Reklama

Reklama

3 pyszne dania z jajkiem w koszulce

Technika gotowania jajek w koszulce nie jest najłatwiejsza, ale umożliwia przyrządzanie niesamowitych potraw!


Zupa szczawiowa z jajkami w koszulce

 Składniki:

  • pęczek szczawiu (ok. 150 g)
  • 4 średniej wielkości ziemniaki (po ok. 100 g)
  • pęczek zielonej cebulki (ok. 200 g)
  • 2 szalotki
  • łyżka masła
  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 25 g orzeszków piniowych
  • 200 g śmietany kremówki
  • sól, pieprz cayenne
  • 4 jajka
  • ocet

Tu znajdziesz więcej porad dotyczących gotowania jajek w koszulce i przepis na jajka po benedyktyńsku

Reklama

 Przygotowanie:

 Z liści szpinaku odłamać ogonki.  Ziemniaki obrać pokroić na małe kawałki, szczypior drobno pokroić, szalotki pokroić w kostkę. Szalotki zeszklić na maśle, dodać szczypior i ogonki liści szczawiu, wszystko razem przesmażyć i wlać bulion. Dodac ziemniaki i gotować 20 minut. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. ¾ liści szczawiu drobno zmiksować, pozostałe liście pokroić w paseczki. Do zupy dodać śmietanę, zmiksować. Ewentualnie przetrzeć przez sito. Zupę ponownie zagotować, doprawić solą i pieprzem cayenne. Jajka wybijać do miseczki, a następnie ostrożnie wlewać do gotującej wody z dodatkiem octu, gotować 4-5 minut i ostrożnie wyciągać łyżką cedzakową. Zmiksowany szczaw dodać do gorącej zupy. Zupę nakładać na talerze. Do każdej porcji dokładać jajko w koszulce. Dekorować orzeszkami piniowymi i pokrojonym w paseczki szczawiem.



Czas przygotowania: 50 minut

Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal

 

Jajka w koszulce ze szpinakiem i marchewką

Składniki:

  • 750 g szpinaku
  • 250 g marchewki
  • 1 cebula
  • 15 g masła
  • 1/8 l bulionu
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  •  2 łyżki śmietany
  • curry
  • 2 łyżki octu
 Przygotowanie:

Pokrojoną w długie słupki marchewkę i cebulę pokrojoną w kostkę przesmażyć na maśle. Wlać bulion. Dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Warzywa dusić 5 minut. Zaciągnąć śmietaną, doprawić curry. Jajka wybijać do miseczki i ostrożnie wlewać do wrzącej wody z dodatkiem octu, gotować ok. 4 minuty. Ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową. Jajka w koszulkach podawać z warzywami.

 Czas przygotowania: 40 minut

Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal


Jajko w koszulce z "tatarem" szynkowo-ogórkowym

Składniki na 6 porcji:

  • 4 łyżki + 100 ml octu winnego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 10 gałązek tymianku
  • 4 małe szalotki
  • 200 g szynki wędzonej
  • ogórek sałatkowy
  • 6 jajek
 Składniki:

4 łyżki octu winnego, sól, pieprz i miód. Stopniowo dodać olej, a następnie listki tymianku i pokrojone szalotki. Szynkę i ogórka pokroić w kostkę i rozdzielić na porcje za pomocą krążka do formowania potraw (ok. 8 cm średnicy). Litr osolonej wody, 100 ml octu i gałązkę tymianku zagotować, wlać rozbite jajka i gotować 5 minut. Tatar polać sosem i nałożyć po jajku w koszulce na każdą porcję. Dekorować tymiankiem.

 

Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 1300 kJ/310 kcal


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje