Smaki z całego świata na polskim ruszcie. Zabierz gości w grillową podróż!
Materiał na zamówienie marki Sokołów
Kiedy myślimy o grillowaniu, często pierwsze skojarzenia, które przychodzą nam do głowy to polskie potrawy: soczysta karkówka, kiełbaski śląskie, szaszłyki z drobiu. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiśmy się nad tym, co na grillach smaży się w innych częściach świata? A gdyby tak wyjść poza granice naszych kulinarnych przyzwyczajeń i odkryć fascynujący świat dań grillowanych z różnych zakątków globu?
Wiele kuchni na całym świecie ma swoje unikatowe techniki grillowania oraz wyjątkowe przyprawy i składniki, które nadają potrawom niepowtarzalny smak. Odkrycie ich może być nie tylko kulinarną przygodą, ale także podróżą przez różnorodność kultur i tradycji. Przekraczając granice naszych kulinarnych nawyków, otwieramy się na nowe doznania i poszerzamy horyzonty. Gotowi na dalsze i te bliższe podróże po kuchniach, a właściwie - grillach świata?
Kiełbaski bałkańskie z ziemniakami
Przygotowanie dwóch porcji kiełbasek bałkańskich zajmie nam zaledwie 20 minut. Potrzebować będziemy 1 kg młodych ziemniaków, sześciu ząbków czosnku w łupinach, dwóch pętek Kiełbasy Bałkańskiej z serii Grill House Sokołowa, 250 g zielonych szparagów, dwóch łyżek nerkowców, 100 g sera bałkańskiego, oliwy, łyżeczki suszonego i gałązki świeżego rozmarynu, soli himalajskiej i cukru.
Oliwę wlewamy do płaskiego pudełka, wsypujemy suszony rozmaryn i sól. Wgniatamy tam również ząbki czosnku. Kiełbaski nacinamy ukośnie ostrym nożem przez całą ich długość, co około 2 mm. Następnie wsadzamy je do pudełka z oliwą i odstawiamy na trzy godziny do lodówki.
Ziemniaki dokładnie myjemy, a następnie co około 2 mm robimy nacięcia. Owijamy w folię aluminiową i pieczemy na grillu przez około 25 minut.
Ser bałkański kroimy w malutką kosteczkę. Nerkowce drobno siekamy, prażymy, aż się przyrumienią na suchej patelni, następnie wlewamy dwie łyżki oliwy, oprószamy solą i smażymy jeszcze przez około 15 sekund.
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru przez około 5 minut, odcedzamy i wkładamy na talerze, polewając oliwą z nerkowcami i posypując kosteczkami sera bałkańskiego. Obok układamy ziemniaki udekorowane świeżym rozmarynem oraz Kiełbaski Bałkańskie.
Po upływie trzech godzin kiełbaski wrzucamy na dobrze rozgrzanego grilla. Pieczemy z obydwu stron, aż się zarumienią.
Szparagi, ziemniaki i kiełbaski układamy na talerzach i przyozdabiamy świeżym rozmarynem.
Sałatka tajska z grillowaną wołowiną
Do przyrządzenia tego tajskiego dania potrzebować będziemy: dwóch steków wołowych z serii Uczta Qulinarna od Sokołowa, marchewki, gruszki, mango oraz awokado, 100 g pomidorków koktajlowych, jednej małej papryczki chilli, a także 150 g roszponki, pół pęczka kolendry, kilka łyżek gotowego sosu winegret, łyżki czarnego sezamu do dekoracji oraz soli i pieprzu.
Papryczkę chilli drobno siekamy. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, następnie obkładamy posiekaną papryczką i odstawiamy na kilkanaście minut w chłodne miejsce. Po tym czasie wołowinę kładziemy na dobrze rozgrzanym ruszcie, grillujemy 3-4 minuty z obydwu stron. Odkładamy na kilka minut na bok.
W tym czasie marchewkę, gruszkę, mango oraz awokado obieramy i kroimy w paski. Mieszamy z roszponką, kolendrą i przekrojonymi na pół pomidorkami. Stek kroimy w plastry w poprzek włókien i układamy na sałatce. Polewamy całość sosem winegret i posypujemy ziarenkami czarnego sezamu.
Souvlaki z sałatką grecką i sosem czosnkowym
Przygotowujemy 400 g karkówki wieprzowej od Sokołowa, trzy łyżki soku z cytryny, jedną cebulę, trzy papryki, jednego pomidora, jednego ogórka, a także 10 oliwek, 50 ml oliwy extra virgin, opakowanie sera feta, jedną pitę, 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego, dwa ząbki czosnku i pół pęczka koperku. Do tego potrzebować będziemy przypraw: soli, pieprzu, oregano, bazylii i tymianku oraz długich wykałaczek.
Do miski wciskamy sok z cytryny, dodajemy pieprz i sól. Karkówkę kroimy w 3 cm kostkę i wrzucamy do miski, marynujemy mięso przez godzinę.
W tym czasie przygotowujemy sałatkę grecką. Myjemy warzywa. Ogórka, fetę, paprykę, pomidora i cebulę kroimy w kostkę. Dodajemy oliwki, oliwę i przyprawy. Mieszamy całość. Przyrządzamy również sos czosnkowy. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z jogurtem greckim, posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
Wykałaczki nacieramy oliwą i nabijamy zamarynowane mięso. Układamy szaszłyki na dobrze rozgrzanym ruszcie. Pieczemy po 10 minut z każdej strony, aż mięso zbrązowieje.
Materiał na zamówienie marki Sokołów