3 fakty o papryce

Żółta, czerwona, zielona: papryki kuszą pięknymi kolorami i charakterystycznym smakiem. Najważniejsze jest to, że zawierają dużo cennych dla naszego zdrowia właściwości.

Papryka zawiera witaminę C, beta-karoten, witaminę PP, potas, magnez i wapń.
Papryka zawiera witaminę C, beta-karoten, witaminę PP, potas, magnez i wapń.123RF/PICSEL

✔ Ma co najmniej trzydzieści odmian. Różnią się one od siebie wielkością, kształtem, kolorem, a przede wszystkim - smakiem.

✔ Odmiany o dużych, okrągłych strąkach mają zazwyczaj łagodny smak. Spośród nich najbardziej soczysta, chrupiąca i słodka jest papryka czerwona, zwana pomidorową. Ta sama odmiana może też występować w kolorze żółtym, bladożółtym, pomarańczowym i zielonym.

✔ Poza wielką dawką witaminy C (w 100 g warzywa jest jej aż 100-140 mg), papryka zawiera beta-karoten, witaminę PP, potas, magnez i wapń.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas