Zimny pies
Pyszny deser o oryginalnej nazwie.

Składniki:
- 200 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao)
- 200 g mlecznej kuwertury
- 250 g tłuszczu kokosowego
- 2 jajka
- 75 g cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek rumu
- 200 g herbatników
- kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Czekoladę i kuwerturę posiekać i razem z tłuszczem kokosowym roztopić w gorącej kąpieli. Jajka, cukier puder, kakao i rum ubić za pomocą robota kuchennego na kremową masę. Dodać masę czekoladową. Ponownie umieścić w gorącej kąpieli. Prostokątną formę wyłożyć folią spożywczą. Na dno nałożyć nieco masy czekoladowej, na niej warstwę herbatników. Układać kolejne warstwy masy i herbatników. Ostatnia warstwa to herbatniki. Wstawić do lodówki na 6-8 godzin (a najlepiej na całą noc). Wybić na talerz, zdjąć folię. Oprószyć kakao.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1380 kJ/330 kcal