5 powodów, dla których powinieneś jeść owoce pestkowe

Brzoskwinie, nektaryny, morele oraz śliwki są bardzo dobre dla twojego zdrowia i z łatwością mieszczą się w pudełkach śniadaniowych, oraz koszach piknikowych. Poniżej znajdziesz opis ich zdrowotnych właściwości.

Owoce pestkowe
Owoce pestkowe© Photogenica

Pomagają w produkcji kolagenu

Produkcja kolagenu
© Photogenica

Szklanka (250 ml) pokrojonych moreli lub śliwek zawiera około 1/4 dziennego zapotrzebowania na witaminę C, która potrzebna jest do produkcji kolagenu. Kolagen jest to główne białko, z którego zbudowana jest tkanka łączna w kościach, chrząstkach, mięśniach oraz naczyniach krwionośnych. Pomaga on także w lepszym wchłanianiu żelaza.

Dbają o nerwy oraz mięśnie

Wzmacnia mięśnie
© Photogenica

Jeśli znudziło ci się jedzenie bananów, a chcesz dostarczyć swojemu organizmowi odpowiednią ilość potasu potrzebnego do prawidłowego funkcjonowania nerwów i mięśni, to wiedz, że dwie małe brzoskwinie zawierają więcej tego minerału niż jeden średni banan.

Mają pozytywny wpływ na wzrok

Poprawiają wzrok
© Photogenica

Morele zawierają karotenoidy, czyli antyoksydanty, które nadają jej żywy pomarańczowy kolor. Jednak, mimo że owoce te są pyszne na surowo, to składnik ten lepiej się wchłania, jeśli dostarczany jest w postaci ugotowanych moreli. Betakaroten zamienia się w witaminę A, która pomaga utrzymać zdrowy wzrok, skórę oraz prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Wzmacniają kości

Wzmacniają kości
© Photogenica

Dwie śliwki zawierają 1/10 dziennego spożycia witaminy K, która pomaga zachować mocne kości. Naukowcy odkryli, że niski poziom tej witaminy zwiększa ryzyko wystąpienia zapalenia kości stawów dłoni i kolan.

Regulują pracę jelit

Regulacja pracy jelit
© Photogenica

Możesz wkroić brzoskwinię do płatków oraz zjeść nektarynę jako przekąskę, jednak pamiętaj, aby nie obierać ich ze skóry, ponieważ zawiera ona nierozpuszczalny błonnik, który zapobiega zaparciom.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas