Reklama

Reklama

Kawowy tort brownie ze śliwkami kalifornijskimi

Dno foremek o średnicy 20 lub 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.

Składniki na 15 porcji:

Reklama

Brownie:

  • 300g masła
  • 300g gorzkiej czekolady
  • 5 jajek
  • 150g ciemnego cukru muscovado
  • 120g cukru pudru
  • 120g śliwek kalifornijskich
  • 175g mąki
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej szczypta soli

Masa kawowa:

  • 500g mascarpone
  • 200g śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Mus śliwkowy:

  • 70g śliwek kalifornijskich
  • sok i skórka z połowy pomarańczy
  • 2 łyżki likieru kawowego (można zastąpić whiskey)
  • 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Brownie: Dno foremek o średnicy 20 lub 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masło rozpuszczamy z czekoladą na małym ogniu i odkładamy do ostygnięcia. Śliwki kalifornijskie siekamy na małe kawałki i obtaczamy je w niewielkiej ilości mąki, żeby się nie sklejały, odkładamy. Jajka ubijamy z cukrami, aż będą jasne i puszyste, ok. 5-6 minut.  Dodajemy przestudzoną czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę, kawę i mieszamy. Na końcu wsypujemy śliwki. Ciasto przelewamy do przygotowanych foremek i pieczemy przez ok. 25-35 minut w temperaturze 175 C (w zależności od wielkości foremki). Studzimy. Ciasto można też piec na raty.

Masa kawowa: Mascarpone miksujemy ze śmietanką, cukrem pudrem i kawą przez kilka minut, aż masa będzie gładka i gęsta.

Mus śliwkowy: Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy ze skórką pomarańczową. Zalewamy sokiem z pomarańczy, likierem i odkładamy na minimum 1 godzinę. Dodajemy cukier puder i miksujemy na gładki mus.

Złożenie: Blaty brownie przekładamy kremem i musem śliwkowym, dekorujemy czekoladowymi drażami, pralinkami i kwiatami.

Czas przygotowania: 60 minut + 60 pieczenie


Przepis autorki Candy Company - kulinarnego Bloga Roku 2015

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje