7 najczęstszych mitów o tłuszczach

W przeciwieństwie do innych składników odżywczych, kwasy tłuszczowe mają złą reputację. To myślenie powinno jednak jak najszybciej się zmienić, ponieważ "tłuszcz tłuszczowi nierówny". Wyróżnić możemy kwasy nasycone i nienasycone, jednonienasycone i wielonienasycone, a każdy z nich ma inne właściwości i wpływ na zdrowie. Eksperci ds. żywienia już dawno docenili cechy niektórych kwasów tłuszczowych, między innymi tych zawartych w awokado lub oleju kokosowym, jednak wciąż krąży wokół nich wiele teorii na "nie". Poniżej chcemy obalić najbardziej popularne mity związane ze spożywaniem tłuszczów i wyjaśnić, dlaczego nie warto wykluczać ich z codziennej diety:

Właściwości różnych rodzaji tłuszczów
Właściwości różnych rodzaji tłuszczów© Photogenica

Mit nr 1. Zdrowa jest tylko oliwa z oliwek

Oliwa z oliwek
© Photogenica

Chroni organizm przed rozwojem chorób układu krążenia, korzystnie wpływa na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, spowalnia proces starzenia się organizmu - to tylko kilka przykładów korzyści płynących ze spożycia oliwy. Jednak sama oliwa, to za mało. Nasz organizm potrzebuje różnych rodzajów tłuszczu w diecie, dlatego ryby morskie, orzechy czy awokado również powinny się w niej znaleźć. Unikać należy tylko tłuszczów trans (przetworzone tłuszcze nienasycone), które są odpowiedzialne m.in. za wzrost ryzyka wystąpienia chorób układu naczyniowego, podwyższenie stężenia "złego" cholesterolu i wystąpienie cukrzycy. Znajdują się w przetworzonej żywności, daniach typu fast food, słodyczach.

Mit nr 2. Cholesterol w jedzeniu podwyższa poziom cholesterolu we krwi

Tłuste jedzenie a cholesterol
© Photogenica

Cholesterol, który spożywamy, tak naprawdę nie ma nic wspólnego z cholesterolem we krwi, bo ten produkowany jest przez wątrobę. To, co jemy, ma bardzo niewielki wpływ na jego poziom, dlatego nie powinniśmy rezygnować z jedzenia jajek, które do tej pory były w czołówce produktów zawierających tzw. "zły" cholesterol.

Mit nr 3. Jajko największym wrogiem

Jajko a cholesterol
© Photogenica

Wojna o jajko wciąż trwa, jednak najnowsze badania pokazują, że wprowadzanie limitów co do dziennego czy tygodniowego spożycia jajek nie jest wymagane, ponieważ cholesterol w jajkach nie ma znaczącego wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Jedzenie jajek przynosi natomiast wiele korzyści, zawierają one bowiem cenne aminokwasy, cynk, wapń, a także dużą dawkę choliny. Substancja ta pełni funkcję przekaźnika w układzie nerwowym, odpowiada też za transport i metabolizm cholesterolu i innych tłuszczów - zmniejsza ich odkładanie w ściankach naczyń.

Mit nr 4. Tłuszcz powoduje tycie

Waga tłuszczów
© Photogenica

Wielu z nas błędnie uważa, że wszystkie tłuszcze są takie same - czyli najprościej mówiąc - są szkodliwe, a ich nadmierne spożycie prowadzi do nadwagi. Prawda jest jednak taka, że większość kwasów tłuszczowych ma korzystny wpływ na ogólną kondycję organizmu, a niektóre z nich wspomagają odchudzanie. Chociaż gram tłuszczu zawiera więcej kalorii niż gram węglowodanów czy białka, to ten składnik ma wysoki indeks sytości, co oznacza, że wolniej się trawi i stopniowo uwalnia składniki do krwi. Dzięki temu dłużej jesteśmy najedzeni i nie mamy ochoty na przekąski między posiłkami.

Mit nr 5. Czerwone mięso zabija

Właściwości czerwonego mięsa
© Photogenica

Twierdzenie to jest na szczęście przesadzone. Tak jak nie każdy tłuszcz jest zły, tak też nie każdy rodzaj czerwonego mięsa jest szkodliwy dla organizmu. Badania naukowców z Uniwersytetu Warszawskiego pokazują, że niekorzystny wpływ na zdrowie ma przetworzone czerwone mięso, czyli wędliny paczkowane, boczek, kiełbasa. Z kolei czerwone mięso nieprzetworzone, wołowina, wieprzowina, kaczka czy jagnięcina, nie obciąża układu krwionośnego ryzykiem chorób, dostarcza natomiast organizmowi sporej dawki żelaza.

Mit nr 6. Masło niemile widziane w diecie

Znaczenia masła w diecie
© Photogenica

Jak w przypadku wielu produktów, tak i w przypadku masła, świetnie sprawdza się zasada: wszystko jest dozwolone, jeśli spożywane jest z umiarem. Tak więc jeśli na śniadanie zjemy jajecznicę na maśle lub posmarowaną masłem kanapkę, to taka ilość nie będzie miała szkodliwego wpływu na nasze zdrowie. Masło jest dobrze przyswajane przez organizm i nie zawiera składników chemicznych, jednak jego nadmiar w diecie może prowadzić do chorób układu krążenia. Nie należy go jednak całkowicie usuwać z jadłospisu, a jedynie spożywać racjonalne ilości.

Mit nr 7. Tłuszcz nasycony główną przyczyną zawałów

Tłuszcze nasycone a zawał
© Photogenica

Badania opublikowane na łamach magazynu medycznego Annals of Internal Medicine pokazują, że spożywane z umiarem tłuszcze nasycone nie zwiększają ryzyka zawału serca i chorób układu krążenia. Jednocześnie okazuje się, że tłuszcze wielonienasycone nie chronią układu krążenia w takim stopniu, jak wcześniej sądzono. Po raz kolejny sprawdza się zasada: "Jedz wszystko, ale z umiarem", bo w każdej diecie potrzebne są zdrowe proporcje.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas