4 pasty twarożkowe do pieczywa
Pomysły na smakowite śniadanie.
- 3 łyżki prażonej cebulki
- 100 g bekonu
- 200 g twarożku śmietankowegoPrzygotowanie:
Prażoną cebulkę pokruszyć. Bekon uprażyć na patelni bez tłuszczu, rozdrobnić. Serek wymieszać z cebulką i bekonem. Doprawić pieprzem.
Czas przygotowania: 10 minut Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal
- 1 zielona papryczka chili
- 10 g oliwek bez pestki
- 30 g parmezanu
- 2 gałązki oregano
- 200 g twarożku śmietankowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprzPrzygotowanie:
Chili rozciąć, pestki odrzucić, resztę drobno pokroić. Oliwki pokroić w plasterki. Parmezan zetrzeć. Z oregano oberwać listki. Wszystko wymieszać z twarożkiem i oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 10 minut
Jedna porcja zawiera: 880 kJ/210 kcal
- pół czerwonej papryki
- 75 g sera owczego
- 200 g kremowego twarożku
- 2 łyżeczki ajwaru
- sólPrzygotowanie:
Paprykę i ser owczy pokroić w kostkę. Wymieszać z twarożkiem, doprawić solą i pieprzem.
Czas przygotowania: 10 minut
Jedna porcja zawiera: 750 kJ/179 kcal
- 3 gałązki tymianku cytrynowego
- pół pęczka natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- pół cytryny
- łyżka oleju
- 200 g śmietankowego twarożku
- 1,5 łyżeczki różowego pieprzu
- sól, pieprzPrzygotowanie:
Czosnek pokroić w plasterki. Olej rozgrzać, przesmażyć czosnek, ostudzić.
Zioła posiekać, cytrynę wycisnąć. 2 plasterki czosnku odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Twarożek wymieszać z ziołami, czosnkiem, różowym pieprzem. Doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Dekorować pieprzem, tymiankiem i plasterkami czosnku.
Czas przygotowania 15 minut
Jedna porcja zawiera 630 kJ/150 kcal