16 korzyści zdrowotnych okry (piżmianu jadalnego)

Okra to zabawne, małe, zielone warzywo o zabawnej nazwie. Ma podłużny kształt oraz łagodny smak. Przypomina nieco paprykę. Jest uprawiana, jako warzywo jadalne od setek lat. Jeśli zależy ci na zdrowiu lub próbujesz stracić na wadze, nie zapomnij o okrze. W niewielkim warzywie kryje się imponująca ilość składników odżywczych. Oto kilka niesamowitych korzyści niepozornie wyglądającej okry:

piżmian jadalny
piżmian jadalny© Photogenica

Zapewnia uczucie sytości

okra i jej właściwości
© Photogenica

Błonnik obecny w okrze sprawia, że dłużej czujesz się syty, co uchroni cię przed podjadaniem wysokokalorycznych przekąsek po obiedzie.

Świetnie działa na trawienie

Ponownie, jest to zasługa błonnika. Wysoka zawartość błonnika jest świetna dla przewodu pokarmowego i reguluje rytm wypróżnień. To nie tylko pozwala obniżyć wagę, ale również sprawia, że jesteś zdrowszy.

Jest niskokaloryczna

To zawsze dobrze, jeśli jedzenie potrafi zaspokoić twój głód i pozwoli ci pozostać szczupłym. Niska zawartość kalorii oznacza, że możesz dodać więcej okry do przygotowywanego dania, a waga ciągle będzie dla ciebie łaskawa.

Ma właściwości moczopędne

Oznacza to, że pomaga organizmowi pozbywać się toksyn, oraz nadmiaru nagromadzonej wody. Twoja tajna broń w walce przeciwko obrzękom!

Zwalcza raka

okra składniki odzywcze
© Photogenica

Pełna przeciwutleniaczy okra zapewnia komórkom wsparcie w zwalczaniu wolnych rodników, które mogą prowadzić do raka.

Pobudza układ odpornościowy

Zdrowy błonnik znajdujący się w okrze stanowi pożywkę dla dobrych bakterii w naszych jelitach. Dzięki temu buduje się nasza odporność na wirusy i infekcje.

Wspiera płodność i zdrową ciążę

Duża zawartość kwasu foliowego jest szczególnie istotna w diecie kobiet starających się zajść w ciążę, ponieważ kwas ten zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia defektów cewy nerwowej u płodu. Dlatego też przyjmowanie kwasu foliowego w ciąży wspiera zdrowie mamy i dziecka.

Stabilizuje poziom cukru we krwi

Błonnik obecny w okrze jest również odpowiedzialny za spowalnianie tempa przyswajania cukru w przewodzie pokarmowym.

Pomaga zapobiegać chorobom nerek

okra w diecie
© Photogenica

Badania ujawniły, że zwiększone spożycie okry skutkuje mniejszym zniszczeniem nerek w dłuższym rozrachunku czasowym.

Może pomóc w redukcji objawów astmy

Solidna dawka witaminy C obecna w okrze może łagodzić problemy z układem oddechowym, takie jak astma.

Zapewni ci lśniące, zdrowe włosy

Ugotowaną, schłodzoną i zmieszaną z sokiem z cytryny okrę można nakładać na włosy jak maseczkę. Zapewni ci to lśniące i zdrowe włosy.

Dobrze wpływa na mózg

Mówi się, że okra to jeden z pokarmów świetnych dla mózgu. Warzywo to jest bardzo często jedzone przez studentów ze Środkowego i Dalekiego Wschodu w celu pobudzenia umysłu.

Posiada właściwości przeciwzapalne

okra właściwości odżywcze
© Photogenica

Oznacza to, że jest dobra na stawy, oraz w przypadku stanów zapalnych płuc, bólu gardła oraz zespołu jelita drażliwego.

Dobrze wpływa na zdrowie oczu

Znajdujące się w okrze witaminy C i A pomagają zmniejszać ryzyko wystąpienia zaćmy oraz zwyrodnienia plamki żółtej.

Świetnie wpływa na skórę

Wysoka zawartość witaminy C wspomaga wzrost i odmładzanie komórek skórnych, a kolagen sprawia, że skóra wygląda na gładszą, młodszą i zdrowszą.

To świetne źródło białka roślinnego

Zawartość 2 gram białka na szklankę sprawia, że okra jest źródłem lekkostrawnego, wegetariańskiego, sycącego białka.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas