12 superpokarmów, które pozwolą ci być zdrowszym
Eksperci w dziedzinie zdrowia co roku ogłaszają listę 10-12 superpokarmów, które wszyscy powinni spożywać. Lista ta za każdym razem nieco różni się od poprzedniej, ale zawsze znajdują się na niej warzywa, owoce i zboża. Oto wybór 12 pokarmów, które każdy powinien spożywać wraz z uzasadnieniem, dlaczego mają na nas korzystny wpływ.
Kurkuma
To wspaniała przyprawa, która zawiera przeciwutleniacze o właściwościach przeciwzapalnych. Badania pokazują, że kurkuma może spowolnić rozwój raka, zapobiegać cukrzycy typu 2 i obniżyć ryzyko zachorowania na chorobę Alzheimera.
Woda kokosowa
Ma mało kalorii, nie zawiera tłuszczu i jest wypełniona po brzegi elektrolitami i cukrami naturalnymi. Woda kokosowa doskonale nawadnia organizm; ma wyższą zawartość potasu niż większość napojów energetycznych i napojów dla sportowców, a mniej sodu.
Fani wody kokosowej utrzymują, że potrafi ona wszystko – od pobudzenia układu odpornościowego po redukowanie skurczy menstruacyjnych, zwiększanie wydajności mięśni, oczyszczanie układu hormonalnego, wspomaganie trawienia, leczenie biegunki a nawet obniżanie ryzyka wystąpienia choroby nowotworowej.
Mango
Zawiera niewiele kalorii i tłuszczu, ale dużo błonnika, witamin A i C, potasu oraz miedzi. Mango pobudza również układ odpornościowy, a także stanowi naturalne antidotum na dolegliwości trawienne.
Borówka amerykańska
Jest bogata w błonnik, witaminę C oraz przeciwutleniacze. Świetnie sprawdza się, jako dodatek do płatków zbożowych, jogurtu, owsianki oraz jako składnik koktajli owocowych.
Pomidory
Pełne przeciwutleniacza likopenu oraz witaminy C i A pomidory zmniejszają ryzyko wystąpienia wielu nowotworów oraz choroby wieńcowej.
Brokuły
To sztandarowy przykład jedzenia antyrakowego. Brokuły zawierają dużo witaminy C, karotenoidy, witaminę K i kwas foliowy. Z powodu dużej zawartości błonnika, możesz zjeść dużą ilość brokułów, przyjmując w ten sposób zaledwie kilka kalorii.
Jarmuż
Jarmuż to odżywcza bomba nabita witaminami A, C i K, kwasem foliowym, potasem, magnezem, wapniem, żelazem i błonnikiem. Pomaga w walce z rakiem, chorobami serca oraz z niektórymi chronicznymi chorobami związanymi z wiekiem.
Ciecierzyca
Bogata w białko, błonnik, żelazo, magnez, potas oraz cynk. Ciecierzyca pomaga obniżyć cholesterol i wspomaga walkę z chorobami serca.
Komosa ryżowa
Komosa ryżowa jest naładowana składnikami odżywczymi, a ze swoją wysoką zawartością białka jest jednym z niewielu nie-mięsnych produktów, który zawiera wszystkie osiem podstawowych aminokwasów.
Ma dużą zawartość błonnika, niską glutenu i stanowi doskonałe źródło zdrowych węglowodanów. Komosa ryżowa zawiera lizynę, która odgrywa kluczową rolę w procesie wzrostu i regeneracji tkanki. Jest również pełna witamin i minerałów (takich jak żelazo, magnez oraz potas).
Orzechy włoskie
Pomagają walczyć z rakiem i pobudzają układ odpornościowy. Orzechy włoskie są bogate w białka, kwasy tłuszczowe omega-3, kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz przeciwzapalne polifenole. To pokarm, który chroni układ sercowo naczyniowy, wspomaga wzrost mięśni oraz stymulację mózgu.
Jogurt (zwłaszcza typu greckiego)
Jogurt wspomaga walkę z rakiem i pobudza układ odpornościowy (dzięki dobroczynnym bakteriom, które zawiera). W jogurcie znajdziemy również korzystnie wpływający na kości wapń oraz białko.
Łosoś
Z niską zawartością kalorii oraz tłuszczów nasyconych łosoś jest znakomitym źródłem białka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz dobrze wpływających na serce wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dziko odławiany łosoś jest w mniejszym stopniu zanieczyszczony PCB niż łosoś hodowlany.
Pamiętaj!
Przyswajanie witamin i składników odżywczych z naturalnych źródeł jest zawsze lepsze, niż stosowanie suplementów diety. Zadbaj, aby włączać powyższe 12 super pokarmów do swoich posiłków, przekąsek i napojów.