Grillujemy!
Sezon rozpoczęty! Teraz na topie są takie przysmaki jak tropikalna piña colada i szaszłyki z owoców morza. Mistrzyni przekonuje: w plenerze ucztujmy z klasą!
Szaszłyki Marbella
Składniki: 12 małych ośmiorniczek mrożonych, 2 filety z dobrej jakości dorsza (w wersji lux: z diabła morskiego), 1 papryka pomarańczowa, 1/3 kalafiora, 2 łyżki papryki w proszku, skórka z 1 cytryny, 40 ml wina białego, 2 ząbki czosnku, 50 ml oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli morskiej, szczypta cukru, mieszane sałaty, czerwona cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki
Rybę opłucz i pokrój w sporą kostkę. Ośmiornice rozmroź na sicie i osusz. Pokrój kalafiora i paprykę. W moździerzu utłucz czosnek z solą, dodaj paprykę w proszku, skórkę z cytryny, cukier i dobrze wymieszaj. Zamarynuj przygotowane produkty razem z warzywami.
Nakłuwaj na patyki. Szaszłyki smaż na patelni na oliwie, pod koniec wlej marynatę, podlej odrobiną wina. Szaszłyki przełóż na sałatę, a sos z patelni zredukuj, dodając odrobinę masła i mąki. Polej sałatę sosem. Na wierzch połóż pokrojoną cebulę.
Wołowina chili z batatami
Składniki: 500 g antrykotu wołowego, 500 g surowego boczku, 1 słodki ziemniak - batat, 1 cebula czerwona
Marynata: 50 g musztardy rosyjskiej, 1 świeża papryka chili, 1 ząbek czosnku, 50 ml białego wina, 1/2 łyżeczki pieprzu białego
Batata pokrój w grube plastry i gotuj w osolonej wodzie 20 minut. Antrykot umyj, odkrój tłuszcz i ścięgna, pokrój w dużą kostkę, tak samo boczek. W moździerzu wymieszaj składniki marynaty i w misce połącz je z mięsem. Odstaw na godzinę.
Cebulę i batata bez skóry pokrój w kostkę. Nadziewaj na szaszłyki wołowinę, boczek, cebulę i batata. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni i wstaw szaszłyki na otwarty ruszt lub opiekaj na klasycznym grillu.
Piña colada na patyku
Składniki: 1/2 kg ananasa, 1 kokos, 200 g truskawek, 5 gałązek natki kolendry, 50 g cukru
Ostrym nożem odetnij skórę z ananasa, po czym pokrój na okrągłe plastry, a następnie w kostkę. Łupinę kokosa opukaj z każdej strony na twardym podłożu i rozbij, uważając, aby nie pękł cały orzech z mleczkiem w środku. Nożem zrób dziurę, wylej mleczko do miski. Pokrój kokosa w małe trójkąty. Metalowym szpikulcem poprzekłuwaj go, aby łatwiej się go nadziewało.
Nadziej ananasa i kokosa na drewniane patyki. Truskawki umyj, odszypułkuj i pokrój. Przełóż do rondla, zasyp cukrem i gotuj do uzyskania konfitury. Przestudź i dodaj posiekaną kolendrę. Szaszłyki zanurzaj w konfiturze. Można też smażyć je na patelni w rozpuszczonym cukrze palmowym, na końcu podlewając rumem lub malibu.
Magda Gessler - słynna restauratorka, gwiazda programów "Kuchenne rewolucje" i "MasterChef", co dwa tygodnie przedstawia na łamach SHOW swoje najlepsze przepisy.
SHOW 10/2013