10 sztuczek, dzięki którym uzyskamy idealny koktajl
Zamiast sięgać po to, co najprostsze, słodycze czy inne przekąski, warto zadać sobie odrobinę trudu i przygotować świeży koktajl. Jego przyrządzenie zajmuje naprawdę niewiele czasu i nie wymaga większego wysiłku, a uzyskujemy pyszny, odżywczy i niskokaloryczny napój. W dodatku jego zawartość zależy tylko od naszych preferencji smakowych i fantazji. Dziś namawiamy was, by doprowadzić umiejętność ich przyrządzania do perfekcji.
Nie dodawaj zbyt dużo mleka
Mleko od krowy, sojowe, migdałowe czy konopne, jest ważnym składnikiem koktajli i źródłem kalorii. Jeśli ograniczymy jego ilość, użyjemy mleka o obniżonej zawartości tłuszczu lub dodamy soku czy innego napoju, ograniczymy znacznie kaloryczność naszego koktajlu. Najlepsze będzie niesłodzone mleko migdałowe.
Użyj więcej owoców
Owoce mają rozliczne właściwości korzystne dla naszego zdrowia. Jeśli jedno jabłko dziennie ma nas chronić przed wszelkimi chorobami, to co dopiero mieszanka różnych owoców! Im więcej znajdzie się ich w naszym koktajlu, tym więcej substancji odżywczych sobie zafundujemy.
Spraw, by był wyjątkowy
Koktajle dostępne w sprzedaży nie są tak zdrowe jak te, które możemy przyrządzić sami przy niewielkim wysiłku. Jeśli robisz sama koktajl, wiesz dokładnie co się w nim znajduje i możesz kontrolować jego skład i kaloryczność.
Nie dodawaj cukru
Jeśli nie możesz obyć się bez słodkiego smaku, spróbuj wykorzystać alternatywne źródła cukru, takie jak winogrona bez pestek, suszone daktyle czy plasterki jabłka. Im więcej cukru dodasz do koktajlu, tym bardziej będzie on kaloryczny i niezdrowy.
Nie dodawaj zbyt wiele soku owocowego
Sok owocowy nie zawiera błonnika ani innych składników odżywczych, jakie mają owoce. Zawiera za to dużo cukru. Jeśli chcesz dodać soku, wybierz sok w 100% naturalny i niesłodzony. Słodzone soki zawierają więcej cukru niż gazowane napoje w puszce.
Nie dodawaj lodów
Dodanie lodów do koktajlu być może sprawi, że będzie on lepiej smakował, ale również będzie bardziej kaloryczny, tłusty i droższy. Kremową konsystencję uzyskamy również dzięki jogurtowi greckiemu, który ponadto zawiera dużo białka.
Dodaj awokado
Awokado jest doskonałym źródłem tłuszczów jednonienasyconych i można je stosować zamiast mleka. Sprawi, że koktajl będzie kremowy i zapewni dodatek składników odżywczych takich jak potas i błonnik. Awokado jest doskonałym produktem dla tych, którzy chcą stracić na wadze.
Masła orzechowe
Dodanie masła orzechowego do koktajlu sprawi, że będzie o wiele lepiej smakować, a ponadto zapewni nam wiele korzyści prozdrowotnych. Nienasycone tłuszcze, błonnik i białko znajdziemy w maśle z orzeszków ziemnych. Orzechy nerkowca, migdały i orzechy włoskie również dodadzą naszemu koktajlowi niezwykłego smaku i wiele składników odżywczych.
Imbir do smaku
Dodatek niewielkiej ilości imbiru do koktajlu nie tylko sprawi, że będzie on bardziej odżywczy, ale również nada mu niepowtarzalny smak i zapach. Ponadto, imbir ma właściwości przeciwzapalne i wzmacnia nasz układ odpornościowy.
Dodaj trochę zielonych warzyw
Dodatek świeżych, zielonych warzyw sprawi, że koktajl będzie niepowtarzalny. Jeśli nie lubisz smaku warzyw, spróbuj zacząć od dodania ich niewielkiej ilości. Szpinak lub jarmuż będą znakomite. Nie tylko dodadzą wartości odżywczych, ale nadadzą koktajlowi niezwykłego koloru.