5 trików z wykorzystaniem jabłka

Jabłka to pyszna i zdrowa przekąska. Kto nie lubi tych słodkich i soczystych owoców. Jeżeli smak to dla ciebie za mało, aby pokochać jabłka, to zwróć uwagę na ich wartości odżywcze. Jabłka to źródło błonnika i wielu witamin, szczególnie skórka jest bogata w te składniki odżywcze. Dodatkowo jabłka są idealna alternatywą dla niezdrowych przekąsek pomiędzy posiłkami. Jeżeli już pokochałeś jabłka równie mocno jak my, przedstawiamy 5 trików z wykorzystaniem jabłek, które z pewnością przydadzą ci się w kuchni. Pokażemy jak szybko pokroić jabłka, jak przygotować jabłka na drugie śniadanie, przedstawimy proste dekoracje z jabłek oraz pokażemy co zrobić aby zapobiec ciemnieniu jabłek po pokrojeniu.

5 trików z wykorzystaniem jabłka
5 trików z wykorzystaniem jabłka© Photogenica

Jak szybko pokroić jabłka

Jak szybko pokroić jabłka
© Photogenica

Zazwyczaj jabłka kroimy na ćwiartki, dzieląc owoc na cztery części które z kolei tniemy na jeszcze mniejsze elementy, a następnie wykrawamy gniazda. Cały proces obróbki jednego jabłka zajmuje sporo czasu. Zdecydowanie prostszym sposobem będzie pokrojenie i pozbycie się gniazda w 4 szybkich ruchach.

Obróć jabłko na desce tak, aby ogonek znajdował się na spodzie. Przekrój owoc czterema cięciami (dwoma pionowymi oraz dwoma poziomymi) z każdej strony gniazda. Pamiętaj aby odsunąć się od środka o około 1 cm przy każdym cięciu, co pozwoli ominąć gniazdo. Po tych czterech prostych czynnościach owoc jest gotowy do zjedzenia i zajęło to zdecydowanie mniej czasu, niż w przypadku tradycyjnego krojenia.

Jabłko w całości dłużej pozostanie świeże

Jabłko w całości dłużej pozostanie  świeże
© Photogenica

Zapewne wszyscy wiedzą, że każdy owoc w całości dłużej zachowa świeżość. Co jednak gdy chcemy zabrać jabłko na przekąskę do pracy lub wrzucić dziecku z drugim śniadaniem do szkoły? Nic straconego!

Nie musisz zabierać ze sobą noża. Wystarczy, że potniesz jabłko we wskazany wyżej sposób, a następnie złożysz je w całość i zabezpieczysz gumką elastyczną przed rozłożeniem. Jabłko zachowa w ten sposób świeżość, a ty masz gotową do zjedzenia przekąskę, którą wystarczy rozłożyć ściągając gumkę.

Udekoruj przekąski jabłkiem

Udekoruj przekąski jabłkiem
© Photogenica

Jeżeli chcesz wykorzystać jabłko do prostej dekoracji przekąsek, to wystarczy, że ćwiartki natniesz w trzech miejscach pod kątem 45 stopni w jedną i drugą stronę. Powstałe trójkąty z miąższu rozsuń w różne strony i ciekawa, a zarazem zdrowa dekoracja jest gotowa.

Łabędź z jabłka

Łabędź z jabłka
© Photogenica

Dla bardziej wymagających proponujemy stworzenie łabędzia z jabłka. W tym celu weź połówkę jabłka i z jednej jej strony nacinaj w coraz mniejsze ćwiartki ostrym nożem, uważaj aby nie przeciąć zbyt daleko. Chodzi o utworzenie struktury plastrów ułożonych pod kątem prostym do siebie.

Proces powtórz z drugiej strony. Na koniec rozsuń otrzymane plastry i skrzydła są gotowe. Teraz kolej na głowę. Z ćwiartki wytnij mały plasterek. a następnie natnij tak, aby otrzymać kształt głowy ptaka. Pestkę wykorzystaj do stworzenia oka. Umieść głowę w korpusie i dekoracja jest gotowa.

Co zrobić aby jabłka nie ciemniały

Co zrobić aby jabłka nie ciemniały
© Photogenica

Zapewne każdy spotkał się z problemem jabłek ciemniejących po pokrojeniu. Przyczyną tego zjawiska jest proces utleniana. Tam więc gdzie miąższ spotka się z tlenem (który jest jednym ze składników powietrza), po pewnym czasie powstaje nieestetyczne brązowe zabarwienie.

Mamy rozwiązanie również i na to! Przekrojone jabłko wystarczy skropić obficie sokiem z cytryny, a długo utrzyma świeżość i apetyczny wygląd.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas