6 właściwości zdrowotnych kalafiora
Kalafior jest nie tylko smacznym warzywem krzyżowym, ale zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Jeśli nie ma go w twojej diecie, po przeczytaniu tego artykułu zmienisz zdanie. Poniżej znajdziesz kilka niesamowitych właściwości kalafiora.
Antyoksydanty
Kalafior zawiera dużą ilość składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które są niezbędne dla układu odpornościowego organizmu i ogólnego stanu zdrowia. Są to między innymi: witamina B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna), B9 (kwas foliowy), beta karoten i witamina C. Znajdziemy w nim także kwasy omega 3 oraz witaminę K.
Usprawnia układ krążenia
Związki takie jak allicyny i sulforafan, przyczyniają się do poprawienia pracy układu krążenia, a także mózgu. Allicyny zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru i chorób serca. Natomiast sulforafan poprawia ciśnienie krwi oraz czynność nerek.
Źródło błonnika
Kalafior to bogate źródło błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do optymalnego trawienia. Już szklanka gotowanego kalafiora dostarcza około 3,35 g błonnika, który oczyszcza układ trawienny i pomaga pozbyć się niepotrzebnych substancji.
Oczyszcza i odchudza
Przeciwutleniacze wspierają oczyszczanie organizmu. Kalafior to świetny wybór jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy. Jest niskokaloryczny i można go przygotować na wiele sposobów.
Kwas foliowy
Kalafior zawiera sporą ilość kwasu foliowego B9, który jest niezbędny do prawidłowego przebiegu ciąży.
Usprawnia pracę mózgu
W kalafiorze znajduje się duża ilość choliny. Cholina jest rozpuszczalna w wodzie i zgrupowana w ciągu witamin B. Zaleca się zwiększyć spożycie choliny kobietom w ciąży, bo zapobiega ona uszkodzeniom płodu.