Reklama

Reklama

3 pomysły na sałatkę śledziową

Zdrowe i pyszne!

 

Sałatka śledziowa z buraczkami

Składniki:

  • 2 duże buraki
  • 300 g ziemniaków
  • 300 g selera
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • 4 matiasy
  • 300 g śmietany
  • 100 g majonezu
  • sól, pieprz
  • ocet winny
  • cukier
  • łyżka kaparów
  • pęczek koperku
 

Przygotowanie:

Buraki obrać i gotować w osolonej wodzie ok. 45 minut. Ziemniaki i selara obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Śledzie, cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z majonezem, doprawić solą pieprzem i cukrem. Dodać kapary. Buraki odcedzić, obrać i pokroić. Jajka obrać i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, posypać koperkiem.

Reklama


Czas przygotowania: 45 minut

Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal



Duńska sałatka śledziowa

Składniki na 4 porcje:

  • 2 śledzie solone
  • 400 g ziemniaków
  • sól
  • 2 średniej wielkości buraki
  • 120 g ogórków konserwowych
  • 300 g gotowanej szynki
  • 2 jabłka
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 200 ml piwa
  • 2 łyżki octu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta cukru
  • pół pęczka koperku
  • kawałki cytryny do dekoracji
 Przygotowanie:

 Śledzie moczyć w wodzie przez noc, obrać ze skóry i wyjąć kręgosłup. Filety pokroić na kawałki. Ziemniaki i buraki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić w kostkę. Ogórki i szynkę, jabłka również pokroić w kostkę. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, oprószyć mąką. Dodać piwo, ocet i musztardę. Doprawić solą i cukrem. Chwilę gotować. Składniki sałatki wymieszać zalać sosem. Posypać koperkiem, dekorować kawałkami cytryny.

 

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal


Sałatka śledziowa z ogórkami


Składniki:

  • 3 jajka
  • 300 g ogórków konserwowych
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 250 g śmietany
  • 1-2 łyżki soku jabłkowego
  • sól, pieprz
  • szczypta cukru
  • 2 cebule
  • 2 małe jabłka
  • 8 śledzi Bismarck
  • koperek
 Składniki:

Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w ćwiartki.

Ogórki i cebulę pokroić w plasterki. Jabłka w cienkie cząstki. Jogurt wymieszać z musztardą, śmietaną i 4 łyżkami wody spod ogórków oraz sokiem jabłkowym. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać posiekany koperek Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać sos i wymieszać ponownie.


Czas przygotowania: 30 minut

Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal


 

 

 

 



Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje