15 wartościowych i niskokalorycznych produktów
Wydaje się, że dowiadujemy się o zdrowotnych właściwościach różnych składników odżywczych prawie każdego dnia. Potrzebujemy więcej antyoksydantów, żelaza, magnezu, jednak nie jesteśmy w stanie zjadać więcej niż do tej pory. Mimo że liczenie kalorii po to, aby schudnąć stało się przestarzałym sposobem, to dalej mamy świadomość, że zjedzenie zbyt dużej ich ilości też nie wchodzi w grę. Tak więc ważną rzeczą stało się, dostarczenie sobie jak największej ilości składników odżywczych, nie zwiększając jednocześnie zjadanych kalorii. Innymi słowy musimy jeść produkty z jak największą ilością witamin i prawie zerową zawartością kalorii.
Seler
Seler jest klasycznym przykładem warzywa z zerową zawartością kalorii. Składa się głównie z wody, dlatego najprawdopodobniej zanim zdążysz go przeżuć, to stracisz więcej kalorii niż właśnie zjadłeś. W 100 g selera znajduję się bowiem tylko 16 kalorii. Nie przesadzaj jednak z ilością sosów, które będziesz konsumował razem z tym warzywem.
Brokuły
Nieważne w jakiej postaci je podajemy - i tak są jednym z najsmaczniejszych warzyw. Zawierają mnóstwo błonnika, który wspomaga układ trawienny, a także białko roślinne. W 100 g znajdują się tylko 34 kalorie.
Jabłka
W 100 g jabłek znajdziemy 52 kalorie, co czyni je najbardziej kalorycznym produktem znajdującym się na tej liście. Zawierają one dużą ilość włókien, antyoksydantów, witamin oraz minerałów, które warte są każdej kalorii. Osobiście podjadam je w przerwach między posiłkami, aby powstrzymać się od sięgnięcia po coś dużo mniej zdrowego.
Ogórek
Ogórki są najbardziej lubianym przeze mnie warzywem. Składają się głównie z wody, dlatego są bardzo dobre do nawodnienia organizmu, a woda mineralna z wkrojonym ogórkiem smakuje po prostu przepysznie. Z wynikiem 16 kalorii w 100 g stają się idealnym dodatkiem do sałatek.
Pomarańcze
Nie jestem zbyt dużym fanem pomarańczy, jednak ich właściwości zdrowotne są niezaprzeczalne. Są one bogate w witaminę C oraz zawierają jedynie 47 kalorii w 100 g. Jest to o wiele mniej niż w przypadku innych owoców.
Kapusta
Kapusta znana jest z tego, że pomaga w walce z rakiem oraz chorobami serca. Może także pomóc w zrzuceniu wagi, ponieważ zawiera tylko 25 kalorii w 100 g. Uwielbiam zupę z kapusty, ponieważ jest ona bardzo sycąca i mało kaloryczna.
Kalafior
Kalafior posiada właściwości przeciwzapalne oraz ma niezwykle pozytywny wpływ na serce oraz układ trawienny. W 100 g znajduje się jedynie 25 kalorii. Może być użyty do zrobienia chrupiącej posypki na pizzy. Całkiem możliwe, że podczas jego przygotowywania spalisz więcej kalorii, niż podczas samego jedzenia.
Szparagi
Grillowane szparagi w lecie są jednym z moich ulubionych dodatków. Są sycące mimo tego, że zawierają tylko 20 kalorii w 100g.
Jarmuż
Jarmuż jest jednym z najbardziej odżywczych warzyw. W zamian za 49 kalorii dostarczasz sobie mnóstwo włókien, witamin, minerałów, składników odżywczych i białka. Z jarmużu możesz zrobić chipsy, wrzucić go do sałatki lub zjeść zawinięty we wrapach.
Grzyby
Prawie wszystkie rodzaje grzybów są niskokaloryczne. Kurki zawierają tylko 38 kalorii w 100 g, natomiast pieczarki 22 kalorie. Możesz serwować je w sosach, podsmażane lub jako jeden ze składników burgera, któremu dodadzą one smaku i składników odżywczych.
Marchewka
Marchewki są dobre nie tylko dla twojego wzroku, lecz także posiadają właściwości przeciwzapalne i moczopędne. Pomagają również ustabilizować poziom cukru we krwi. Zawierają 41 kalorii w 100 g.
Brukselka
Brukselka jest warzywem krzyżowym, podobnie jak brokuły, kapusta czy kalafior, przez co posiada podobne właściwości. Brukselki są niskokaloryczne i zawierają 43 kalorie w 100 g. Jednak nie wszyscy gustują w tym warzywie.
Arbuz
Arbuz jest moim kolejnym letnim ulubieńcem. Słodki i soczysty, i co najważniejsze niskokaloryczny. W 100 g znajduje się tylko 30 kalorii i cała masa antyoksydantów. Owoc ten pozwala przyspieszyć pracę metabolizmu, jednak pamiętajcie aby nie przesadzić z jego ilością.
Cukinia
Cukinia posiada tylko 17 kalorii w 100 g. Uwielbiam ją smażoną lub w sosie do makaronu, jednak ty możesz przyrządzić ją na milion innych sposobów, a nawet zjeść ją razem z chlebem.
Cebula
Cebula jest jednym z pierwszych składników jakich używamy do różnych potraw. Jeśli nie wiem co właściwie chce ugotować, to zawsze najpierw smażę cebulę, aby jej zapach rozprzestrzenił się w pomieszczeniu. Dobrze jednak wiedzieć, że nie dodaje zbyt dużo kalorii, ponieważ zawiera ona 40 kalorii na 100 g. Cebula zawiera również cenne flawonoidy.
Innymi produktami bogatymi w składniki odżywcze są buraki, cytryny, pomidory, grejpfruty czy rzepa.