3 minuty i obłędna w smaku pasta do kanapek gotowa. Zachwytom nie będzie końca

Jakość wędlin i żółtego sera pozostawia wiele do życzenia, nabiał jest coraz mocniej krytykowany, a większość z nas nie wyobraża sobie jadłospisu wykluczającego pieczywo. Wielokrotnie słyszałam wypowiadane z rezygnacją pytanie: ”No to z czym ja mam jeść ten chleb?” Dziś dwie proste pasty kanapkowe, w których się rozsmakujesz z zyskiem dla zdrowia.

Sprawdzone przepisy na pasty kanapkowe
Sprawdzone przepisy na pasty kanapkoweCanva ProINTERIA.PL

Oliwkowa pasta do kanapek

Składniki:

  • 250 gramów czarnych oliwek
  • 1-2 ząbki czosnku

Oliwki, po odsączeniu, wkładamy do wysokiego naczynia, dodajemy obrany czosnek i wszystko blendujemy na gładką masę. Pasta oliwkowa doskonale smakuje z grzankami, bagietką czy wytrawnymi naleśnikami. Czarne oliwki możemy oczywiście zastąpić zielonymi, dodać czosnek i natkę pietruszki lub suszony czosnek niedźwiedzi. Warto sprawdzić wszystkie warianty, by znaleźć ulubiony.

Pasta z suszonych pomidorów

Pastę z suszonych pomidorów przygotujesz w kilka minut
Pastę z suszonych pomidorów przygotujesz w kilka minut123RF/PICSEL

Składniki:

  • 250 gramów suszonych pomidorów (łącznie z oliwą lub olejem, w którym je kupimy)
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki przekładamy do wysokiego szklanego naczynia i bardzo powoli blendujemy, aż uzyskamy kremową, smarowną konsystencję. Ważne, by nie odsączać pomidorów i dodać do pasty również tłuszcz, w którym były zamknięte w słoiku. Pasta pomidorowa to dobra propozycja zarówno na śniadanie, jak i kolację. Sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa, a także w połączeniu z wyszukanymi makaronami. 

Dajmy się ponieść przygodzie kulinarnej. Spróbujmy najprostszej pasty jajecznej, rybnej, z soczewicy, bakłażana i innych warzyw. Użyjmy przypraw: lubczyku, czosnku niedźwiedziego, ziół prowansalskich. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia. Urozmaicony jadłospis to więcej doznań smakowych i lepsze zdrowie.

Polecamy również: 

Ewa Koza

Pasta z pieczonego bakłażanaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas