26 lutego: Międzynarodowy Dzień Pistacji. Przepis na pistacjowe pesto

Drobne orzechy pistacjowe to popularna przekąska, po którą sięga się z przyjemnością. Niech obchodzony 26 lutego Międzynarodowy Dzień Pistacji będzie okazją do zobaczenia ich z nowej perspektywy. Choć świetnie smakują prażone w charakterze chrupiącego przysmaku, podawać je można w bardziej wykwintny sposób. Zastanawiasz się, co zrobić z pistacji? Prezentujemy sprawdzony przepis na pesto, którym urozmaicisz swoje posiłki.

Prosty przepis na pesto z pistacji przybliży cię do włoskich kulinariów
Prosty przepis na pesto z pistacji przybliży cię do włoskich kulinariów123RF/PICSEL

Garść informacji na temat pistacji

Pistacja to nazwa, która odnosi się do kilkunastu gatunków drzew. Największą popularnością cieszy się pistacja właściwa, uprawiana przede wszystkim na terenach Azji Mniejszej i Środkowej. Uprawy zlokalizowane są także na południu Europy oraz w Stanach Zjednoczonych. Drzewo wydaje niewielkie, jaskrawozielone orzechy co dwa lata.  

Prowadzenie plantacji wymaga jednak cierpliwości, specyficznych warunków klimatycznych oraz pielęgnacyjnych, więc wszystkie te czynniki stanowią odpowiedź na często pojawiające się pytanie, dlaczego pistacje są drogie. To fakt, nie należą do najtańszych orzechów, jednak ich smak, kulinarna uniwersalność oraz bogactwo składników odżywczych sprawiają, że od czasu do czasu warto pozwolić sobie na tę przyjemność.

Jak zmielić orzechy bez młynka?Interia Kulinaria

Pesto pistacjowe: Przepis krok po kroku

Pesto z pistacji inspirowane jest kulinariami włoskimi. Z orzechami powinna nam kojarzyć się przede wszystkim Sycylia. Tamtejsi szefowie kuchni potrafią wyczarować z nich najróżniejsze dania, a pistacje niejednokrotnie pojawiają się zarówno na pizzy, jak i w lokalnych deserach. Tym razem skupimy się na aromatycznym i wyrazistym w smaku pesto.

Potrzebujesz:

  • 100 gramów niesolonych pistacji (jeśli kupisz orzechy z dodatkiem soli, tej przyprawy nie dodawaj już do swojego dania),
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
  • pęczka świeżej bazylii,
  • 4 łyżek startego parmezanu lub sera pecorino,
  • 2 ząbków czosnku,
  • soku wyciśniętego z połowy cytryny,
  • szczypty soli i pieprzu do smaku.

Jak zrobić pistacjowe pesto? Będzie to prostsze od skompletowania wszystkich składników! W misie blendera umieść pistacje, czosnek oraz bazylię. Rozdrobnij, następnie dodaj oliwę, przyprawy, sok z cytryny oraz wybrany ser. Wszystko razem zblenduj, aż do uzyskania jednolitej i gęstej konsystencji.

Dla urozmaicenia: Ciekawe walory smakowe uzyskasz poprzez dodanie kilku listków świeżej mięty oraz niewielkiej ilości gałki muszkatołowej. W Międzynarodowy Dzień Pistacji możesz bawić się jedzeniem!

Z czym podawać pistacjowe pesto?

Doskonale sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa. Możesz serwować je jako dip do chrupiących przekąsek, np. krakersów. Skoro dziś gotujesz po włosku, nie miej oporów przed przygotowaniem makaronu z pesto pistacjowym.

Pistacje a zdrowie

Ich atutem jest nie tylko wyśmienity smak. Rzadziej wspomina się o wartościach odżywczych pistacji, a szkoda! Są bardzo dobrym źródłem potasu, który warunkuje prawidłowe funkcjonowanie serca i pomaga chronić organizm przed nadciśnieniem tętniczym. Z tych właściwości skorzystamy, jedząc niesolone pistacje!

Orzechy sprzyjają koncentracji oraz obniżaniu poziomu złego cholesterolu. Są cennym uzupełnieniem diety w kontekście profilaktyki miażdżycy. Na tle innych orzechów wyróżniają się stosunkowo dużą zawartością białka oraz błonnika, więc nie powinno ich brakować w diecie osób aktywnych fizycznie.

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas