10 sztuczek, dzięki którym uzyskamy idealny koktajl

Zamiast sięgać po to, co najprostsze, słodycze czy inne przekąski, warto zadać sobie odrobinę trudu i przygotować świeży koktajl. Jego przyrządzenie zajmuje naprawdę niewiele czasu i nie wymaga większego wysiłku, a uzyskujemy pyszny, odżywczy i niskokaloryczny napój. W dodatku jego zawartość zależy tylko od naszych preferencji smakowych i fantazji. Dziś namawiamy was, by doprowadzić umiejętność ich przyrządzania do perfekcji.

koktajl idealny
koktajl idealny© Photogenica

Nie dodawaj zbyt dużo mleka

mleko
© Photogenica

Mleko od krowy, sojowe, migdałowe czy konopne, jest ważnym składnikiem koktajli i źródłem kalorii. Jeśli ograniczymy jego ilość, użyjemy mleka o obniżonej zawartości tłuszczu lub dodamy soku czy innego napoju, ograniczymy znacznie kaloryczność naszego koktajlu. Najlepsze będzie niesłodzone mleko migdałowe.

Użyj więcej owoców

Owoce mają rozliczne właściwości korzystne dla naszego zdrowia. Jeśli jedno jabłko dziennie ma nas chronić przed wszelkimi chorobami, to co dopiero mieszanka różnych owoców! Im więcej znajdzie się ich w naszym koktajlu, tym więcej substancji odżywczych sobie zafundujemy.

Spraw, by był wyjątkowy

Koktajle dostępne w sprzedaży nie są tak zdrowe jak te, które możemy przyrządzić sami przy niewielkim wysiłku. Jeśli robisz sama koktajl, wiesz dokładnie co się w nim znajduje i możesz kontrolować jego skład i kaloryczność.

Nie dodawaj cukru

cukier do koktajlu
© Photogenica

Jeśli nie możesz obyć się bez słodkiego smaku, spróbuj wykorzystać alternatywne źródła cukru, takie jak winogrona bez pestek, suszone daktyle czy plasterki jabłka. Im więcej cukru dodasz do koktajlu, tym bardziej będzie on kaloryczny i niezdrowy.

Nie dodawaj zbyt wiele soku owocowego

Sok owocowy nie zawiera błonnika ani innych składników odżywczych, jakie mają owoce. Zawiera za to dużo cukru. Jeśli chcesz dodać soku, wybierz sok w 100% naturalny i niesłodzony. Słodzone soki zawierają więcej cukru niż gazowane napoje w puszce.

Nie dodawaj lodów

Dodanie lodów do koktajlu być może sprawi, że będzie on lepiej smakował, ale również będzie bardziej kaloryczny, tłusty i droższy. Kremową konsystencję uzyskamy również dzięki jogurtowi greckiemu, który ponadto zawiera dużo białka.

Dodaj awokado

awocado
© Photogenica

Awokado jest doskonałym źródłem tłuszczów jednonienasyconych i można je stosować zamiast mleka. Sprawi, że koktajl będzie kremowy i zapewni dodatek składników odżywczych takich jak potas i błonnik. Awokado jest doskonałym produktem dla tych, którzy chcą stracić na wadze.

Masła orzechowe

Dodanie masła orzechowego do koktajlu sprawi, że będzie o wiele lepiej smakować, a ponadto zapewni nam wiele korzyści prozdrowotnych. Nienasycone tłuszcze, błonnik i białko znajdziemy w maśle z orzeszków ziemnych. Orzechy nerkowca, migdały i orzechy włoskie również dodadzą naszemu koktajlowi niezwykłego smaku i wiele składników odżywczych.

Imbir do smaku

koktajl z imbirem
© Photogenica

Dodatek niewielkiej ilości imbiru do koktajlu nie tylko sprawi, że będzie on bardziej odżywczy, ale również nada mu niepowtarzalny smak i zapach. Ponadto, imbir ma właściwości przeciwzapalne i wzmacnia nasz układ odpornościowy.

Dodaj trochę zielonych warzyw

Dodatek świeżych, zielonych warzyw sprawi, że koktajl będzie niepowtarzalny. Jeśli nie lubisz smaku warzyw, spróbuj zacząć od dodania ich niewielkiej ilości. Szpinak lub jarmuż będą znakomite. Nie tylko dodadzą wartości odżywczych, ale nadadzą koktajlowi niezwykłego koloru.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas