5 zalet spożywania rukoli

Rukola jest zielonym liściastym warzywem, używanym do sałatek, kanapek, makaronów oraz pizzy, zwłaszcza we Włoszech. Natomiast w Grecji używano jej jako afrodyzjaku. Oto kilka bardzo dobrych powodów, aby dodać rukolę do swej diety.

rukola
rukola© Photogenica

Zmniejsza stan zapalny

rukola właściwości
© Photogenica

Warzywa krzyżowe takie jak rukola mogą tłumić mediatory zapalne w organizmie. Jeśli jesteś jedną z wielu osób walczących z chorobą przewlekłą, zwłaszcza bólem, dodaj do swej codziennej diety rukolę.

Może zapobiegać chorobom nowotworowym

Badania wykazały, że jedną z głównym związków zawartych w rukoli jest kwas erukowy, który odgrywa ważna rolę w hamowaniu proliferacji komórek rakowych.

Bogata w witaminy i minerały

rukola dla wzroku
© Photogenica

W rukoli znajdziemy witaminy A, C i K, a także sole mineralne takie jak wapń, żelazo, potas i mangan. Rukola jest doskonałym źródłem niezbędnych składników odżywczych, które wzmacniają układ odpornościowy oraz inne ważne funkcje organizmu.

Doskonała dla twoich kości

zalety jedzenia rukoli
© Photogenica

Wiemy, że wapń, żelazo i potas są niezbędne dla ogólnego stanu zdrowia. Natomiast witamina K może przyczynić się do zmniejszenia częstości występowania złamań kości. Regularne dawki witaminy K, która znajduje się w rukoli może zwiększyć gęstość kości i zachować je przed zniszczeniem.

Dobra dla wzroku

Powszechnie wiadomo, że karotenoidy są dobre dla wzroku. Lecz większość osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że więcej karotenoidów jest w rukoli niż w marchwi. Rukola jest doskonałym źródłem tych barwników rozpuszczalnych w tłuszczach, które zapobiegają degeneracji plamki żółte. Regularne jedzenie rukoli może zapobiec utracie wzroku.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas