Pełna smaku i niezwykle kremowa pasta kanapkowa z mięsa z rosołu

Pasta z mięsa drobiowego to idealny patent na wykorzystanie resztek z rosołu
Pasta z mięsa drobiowego to idealny patent na wykorzystanie resztek z rosołu123RF/PICSEL

Ulubiona zupa Polaków

Zobacz również:

    Mięsa do rosołu - na jakie postawić?

    Resztki z rosołu wykorzystamy w innych przepisach
    Resztki z rosołu wykorzystamy w innych przepisach123RF/PICSEL

    Drobiowa pasta z mięsa rosołowego - przepis

    • 300 g mięsa z kurczaka z rosołu
    • 4-5 suszonych pomidorów
    • 3-4 łyżeczki oleju z suszonych pomidorów
    • 3 ząbki czosnku
    • 2 marchewki z rosołu
    • 3 łyżeczki kremowego serka śmietankowego
    • 2 małe ogórki konserwowe
    • posiekana garść natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku
    • kromki ulubionego pieczywa
    1. Wymienione składniki wkładamy do kielicha blendera, doprawiamy solą i pieprzem, a następnie miksujemy do momentu, aż uzyskamy gładką i jednolitą masę.
    2. Jeśli konsystencja wyjdzie zbyt gęsta, możemy dodać jeszcze jedną łyżeczkę oleju z suszonych pomidorów lub wzbogacić pastę o łyżkę majonezu.
    3. Kromki chleba nacieramy delikatnie oliwą i przypiekamy na patelni, w tosterze lub piekarniku. Gotowe grzanki smarujemy grubą warstwą pasty drobiowej.
    4. Smarowidło możemy podawać na tostach i kanapkach, a także wykorzystać jako dodatek do pokrojonych w słupki warzyw. Smacznego!