8 zdrowszych zamienników, niezdrowych produktów!
Dietetycy i specjaliści żywienia odkrywają sekretne sposoby, jak zawrzeć mniej tłuszczu, cukru i kalorii w naszych ulubionych potrawach przy użyciu zdrowszych zamienników – bez szkody dla smaku. Zmielone warzywa zamiast części czerwonego mięsa, zmiksowana fasolka zamiast śmietanki, bataty zamiast ziemniaków... Poznaj najnowsze wersje znanych sobie potraw. Będą nie tylko zdrowsze i mniej kaloryczne. Będą jeszcze smaczniejsze!
Zdrowsze hamburgery
Zamiennik: fasolka, płatki owsiane i warzywa zamiast czerwonego mięsa. Użyj 30 g mielonej wołowiny na 1 kotlet. Resztę zastąp mieszanką czerwonej fasoli, grzybów, cebuli, płatków owsianych i przecieru pomidorowego – otrzymasz taką samą, mięsną konsystencję, a jednocześnie kotlet będzie miał zdrowsze i bardziej odżywcze składniki.
Zdrowsze frytki
Zamiennik: Bataty z cienką skórką. Potnij bataty w talarki, oprósz solą i innymi wybranymi przyprawami i upiecz. Dlaczego? Takie ziemniaczki mają dużą zawartość błonnika i niższy indeks glikemiczny niż zwykłe ziemniaki, tak więc nie będą powodować skoków insuliny.
Zdrowsze polewy na ciasto
Zamiennik: Awokado zamiast masła. Zamień masło przeznaczone do wykonania czekoladowej polewy na taką samą ilość awokado, a dodasz do tortu witaminy, minerały i zdrowe tłuszcze, nie tracąc przy tym kremowej konsystencji. Pozostałe składniki dodaj bez zmian. Nikt nawet się nie zorientuje, jaka nastąpiła zmiana.
Zdrowsze zupy
Zamiennik: Zmiksowane fasolka lub orzechy zamiast śmietanki. Jak? Zmiksuj 1/2 szklanki orzechów nerkowca z 2,5 kg marchewki. Uzyskasz kremową konsystencję, a twoja zupa będzie zdrowsza. Można też zamiast 1/2 szklanki tłustej śmietany dodać 1/2 szklanki zmiksowanej fasolki cannellini i zamiast 1/2 szklanki czystego rosołu – 1/2 szklanki zmiksowanych warzyw, dzięki którym zupa będzie przyjemnie kremowa.
Zdrowsza mąka w cieście
Zamiennik: Bogate w błonnik pokarmowy płatki śniadaniowe zamiast mąki w cieście. Zgnieć płatki śniadaniowe i dodaj nieco cynamonu. W zależności od tego, czym wypełniamy placek, prawdopodobnie nie wyczujemy różnicy. Taka „mąka” będzie doskonale smakować z ciastami z dodatkiem owoców o wyrazistych smakach.
Zdrowsze masło w cieście
Zamiennik: 100% sok owocowy zamiast masła. Dlaczego? Masło scala ze sobą składniki ciasta. Dodanie soku owocowego (około 1 łyżki) również spełni tę rolę, a ponadto zmniejszy zawartość tłuszczy nasyconych i cholesterolu. Owocowy smak będzie dobrze współgrał z nadzieniem ciasta.
Zdrowsze naleśniki
Zamiennik: Zmiksowane owoce zamiast syropu klonowego lub z agawy. Dlaczego? Syropy z agawy i klonowy mogą się wydawać „zdrowsze”, ale w organizmie działają jak cukier. Zmiksowane owoce dodadzą błonnik i obniżą zawartość kalorii.
Zdrowszy twarożek
Zamiennik: Serek wiejski o niskiej zawartości tłuszczu zamiast serka śmietankowego. Dlaczego? Choć nie ma różnicy w smaku, twarożek wiejski zawiera mniej tłuszczu, mniej kalorii i więcej białka niż serek kremowy. Aby pozbyć się grudek, można go zmiksować.