4 śniadaniowe triki

Porozmawiajmy o śniadaniu. Bez wątpienia jest to najważniejszy posiłek, który jest niezbędny, aby zdrowo zacząć dzień. Oprócz tego jest to doskonała wymówka, aby usiąść i pobyć chwilę razem z rodziną. Mimo, że jesteśmy fanami takich chwil, to jednak zrobienie i zjedzenie śniadania zajmuje sporo czasu, dlatego też chcieliśmy się z wami podzielić 4 niezwykle prostymi wskazówkami dotyczącymi śniadań.

śniadanie
śniadanie© Photogenica

Szybki trick z owsianką

owsianka z ekspresu
© Photogenica

Wszyscy cieszyliśmy się kiedy wynaleziono ekspres do kawy. Robi on świetną kawę i pomaga podczas poranków zarówno w domu jaki i w pracy. Jednak wiesz do czego może się on jeszcze przydać? Do robienia owsianki. Umieść owies w misce i naciśnij start. W tym czasie możesz dalej szykować się do dnia, a twoje śniadanie będzie gotowe w kilka minut! To danie dosłownie robi się samo, dlatego nie możesz wywinąć się wymówką, że nie miałaś czasu na śniadanie.

Nocna owsianka w melonie

kawowy lód
© Photogenica

Czy wiedziałeś, że możesz przygotować owsiankę przez noc? Uwielbiamy ten trick. Nie ma szybszej metody na przygotowanie śniadania niż zrobienie go samego przez noc! Do wydrążonego melona (kantalupa) dodaj jedną część płatków owsianych i jedną część płynu (wody lub coś mlecznego) i pozostaw go w lodówce na całą noc. Następnego ranka dodaj kawałki melona i inne dodatki. Nie ma nic prostszego! Kiedy skończysz jeść, wystarczy wyrzucić łupinę melona i gotowe!

Kawowy lód

Lubisz zimną kawę? Zrezygnuj z mrożenia jej kostkami lodu i zamiast tego zrób kawowe kostki lodu. Wszystko co musisz zrobić, to wlać kawę do foremek na lód i zamrozić go przez noc. Następnego ranka wystarczy, że dodasz kostki lodu do kubka i zalejesz go kawą.

Świeże owoce z targu

owoce
© Photogenica

Uwielbiamy w weekendy chodzić na targ po świeże owoce, jednak nie jesteśmy w stanie robić tego co weekend. Rozwiązanie! Zamroź świeże owoce, aby były one dodatkiem do śniadania. Owoce takie jak maliny, truskawki czy wiśnie najlepiej zamrozić od razu po ich zebraniu, a brzoskwinie i śliwki (oraz inne owoce pestkowe) przed zamrożeniem muszą być obrane. Aby przygotować owoce, umyj je i wysusz, a następnie usuń z nich nasiona i szypułki. Jeśli masz duże owoce, to pokrój je w mniejsze kawałki. A teraz zamroź! Zalecamy używać do tego twardych pojemników (szklanych słoików, metalowych lub plastikowych pojemników) niż plastikowych torebek. Upewnij się, że owoce są zapakowane ciasno, ale na tyle, aby się nie rozgniotły. Kiedy będziesz chciała użyć danego owocu, to wyjmij pojemnik z zamrażarki i wstaw go na noc do lodówki, a rano będziesz mogła cieszyć się pysznym dodatkiem do owsianki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas