3 pomysły na sałatkę śledziową
Zdrowe i pyszne!
Sałatka śledziowa z buraczkami
Składniki:
- 2 duże buraki
- 300 g ziemniaków
- 300 g selera
- 2 jajka
- 1 cebula
- 2 ogórki konserwowe
- 4 matiasy
- 300 g śmietany
- 100 g majonezu
- sól, pieprz
- ocet winny
- cukier
- łyżka kaparów
- pęczek koperku
Przygotowanie:
Buraki obrać i gotować w osolonej wodzie ok. 45 minut. Ziemniaki i selara obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. Śledzie, cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Śmietanę wymieszać z majonezem, doprawić solą pieprzem i cukrem. Dodać kapary. Buraki odcedzić, obrać i pokroić. Jajka obrać i posiekać. Wszystkie składniki wymieszać, posypać koperkiem.
Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal
Duńska sałatka śledziowa
Składniki na 4 porcje:
- 2 śledzie solone
- 400 g ziemniaków
- sól
- 2 średniej wielkości buraki
- 120 g ogórków konserwowych
- 300 g gotowanej szynki
- 2 jabłka
- 2 cebule
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 200 ml piwa
- 2 łyżki octu
- 1 łyżeczka musztardy
- szczypta cukru
- pół pęczka koperku
- kawałki cytryny do dekoracji Przygotowanie:
Śledzie moczyć w wodzie przez noc, obrać ze skóry i wyjąć kręgosłup. Filety pokroić na kawałki. Ziemniaki i buraki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i pokroić w kostkę. Ogórki i szynkę, jabłka również pokroić w kostkę. Drobno pokrojoną cebulę zeszklić na maśle, oprószyć mąką. Dodać piwo, ocet i musztardę. Doprawić solą i cukrem. Chwilę gotować. Składniki sałatki wymieszać zalać sosem. Posypać koperkiem, dekorować kawałkami cytryny.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal
Sałatka śledziowa z ogórkami
Składniki:
- 3 jajka
- 300 g ogórków konserwowych
- 1 łyżeczka musztardy
- 150 g jogurtu naturalnego
- 250 g śmietany
- 1-2 łyżki soku jabłkowego
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- 2 cebule
- 2 małe jabłka
- 8 śledzi Bismarck
- koperek Składniki:
Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w ćwiartki.
Ogórki i cebulę pokroić w plasterki. Jabłka w cienkie cząstki. Jogurt wymieszać z musztardą, śmietaną i 4 łyżkami wody spod ogórków oraz sokiem jabłkowym. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać posiekany koperek Wszystkie składniki sałatki wymieszać, dodać sos i wymieszać ponownie.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 920 kJ/220 kcal