Wielkanoc

...nie byłaby udana bez bab i mazurków! Ale nie poprzestawaj na klasyce. Tym razem wypróbuj też nowe pomysły Magdy Gessler na świąteczne słodkości!

Baba drożdżowa

Składniki: 15 g drożdży, 175 g masła (plus masło do wysmarowania formy), 0,6 kg mąki, 7 żółtek, 70 g cukru pudru, 150 g mleka, 50 g rodzynek, 50 g skórki z pomarańczy, 2 tabliczki białej czekolady, 1 łyżeczka cukru

Reklama

Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z łyżeczką cukru. Odstaw na dziesięć minut. Masło przełóż do rondla i sklaruj (gotuj na małym ogniu przez pięć minut). Utrzyj żółtka z cukrem pudrem na puszystą masę. W dużej misce połącz je delikatnie z drożdżami. Mieszając powoli, wsypuj mąkę aż do uzyskania gęstej masy przelewającej się między palcami. Powoli wlej ostudzone masło.

Wyrabiaj ciasto do momentu wchłonięcia masła, potem dosypuj mąkę i dalej wyrabiaj przez dziesięć minut. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia. W wyrośnięte ciasto ostrożnie wmieszaj skórkę pomarańczową. Wysmaruj grubą warstwą masła formę na babę. Przełóż do niej ciasto tak, aby znalazło się dwa-trzy cm poniżej rantu. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy baba ostygnie, wyjmij ją z formy. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i pędzlem posmaruj ciasto. Na koniec polej je czekoladą od góry.

Mazurek orzechowy

Polewa: 300 g orzechów laskowych (łuskanych), 300 g cukru, 300 ml śmietany 30-36 proc., 100 ml wody
Spód: 300 g mąki, 200 g masła (plus masło do wysmarowania blachy), 100 g cukru, 1 jajo, 1 łyżka wody, sól
Lukier: 1 białko jaja, 1 szklanka cukru pudru

Przygotowanie mazurka zacznij od kruchego ciasta - musisz je potem wstawić do lodówki na kilka godzin. Do malaksera wsyp schłodzone w lodówce i pokruszone masło oraz mąkę. Zmiksuj lekko składniki, po czym dodaj cukier, jajko, łyżkę zimnej wody i szczyptę soli. Wymieszaj składniki, ale nie do końca. Wyłóż ciasto na stolnicę i paroma ruchami wyrób je, unikając ogrzania. Zawiń w folię i przełóż do lodówki.

Po kilku godzinach zajmij się przyrządzeniem polewy. Orzechy rozdrobnij w malakserze. W rondlu z grubym dnem gotuj cukier z wodą aż do uzyskania karmelu (około sześciu-ośmiu minut). Gdy karmel będzie brązowieć, wsyp orzechy. Po minucie mieszania, powoli wlej śmietanę (cały czas mieszając). Gotuj do uzyskania konsystencji gęstej na tyle, by polewa dobrze rozsmarowała się na cieście.

Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je. Płaską blachę z rantami posmaruj masłem i ułóż na niej ciasto. Ponakłuwaj je widelcem. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy kruchy spód ostygnie, podgrzej delikatnie masę orzechową i przelej ją na ciasto. Udekoruj lukrem. Uzyskasz go, miksując białko jajka z cukrem pudrem.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz tutaj!

Marcepan

Składniki: 200 g płatków migdałów, 200 g cukru pudru, 50 ml syropu różanego

Płatki migdałów przepuść dwa-trzy razy przez maszynkę do mielenia. Następnie wsyp cukier puder do malaksera, dodaj masę migdałową i syrop różany. Miksuj aż składniki się połączą. Jeśli nadal są grudki, przepuść masę jeszcze raz przez maszynkę do mielenia. Formuj w wybrane kształty.

Trufle paschowe z cointreau

Składniki: 1/2 kg tłustego twarogu, 100 g masła, 50 g cukru, 100 ml śmietany 36 proc., 4 żółtka, 50 g rodzynek, 50 g orzechów włoskich, 20 g skórki pomarańczowej, 50 ml cointreau, 2 tabliczki czekolady mlecznej dobrej jakości

Przełóż twaróg na gazę. Odciśnij wodę i dwa razy przepuść go przez maszynkę do mielenia. Żółtka, cukier i lekko podgrzane masło ubij w kąpieli wodnej, trzymając miskę nad parującym garnkiem - całość musi lekko zgęstnieć. Następnie ubij śmietanę. Połącz wszystkie składniki w misce, razem z posiekanymi orzechami, rodzynkami, skórką i cointreau. Wstaw na godzinę do lodówki.

Formuj kulki wielkości śliwki. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej do bardzo płynnej konsystencji. Kulki paschy wkładaj do czekolady za pomocą widelca. Obtocz je z każdej strony, przełóż na pergamin. Odstaw na godzinę w chłodne miejsce.

Lody makowe

Składniki: 200 g maku, 500 ml śmietany 36 proc., 3 jajka, 70 g cukru pudru, 2 łyżeczki soku z cytryny
Sos karmelowy: 100 g cukru, 40 g płatków migdałów, 100 ml śmietany 30-36 proc., 100 ml wody

Mak zalej wrzątkiem i odstaw na godzinę. Następnie odcedź wodę i zmiel mak w maszynce do mielenia z cienką końcówką. Ubij śmietanę z dodatkiem soku cytrynowego i połowy cukru pudru. Ubij żółtka. Resztę cukru pudru użyj do ubicia białek. Połącz składniki, na końcu dodając ostrożnie sztywną pianę z białek. Całość wlej do litrowej formy do ciasta wyłożonej folią spożywczą, która pomoże ci potem wyjąć masę po zamrożeniu.

Lody będą gotowe po trzech godzinach mrożenia. Aby przygotować sos, gotuj cukier z wodą w rondlu z grubym dnem aż do uzyskania karmelu. Gdy karmel będzie brązowieć, wsyp migdały. Po minucie dolej powoli śmietanę, cały czas mieszając. Gotuj aż do uzyskania gęstej konsystencji.

Mazurek różany

Masa różana: 300 g konfitury różanej, 3 limonki, 50 g cukru, 50 g płatków migdałów
Spód: 300 g mąki, 200 g masła, 100 g cukru, 1 jajko, 1 łyżka wody, sól
Lukier różany: 50 ml syropu różanego, 1 szklanka cukru pudru, odrobina białka jaja

Do malaksera wsyp schłodzone w lodówce i pokruszone masło oraz mąkę. Zmiksuj lekko składniki, dodaj cukier, jajko, łyżkę zimnej wody i szczyptę soli. Włącz mikser, aby składniki się wymieszały, ale nie do końca. Wyłóż ciasto na stolnicę i paroma ruchami wyrób je, unikając ogrzania. Zawiń w folię i przełóż do lodówki na kilka godzin.

Przygotuj masę różaną. Konfiturę przetrzyj przez sito, aby rozdrobnić płatki róży. Limonkę sparz wrzątkiem, po czym obierz nożem skórkę (cienko) i pokrój ją w paski. Wyciśnij do rondla sok z limonki, wsyp cukier i gotuj do uzyskania syropu. Gdy lekko wystygnie, dodaj pokrojoną skórkę, dobrze wymieszaj i odstaw na godzinę.

Wyjmij ciasto z lodówki. Rozwałkuj je. Płaską blachę z rantami posmaruj masłem i wyłóż ciastem. Ponakłuwaj je widelcem. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy kruche ciasto ostygnie, posmaruj je masą różaną. Udekoruj mazurek skórką, migdałami oraz lukrem różanym, który uzyskasz, miksując cukier puder z syropem różanym i odrobiną białka jajka.

Magda Gessler - słynna restauratorka, gwiazda programów "Kuchenne rewolucje" i "MasterChef", co dwa tygodnie przedstawia na łamach SHOW swoje najlepsze przepisy.

SHOW 07/2013

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje