5 warzyw na zdrowie

Wiosna, to jedna z piękniejszych pór roku. Niestety w związku z wahaniami temperatury łatwo o przeziębienie. Szczególnie narażone są na nie małe dzieci.

Burak zawiera duże ilości błonnika pokarmowego regulującego trawienie
Burak zawiera duże ilości błonnika pokarmowego regulującego trawienie 123RF/PICSEL

Oto zestaw pięciu warzyw, które pomogą uchronić całą rodzinę przez chorobami. Warto o nich pamiętać w codziennej diecie.

Pietruszka

Najlepiej wykorzystać ją w całości, spożywać i natkę, i korzeń. Korzeń zawiera bowiem przeciwutleniacze - flawonoidy, które chronią przed groźnymi chorobami. Natka z kolei jest skarbnicą żelaza, witaminy C i błonnika.

Seler

Oprócz witamin z grupy B, ma sporo witaminy C. Warto go spożywać ze względu na zawarte w nim sole mineralne: potas, wapń, cynk, magnez, fosfor, żelazo. Najwięcej korzyści uzyskamy, gdy będziemy jeść selera na surowo - w takiej postaci jednak mogą dostać go maluchy po trzecim roku życia.

Ziemniak

Mało kto wie, że to popularne warzywo zawiera witaminę U, która występuje także w soku z surowej kapusty. Ziemniak jest także doskonałym źródłem potasu, który jest potrzebny maluszkowi m.in. do prawidłowej pracy nerek i serca. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Hamuje rozwój grzybów i bakterii  skutecznie je niszcząc.

Marchewka

Nic dziwnego, że gotowana marchewka jest jednym z pierwszych dań, które podaje się niemowlętom w celu rozszerzenia ich diety. W takiej postaci jest lekkostrawna. Ma działanie antynowotworowe, wpływa znakomicie na włosy i skórę. Zawiera również sporą  ilość witaminy C, B a także E. 

Burak

Warzywo to jest jednym z najzdrowszych. Posiada antocyjanty, które sprawiają, że wzrasta nasza odporność. Ponadto burak zawiera duże ilości błonnika pokarmowego regulującego trawienie oraz pektyn, które korzystnie wpływają na mikroflorę przewodu pokarmowego.  W burakach znajdziemy także sporą ilość potasu, żelaza i kwasu foliowego (te dwa ostatnie składniki będą chronić dziecko przed anemią).  

Pamiętajmy, że zdrowy sposób odżywiania ma olbrzymi wpływ na nasze zdrowie. Lepiej pilnować, co mamy na talerzu, by cieszyć się odpornością  i znakomitą kondycją na co dzień.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas