Ważny kwas foliowy
W internecie można znaleźć informacje, że kwas foliowy skutecznie zapobiega rozwojowi alergii, a także zmniejsza nasilenie objawów choroby. Czy rzeczywiście tak jest, zapytaliśmy naszego redakcyjnego eksperta.
Ewa Najberg: Jak wiadomo jest dużym problemem klinicznym, stąd tak wiele badań o wpływie różnych witamin, mikroelementów czy kwasów tłuszczowych na przebieg schorzeń uczuleniowych.
Jakiś czas temu rzeczywiście ukazały się doniesienia, które wykazały, że im wyższy poziom kwasu foliowego (witaminy B9), tym niższe stężenia przeciwciał IgE, mniej dolegliwości alergicznych i łagodniejszy przebieg astmy.
Mechanizm tego zjawiska trudno wytłumaczyć. Być może kwas foliowy hamuje reakcje zapalne, które są istotą wszystkich schorzeń alergicznych.
Należy jednak zaznaczyć, że w innych badaniach wykazano pogorszenie przebiegu astmy oskrzelowej przy wysokich stężeniach kwasu foliowego. Wiadomo również, że od wielu lat kobiety ciężarne otrzymują dodatkowe dawki kwasu foliowego.
Mimo to, w tym czasie wzrosła ilość alergii. Moim zdaniem potrzebne są dalsze pogłębione badania, ponieważ rola i przydatność kwasu foliowego w alergii jest niejednoznaczna. W chwili obecnej nie jest on zalecany alergikom przez lekarzy rutynowo - ani profilaktycznie, ani leczniczo.
Niezbędna dla organizmu codzienna dawka witaminy B9 zawarta jest w dobrze skomponowanej, urozmaiconej diecie.