3 pyszne dania z jajkiem w koszulce
Technika gotowania jajek w koszulce nie jest najłatwiejsza, ale umożliwia przyrządzanie niesamowitych potraw!
Zupa szczawiowa z jajkami w koszulce
Składniki:
- pęczek szczawiu (ok. 150 g)
- 4 średniej wielkości ziemniaki (po ok. 100 g)
- pęczek zielonej cebulki (ok. 200 g)
- 2 szalotki
- łyżka masła
- 1 l bulionu z kurczaka
- 25 g orzeszków piniowych
- 200 g śmietany kremówki
- sól, pieprz cayenne
- 4 jajka
Przygotowanie:
Z liści szpinaku odłamać ogonki. Ziemniaki obrać pokroić na małe kawałki, szczypior drobno pokroić, szalotki pokroić w kostkę. Szalotki zeszklić na maśle, dodać szczypior i ogonki liści szczawiu, wszystko razem przesmażyć i wlać bulion. Dodac ziemniaki i gotować 20 minut. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. ¾ liści szczawiu drobno zmiksować, pozostałe liście pokroić w paseczki. Do zupy dodać śmietanę, zmiksować. Ewentualnie przetrzeć przez sito. Zupę ponownie zagotować, doprawić solą i pieprzem cayenne. Jajka wybijać do miseczki, a następnie ostrożnie wlewać do gotującej wody z dodatkiem octu, gotować 4-5 minut i ostrożnie wyciągać łyżką cedzakową. Zmiksowany szczaw dodać do gorącej zupy. Zupę nakładać na talerze. Do każdej porcji dokładać jajko w koszulce. Dekorować orzeszkami piniowymi i pokrojonym w paseczki szczawiem.
Czas przygotowania: 50 minut
Jedna porcja zawiera: 1680 kJ/401 kcal
Jajka w koszulce ze szpinakiem i marchewką
Składniki:
- 750 g szpinaku
- 250 g marchewki
- 1 cebula
- 15 g masła
- 1/8 l bulionu
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 2 łyżki śmietany
- curry
- 2 łyżki octu Przygotowanie:
Pokrojoną w długie słupki marchewkę i cebulę pokrojoną w kostkę przesmażyć na maśle. Wlać bulion. Dodać szpinak. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Warzywa dusić 5 minut. Zaciągnąć śmietaną, doprawić curry. Jajka wybijać do miseczki i ostrożnie wlewać do wrzącej wody z dodatkiem octu, gotować ok. 4 minuty. Ostrożnie wyjąć łyżką cedzakową. Jajka w koszulkach podawać z warzywami.
Czas przygotowania: 40 minut
Jedna porcja zawiera: 1170 kJ/279 kcal
Jajko w koszulce z "tatarem" szynkowo-ogórkowym
Składniki na 6 porcji:
- 4 łyżki + 100 ml octu winnego
- sól, pieprz
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 10 gałązek tymianku
- 4 małe szalotki
- 200 g szynki wędzonej
- ogórek sałatkowy
- 6 jajek Składniki:
4 łyżki octu winnego, sól, pieprz i miód. Stopniowo dodać olej, a następnie listki tymianku i pokrojone szalotki. Szynkę i ogórka pokroić w kostkę i rozdzielić na porcje za pomocą krążka do formowania potraw (ok. 8 cm średnicy). Litr osolonej wody, 100 ml octu i gałązkę tymianku zagotować, wlać rozbite jajka i gotować 5 minut. Tatar polać sosem i nałożyć po jajku w koszulce na każdą porcję. Dekorować tymiankiem.
Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 1300 kJ/310 kcal