26 lutego: Międzynarodowy Dzień Pistacji. Przepis na pistacjowe pesto

Prosty przepis na pesto z pistacji przybliży cię do włoskich kulinariów
Prosty przepis na pesto z pistacji przybliży cię do włoskich kulinariów123RF/PICSEL

Garść informacji na temat pistacji

Jak zmielić orzechy bez młynka?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Pesto pistacjowe: Przepis krok po kroku

  • 100 gramów niesolonych pistacji (jeśli kupisz orzechy z dodatkiem soli, tej przyprawy nie dodawaj już do swojego dania),
  • 4-5 łyżek oliwy z oliwek,
  • pęczka świeżej bazylii,
  • 4 łyżek startego parmezanu lub sera pecorino,
  • 2 ząbków czosnku,
  • soku wyciśniętego z połowy cytryny,
  • szczypty soli i pieprzu do smaku.

Z czym podawać pistacjowe pesto?

Pistacje a zdrowie