Samo opłukanie nie wystarczy. Oto jak należy myć owoce i warzywa
Mało kto przestrzega zaleceń dotyczących mycia owoców i warzyw kupowanych w sklepach. Okazuje się jednak, że opłukanie ich pod bieżącą wodą może być niewystarczające i prowadzić do problemów zdrowotnych. Jest jeden patent na to, aby pozbyć się większości szkodliwych związków z ich powierzchni. To zajmie tylko kilka minut.

Spis treści:
- Dlaczego mycie owoców i warzyw to konieczność?
- Jak prawidłowo myć warzywa i owoce?
Dlaczego mycie owoców i warzyw to konieczność?
Nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, że warzywa i owoce, które kupujemy w sklepie czy na bazarze są na ogół mocno zanieczyszczone. Mowa nie tylko o bakteriach przenoszonych podczas ich transportu czy pakowania, ale przede wszystkim pozostałościach pestycydów i środków ochrony roślin. Nie od dziś wiadomo, że ich spożywanie niesie fatalne skutki zdrowotne. Żyjemy jednak w czasach, w których nie sposób wyeliminować je z diety w 100 procentach. Dlatego tak ważne jest prawidłowe, dokładne oczyszczanie warzyw i owoców po przyniesieniu do domu. Samo przepłukanie ich pod bieżącą wodą nie będzie jednak wystarczające. Co zatem należy zrobić? To bardzo proste.

Jak prawidłowo myć warzywa i owoce?
Sposoby na usuwanie toksyn z warzyw i owoców pojawiają się ostatnimi czasy w sieci dosyć często. W tym temacie edukował już m.in. Główny Inspektorat Sanitarny. Instrukcje dotyczące sporządzania dezynfekujących mikstur można znaleźć również w mediach społecznościowych. Niedawno jedna z influencerek - Kasia Zemsta-Kaleta, udzielająca w sieci porad dotyczących m.in. radzenia sobie dolegliwościami trawiennymi i niedoborami u kobiet, w krótkim filmiku przedstawiła jak krok po kroku, skutecznie pozbyć się większości zanieczyszczeń z owoców i warzyw. Można zrobić to na kilka różnych sposobów.
1. Moczenie w occie (10-15 min) - ocet pomaga "poluzować" to, co przykleiło się do skórki - część brudu, bakterii i pestycydów powierzchniowych.
Przepis: 1/2 szklanki octu na 2 litry wody.
(Ocet nie usunie pestycydów systemicznych - ale te powierzchniowe może obniżyć nawet o kilkadziesiąt procent według badań).
2. Dokładne płukanie pod bieżącą wodą, bo badania pokazują, że mechaniczne płukanie jest jednym z najlepszych sposobów na usuwanie pasożytów, bakterii i luźnych zanieczyszczeń.
Strumień wody + tarcie palcami (twardszych owoców)= realna różnica.
3. Moczenie w sodzie oczyszczonej (15-30 min) - soda ma lekko zasadowy odczyn i w badaniach okazała się jedną z najbardziej skutecznych domowych metod na redukcję pestycydów powierzchniowych.
Przepis: 1 łyżeczka sody na 1 litr wody.
(Szczególnie dobrze działa na jabłkach, winogronach, owocach o gładkiej skórce).
4. Końcowe płukanie
Usuwa resztki sody i wszystko, co udało się odczepić wcześniej. Tutaj płucze najdłużej, żeby dokładnie domyć owoce - wyjaśniła na Instagramie Kasia Zemsta-Kaleta.
Jak widać, wystarczy dosłownie kilka chwil, aby oczyścić owoce i warzywa ze szkodliwych dla zdrowia zanieczyszczeń. Warto, aby każdy wyrobił sobie ten nawyk.
Nie chodzi o obsesję — tylko o zmniejszenie tego, na co mamy wpływ. Badania pokazują, że te proste kroki realnie zmniejszają ilość zanieczyszczeń na owocach, a wszystko zajmuje dosłownie chwilę.
Gotowanie to nie tylko przepisy, ale też sprytne patenty, które ułatwiają życie. Sprawdź, jak przechowywać jedzenie, skrócić czas w kuchni i wykorzystać produkty do ostatniego okruszka. Twoja kuchnia może stać się miejscem pełnym pomysłów. Więcej na kobieta.interia.pl/kuchnia








