Rozszerzanie diety dziecka: Jajko
W siódmym miesiącu życia dziecka możesz wprowadzić do diety dziecka żółtko. Musisz tylko uważać na jedną rzecz.
Potencjalnym niebezpieczeństwem jest ryzyko wystąpienia reakcji alergicznej. Zacząć należy od naprawdę małej ilości i obserwować, czy na skórze nie pojawiły się zaczerwienienia, bądź wypryski.
Niemowlę jest niespokojne, lub nie chce spać w dzień? Takie zachowanie również może świadczyć o reakcji alergicznej.
Rocznemu maluchowi można serwować jajka dwa lub trzy razy w tygodniu, w różnej postaci. Może to być jajecznica gotowana na parze, lane ciasto w zupie, jajko na twardo bądź na miękko. Najzdrowsze są te przyrządzane na miękko - nie tracą wtedy składników odżywczych, które giną w procesie długiego gotowania.
Jajo zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których organizm człowieka nie wytwarza. Białko ma zaledwie 45 kcal/100 gramów. 2/3 składu żółtka to lipidy, czyli tłuszcze, dokładniej: trójglicerydy, fosfolipidy oraz cholesterol. W żółtku znajdziemy witaminy: A, D, E, K - rozpuszczalne w tłuszczach.
Jaja należy przechowywać w lodówce, nie dłużej niż 20 dni. Im świeższe, tym będą dla nas cenniejsze.