10 fantastycznych właściwości zdrowotnych kakao

Czekolada nie jest być może najzdrowszym pokarmem świata, jednak kakao jest jednym z najdłużej znanych superproduktów. Kakao zawiera wiele cennych składników, poczynając od przeciwutleniaczy do substancji zwiększających możliwości mózgu i całego organizmu. Kakao jest czymś więcej niż tylko napojem, który pije się przed snem, a więc przeczytaj niniejszy artykuł, aby dowiedzieć się o jego wielu fantastycznych właściwościach zdrowotnych.

Kakao zdrowie
Kakao zdrowie© Photogenica

Kakao zawiera więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata

Kakao a przeciwutleniacze
© Photogenica

Kiedy mamy wymienić, jaki produkt zawiera najwięcej antyoksydantów, wymieniamy najczęściej zieloną herbatę lub wino. Może być więc zaskakujące, że kakao zawiera przeszło dwa razy więcej przeciwutleniaczy niż czerwone wino i do trzech razy więcej niż zielona herbata.

Kakao jest świetnym źródłem magnezu

Kakao źródłem magnezu
© Photogenica

Kakao jest wyjątkowo dobre dla miesiączkujących kobiet, gdyż zawiera magnez, który zmniejsza napięcie nerwowe i objawy napięcia przedmiesiączkowego. Zmniejsza również ryzyko powstania zakrzepów.

Filiżanka kakao jest o wiele lepsza niż batonik czekoladowy!

Gorące kakao
© Photogenica

Powód, dla którego czekolada ma złą opinię nie leży w kakao, ale w i nasyconych tłuszczach, jakie zawiera. Wypijaj filiżankę gorącego kakao, a wykorzystasz jego wszystkie właściwości, bez dodatku wszelkich tłuszczy.

Poprawia procesy myślowe

Kakao poprawia koncentracje
© Photogenica

Naukowcy odkryli, że kakao może wspomagać procesy myślowe. Flawonoidy w nim zawarte zwiększają przepływ krwi do mózgu i poprawiają naszą koncentrację i jasność myślenia.

Jest dobre dla serca

Polifenole kakao
© Photogenica

Kakao zawiera znaczącą ilość polifenoli, które – jak zostało to naukowo udowodnione – mogą zmniejszać ciśnienie krwi i poprawiać pracę serca.

Zmniejsza napięcie

Kakao ułatwia zasypianie
© Photogenica

Od wieków znane są uspokajające właściwości kakao. W XVII wieku we Francji kakao było stosowane do łagodzenia "złości i złych nastrojów". Nic więc dziwnego, że jest tak wspaniałym napojem do picia przed snem.

Kakao ma właściwości przeciwzapalne

Kakao właściwości przeciwzapalne
© Photogenica

Badanie opublikowane w "The American Journal of Clinical Nutrition" wykazało, że 40 gramów kakao dziennie spożywane przez 4 tygodnie może zmniejszyć stan zapalny w organizmie i pomóc w przeciwdziałaniu tworzeniu się zakrzepów.

Dodaje energii

Kakao dodaje energii
© Photogenica

Kakao wypite o poranku może dodać ci energii, która porównywalna jest do tej, którą daje kawa. Jednak w przeciwieństwie do kawy, która powoduje później spadek energii z powodu braku kofeiny we krwi, kakao daje nam energię na dłużej.

Zawiera wyłącznie zdrowe tłuszcze

Kakao zdrowe tłuszcze
© Photogenica

W przeciwieństwie do czekolady, samo kakao zawiera różnorodne zdrowe tłuszcze, w tym kwas oleinowy, który znajdziemy również w oliwie z oliwek. Badania wykazały, ze spożywanie kakao i gorzkiej czekolady może w rzeczywistości zmniejszyć poziom "złego" cholesterolu w organizmie.

Wspomaga odchudzanie

Kakao a odchudzanie
© Photogenica

Naukowcy twierdzą, że istnieje związek pomiędzy wrażliwością na insulinę i otyłością. Spożywanie ziaren kakaowca może poprawić naszą wrażliwość na insulinę, co może pomóc ludziom chcącym stracić na wadze.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas