5 powodów, dla których powinieneś jeść owoce pestkowe
Brzoskwinie, nektaryny, morele oraz śliwki są bardzo dobre dla twojego zdrowia i z łatwością mieszczą się w pudełkach śniadaniowych, oraz koszach piknikowych. Poniżej znajdziesz opis ich zdrowotnych właściwości.

Składniki
Pomagają w produkcji kolagenu

Szklanka (250 ml) pokrojonych moreli lub śliwek zawiera około 1/4 dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która potrzebna jest do produkcji kolagenu. Kolagen jest to główne białko, z którego zbudowana jest tkanka łączna w kościach, chrząstkach, mięśniach oraz naczyniach krwionośnych. Pomaga on także w lepszym wchłanianiu żelaza.
Składniki
Dbają o nerwy oraz mięśnie

Jeśli znudziło ci się jedzenie bananów, a chcesz dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią ilość potasu potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni, to wiedz, że dwie małe brzoskwinie zawierają więcej tego minerału niż jeden średni banan.
Składniki
Mają pozytywny wpływ na wzrok

Morele zawierają karotenoidy, czyli antyoksydanty, które nadają jej żywy pomarańczowy kolor. Jednak, mimo że owoce te są pyszne na surowo, to składnik ten lepiej się wchłania, jeśli dostarczany jest w postaci ugotowanych moreli. Betakaroten zamienia się w witaminę A, która pomaga utrzymać zdrowy wzrok, skórę oraz prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.
Składniki
Wzmacniają kości

Dwie śliwki zawierają 1/10 dziennego spożycia witaminy K, która pomaga zachować mocne kości. Naukowcy odkryli, że niski poziom tej witaminy zwiększa ryzyko wystąpienia zapalenia kości stawów dłoni i kolan.
Składniki
Regulują pracę jelit

Możesz wkroić brzoskwinię do płatków oraz zjeść nektarynę jako przekąskę, jednak pamiętaj, aby nie obierać ich ze skóry, ponieważ zawiera ona nierozpuszczalny błonnik, który zapobiega zaparciom.