4 pasty twarożkowe do pieczywa

Pomysły na smakowite śniadanie.

Smacznego
Smacznego123RF/PICSEL
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • 100 g bekonu
  • 200 g twarożku śmietankowegoPrzygotowanie:

Prażoną cebulkę pokruszyć. Bekon uprażyć na patelni bez tłuszczu, rozdrobnić. Serek wymieszać z cebulką i bekonem. Doprawić pieprzem.

Czas przygotowania: 10 minut Jedna porcja zawiera: 1130 kJ/270 kcal


Z oliwkami, chili i parmezanemSkładniki:

  • 1 zielona papryczka chili
  • 10 g oliwek bez pestki
  • 30 g parmezanu
  • 2 gałązki oregano
  • 200 g twarożku śmietankowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprzPrzygotowanie:

Chili rozciąć, pestki odrzucić, resztę drobno pokroić. Oliwki pokroić w plasterki. Parmezan zetrzeć. Z oregano oberwać listki. Wszystko wymieszać z twarożkiem i oliwą z oliwek. Doprawić solą i pieprzem.


Czas przygotowania: 10 minut

Jedna porcja zawiera: 880 kJ/210 kcal


Z papryką, ajwarem i serem owczymSkładniki:

  • pół czerwonej papryki
  • 75 g sera owczego
  • 200 g kremowego twarożku
  • 2 łyżeczki ajwaru
  • sólPrzygotowanie:

Paprykę i ser owczy pokroić w kostkę. Wymieszać z twarożkiem, doprawić solą i pieprzem.


Czas przygotowania: 10 minut

Jedna porcja zawiera: 750 kJ/179 kcal

  • 3 gałązki tymianku cytrynowego
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • pół cytryny
  • łyżka oleju
  • 200 g śmietankowego twarożku
  • 1,5 łyżeczki różowego pieprzu
  • sól, pieprzPrzygotowanie:

Czosnek pokroić w plasterki. Olej rozgrzać, przesmażyć czosnek, ostudzić.

Zioła posiekać, cytrynę wycisnąć. 2 plasterki czosnku odłożyć do dekoracji, resztę drobno posiekać. Twarożek wymieszać z ziołami, czosnkiem, różowym pieprzem. Doprawić solą pieprzem i sokiem z cytryny. Dekorować pieprzem, tymiankiem i plasterkami czosnku.



Czas przygotowania 15 minut

Jedna porcja zawiera 630 kJ/150 kcal

Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas