6 właściwości zdrowotnych kalafiora

Kalafior jest nie tylko smacznym warzywem krzyżowym, ale zawiera mnóstwo wartości odżywczych. Jeśli nie ma go w twojej diecie, po przeczytaniu tego artykułu zmienisz zdanie. Poniżej znajdziesz kilka niesamowitych właściwości kalafiora.

kalafior
kalafior© Photogenica

Antyoksydanty

kalafior właściwości
© Photogenica

Kalafior zawiera dużą ilość składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które są niezbędne dla układu odpornościowego organizmu i ogólnego stanu zdrowia. Są to między innymi: witamina B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B5 (kwas pantotenowy), B6 (pirydoksyna), B9 (kwas foliowy), beta karoten i witamina C. Znajdziemy w nim także kwasy omega 3 oraz witaminę K.

Usprawnia układ krążenia

Związki takie jak allicyny i sulforafan, przyczyniają się do poprawienia pracy układu krążenia, a także mózgu. Allicyny zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru i chorób serca. Natomiast sulforafan poprawia ciśnienie krwi oraz czynność nerek.

Źródło błonnika

kalafior właściwości zdrowotne
© Photogenica

Kalafior to bogate źródło błonnika pokarmowego, który jest niezbędny do optymalnego trawienia. Już szklanka gotowanego kalafiora dostarcza około 3,35 g błonnika, który oczyszcza układ trawienny i pomaga pozbyć się niepotrzebnych substancji.

Oczyszcza i odchudza

Przeciwutleniacze wspierają oczyszczanie organizmu. Kalafior to świetny wybór jeśli chcesz zgubić zbędne kilogramy. Jest niskokaloryczny i można go przygotować na wiele sposobów.

Kwas foliowy

kalafior
© Photogenica

Kalafior zawiera sporą ilość kwasu foliowego B9, który jest niezbędny do prawidłowego przebiegu ciąży.

Usprawnia pracę mózgu

W kalafiorze znajduje się duża ilość choliny. Cholina jest rozpuszczalna w wodzie i zgrupowana w ciągu witamin B. Zaleca się zwiększyć spożycie choliny kobietom w ciąży, bo zapobiega ona uszkodzeniom płodu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas