzeniach trawienia i przemiany materii. 

Ewa Koza, mamsmak.com


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy