12 najbardziej odżywczych owoców i warzyw
Posiłki są ważnym elementem naszego życia. Powinniśmy zwracać uwagę nie tylko na ich ilość ale i odpowiednią jakość. Odpowiednie składniki zapewnią nam zdrowie. Przedstawiamy listę najzdrowszych produktów z największą ilością substancji odżywczych. Poznaj jakie korzyści zdrowotne przyniesie ich spożywanie.
Warzywa cebulowe
Por, cebula, szczypiorek to warzywa które mogą pomóc w walce z rakiem, wysokim ciśnieniem czy podwyższonym poziomem cholesterolu. Możesz spożywać je na surowo, gotowane lub smażone. W każdym przypadku wartości odżywcze są takie same. Jedz ich więc jak najwięcej.
Antocyjany
Jagody, wiśnie, śliwki, winogrona, granaty, truskawki i czerwona kapusta są bogatym źródłem antocyjanów. Ta grupa związków jest pomocna w profilaktyce chorób serca, poprawie pamięci i chorobach układu moczowego. Jedz je na surowo lub używaj domowych przetworów.
Beta karoten
Beta karoten znajdziesz w morelach, kiwi, mango, papai, melonie, kapuście, brokułach, marchwi, szpinaku, jarmużu, dyni i słodkich ziemniakach. Dlaczego powinniśmy zjadać te produkty? Ponieważ beta karoten jest niezwykle istotny w naszej diecie. Pomaga zapobiegać chorobom nowotworowym, zapobiegać uszkodzeniom łańcucha DNA. Działa łagodząco na ogólne infekcje i choroby skóry, a także wzmacnia nasze oczy.
Kwas elagowy
Znajdziesz go w jeżynach, jagodach, borówkach, porzeczkach, kiwi, malinach, czerwonych winogronach i truskawkach. Dlaczego jest cenny dla naszego zdrowia? Bo ma działanie zapobiegające nowotworom, wspomagające odporność, obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.
Hesperydyna
Jej źródłem są owoce cytrusowe: pomarańcze, grejpfruty, limonki i cytryny, Działanie hesperydyny polega na wzmacnianiu serca. Powinni jeść go więc wszyscy, którzy mają problem z dolegliwościami tego typu. Hesperydyna może również obniżać ciśnienie krwi. Możesz stosować więc cytrusy jako środki doraźnie obniżające ciśnienie. Lekarze polecają na przykład zjedzenie cząstki cytryny podczas skoku ciśnienia.
Indol
Naturalny środek działający zarówno zapobiegawczo, jak i pomocny w walce z chorobą nowotworową to indol. Jeżeli zależy ci więc na takim działaniu, powinieneś wprowadzić do swojej diety jak najwięcej buraków, brokułów, kalafiora, brukselki, kapusty, rzepy i rzeżuchy.
Limonen
Substancję tą znajdziesz w większości cytrusów. Szczególnie bogate w niego są cytryna, limonka i grejpfrut. Jakie działanie ma limonen? Przede wszystkim kancerogenne. Jeżeli chcesz zapobiegać chorobom nowotworowym lub walczysz z tą chorobą, to skorzystaj z jego działania. Pamiętaj jednak, aby uważać z grejpfrutem. Wchodzi on w interakcję z niektórymi grupami leków, dlatego jeżeli stale spożywasz jakieś leki, skonsultuj się z lekarzem, czy możesz łączyć je z tym owocem.
Luteina
Luteina jest związkiem który może pomóc w zapobieganiu nowotworów, zaćmy, chorób serca, wysokiemu ciśnieni krwi, zwyrodnienia plamki żółtej. Znajdziesz ją następujących produktach: brokułach, brukselce, sałacie rzymskiej, szpinaku, burakach, kapuście czy botwince.
Likopen
Likopen znajdziesz w różowym lub zielonym grejpfrucie, arbuzie, pomidorach i papryce. Dlaczego jest istotnym elementem naszej diety? Ponieważ może zapobiegać chorobom nowotworowym, uszkodzeniom łańcucha DNA i chorobom serca. A do tego znajduje się w samych najpyszniejszych produktach.
Kwercetyna
Kwercetyna jest obecna w jabłkach, wiśniach, gruszkach, czerwonych winogronach, brokułach, czosnku, kapuście, sałacie i czerwonej cebuli. W czym może pomóc? Przede wszystkim ma działanie kancerogenne, zapobiega chorobom i uszkodzeniom płuc, łagodzi objawy astmy i bóle kostno-stawowe.
Sulforafan
Wielu lekarzy zaleca stosowanie suplementów diety zawierających właśnie tę substancję. Po co jednak zadowalać się tabletkami, skoro tak łatwo dostępna jest naturalna forma sulforafanu? Znajdziesz go w brokułach, brukselce, kapuście, kalafiorze czy rzepie. Komu jest szczególnie zalecany? Osobom chorym na cukrzycę czy cierpiącym na stany zapalne. Pomaga również zapobiegać chorobom nowotworowym.
Zeaksantyna
Ten związek z grupy ksantofili, który znajdziesz w kukurydzy, szpinaku czy dyni jest szczególnie istotny dla osób mających problemy z oczami. A to dlatego, że jest jednym z dwóch karotenoidów wchodzącym w skład siatkówki oka. Pomoże więc wzmacniać nasz narząd wzroku, zapobiega zwyrodnieniom plamki żółtej. Jest również skutecznym naturalnym środkiem obniżającym ciśnienie krwi czy wzmacniającym nasze serce.