Przebój śródziemnomorskich stołów. Przygotujesz w kilka minut

Tapenada to pasta z czarnych oliwek. Jest popularnym przysmakiem w kuchni śródziemnomorskiej
Tapenada to pasta z czarnych oliwek. Jest popularnym przysmakiem w kuchni śródziemnomorskiej123RF/PICSEL

Tapenada — co to takiego?

Tapenada sprawdzi się jako dip
Tapenada sprawdzi się jako dip123RF/PICSEL

Jak podawać tapenadę?

Zobacz również:

    Sprawdzony przepis, czyli jak zrobić tapenadę?

    • 200 gramów czarnych oliwek bez pestek,
    • 2 łyżki kaparów,
    • 2-3 ząbki czosnku,
    • 4 łyżki oliwy z oliwek,
    • 1 łyżka świeżego tymianku,
    • sól i pieprz do smaku.
    • Czosnek przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o małych oczkach.
    • Do misy blendera wrzuć oliwki, kapary i wlej oliwę. Zmiksuj na gładką masę.
    • W kolejnym kroku dodaj czosnek oraz tymianek.
    • Wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

    Składnik diety śródziemnomorskiej dla zdrowia

    • O właściwościach zdrowotnych oliwy z oliwek powiedziano już wiele, ale przypomnimy, że jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy E i kwasów tłuszczowych jednonienasyconych. Wpływa na spowolnienie procesów starzenia, zmniejsza ryzyko chorób serca i cukrzycy.
    • Substancje zawarte w oliwkach przyczyniają się do obniżania poziomu "złego" cholesterolu we krwi.
    • Z kolei kapary to bogactwo antyoksydantów, które są kluczowe  w profilaktyce chorób krążenia, wykazują też działanie przeciwzapalne.