5 warzyw na zdrowie
Wiosna, to jedna z piękniejszych pór roku. Niestety w związku z wahaniami temperatury łatwo o przeziębienie. Szczególnie narażone są na nie małe dzieci.
Oto zestaw pięciu warzyw, które pomogą uchronić całą rodzinę przez chorobami. Warto o nich pamiętać w codziennej diecie.
Pietruszka
Najlepiej wykorzystać ją w całości, spożywać i natkę, i korzeń. Korzeń zawiera bowiem przeciwutleniacze - flawonoidy, które chronią przed groźnymi chorobami. Natka z kolei jest skarbnicą żelaza, witaminy C i błonnika.
Seler
Oprócz witamin z grupy B, ma sporo witaminy C. Warto go spożywać ze względu na zawarte w nim sole mineralne: potas, wapń, cynk, magnez, fosfor, żelazo. Najwięcej korzyści uzyskamy, gdy będziemy jeść selera na surowo - w takiej postaci jednak mogą dostać go maluchy po trzecim roku życia.
Ziemniak
Mało kto wie, że to popularne warzywo zawiera witaminę U, która występuje także w soku z surowej kapusty. Ziemniak jest także doskonałym źródłem potasu, który jest potrzebny maluszkowi m.in. do prawidłowej pracy nerek i serca. Wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Hamuje rozwój grzybów i bakterii skutecznie je niszcząc.
Marchewka
Nic dziwnego, że gotowana marchewka jest jednym z pierwszych dań, które podaje się niemowlętom w celu rozszerzenia ich diety. W takiej postaci jest lekkostrawna. Ma działanie antynowotworowe, wpływa znakomicie na włosy i skórę. Zawiera również sporą ilość witaminy C, B a także E.
Burak
Warzywo to jest jednym z najzdrowszych. Posiada antocyjanty, które sprawiają, że wzrasta nasza odporność. Ponadto burak zawiera duże ilości błonnika pokarmowego regulującego trawienie oraz pektyn, które korzystnie wpływają na mikroflorę przewodu pokarmowego. W burakach znajdziemy także sporą ilość potasu, żelaza i kwasu foliowego (te dwa ostatnie składniki będą chronić dziecko przed anemią).
Pamiętajmy, że zdrowy sposób odżywiania ma olbrzymi wpływ na nasze zdrowie. Lepiej pilnować, co mamy na talerzu, by cieszyć się odpornością i znakomitą kondycją na co dzień.