9 powodów, żeby przestać używać zabielacza do kawy

Wielu z nas rozpoczyna poranek kubkiem kawy. Część lubi dodać do niej duże ilości cukru i śmietanki. Wielu miłośników kawy sądzi, że zdrowo jest dodać do ich ulubionego napoju słodzik i niskotłuszczowy zabielacz, ale jest to przekonanie błędne. Zabielacze do kawy nie zawierają właściwie żadnych naturalnych substancji. Przeciwnie, są naładowane chemikaliami - niektóre z nich są wręcz łatwopalne. Zobacz jakie składniki niebezpieczne dla twojego zdrowia kryją się w tym dodatku do kawy.

Zabielacz do kawy a zdrowie
Zabielacz do kawy a zdrowie© Photogenica

Kazeininan sodu

Kazeinian sodu szkodliwość
© Photogenica

Kazeinian sodu jest pochodną mleka, która jest często znajdowana w sztucznych zabielaczach do kawy. Wprawdzie nie jest to produkt mleczny, ale może wywołać reakcję alergiczną u osób, które nie tolerują mleka. Jest też podejrzewany o wywoływanie problemów przewodu pokarmowego i cukrzycę młodzieńczą pierwszego typu.

Fosforan potasu

Nudności potasu właściwości
© Photogenica

Poza zastosowaniem jako dodatek do żywności zapobiegający zbrylaniu, fosforan używany jest jako nawóz do roślin. Może zaburzyć naturalny poziom fosforu w organizmie i spowodować nudności i biegunkę.

Sztuczny dodatek smakowy - lecytyna sojowa

Lecytyna sojowa emulgator
© Photogenica

Lecytyna sojowa wykorzystywana jest często jako substancja wiążąca w sztucznych zabielaczach do kawy. Niestety, częste i regularne spożywanie produktów sojowych może podnieść w organizmie poziom estrogenu. Jest on szczególnie szkodliwy dla kobiet w ciąży lub kobiet po leczeniu raka piersi.

Sztuczne barwniki

Sztuczne barwniki a ich wpływ na zdrowie człowieka
© Photogenica

Te substancje są dodawane do zabielaczy, choćby po to, by nadać im przyjemny, jasnobrązowy kolor. Ale kolor to jedyna przyjemna rzecz, jaką mają do zaoferowania i sztuczne barwniki zawierają substancje rakotwórcze.

Syrop kukurydziany

Syrop kukurydziany właściwości
© Photogenica

Słodkawy syrop kukurydziany dodawany w formie proszku do zabielaczy, jest jednym z najbardziej nienaturalnych składników w przemyśle spożywczym. Uzyskuje się go poprzez odsączanie skrobi kukurydzianej przy pomocy wysoce korozyjnego kwasu chlorowodorowego. Tak otrzymany produkt może wywoływać przejadanie się i odczuwanie potrzeby jedzenia cukru.

Przetworzone cukry

Przetworzone cukry szkodliwe dla organizmu
© Photogenica

Przetworzone cukry nie maja absolutnie żadnych wartości odżywczych. Stanowią wyłącznie źródło kalorii i powodują przybieranie na wadze. Niektóre badania naukowe łączą przetworzone cukry z przedwczesnym starzeniem się, a rozpoczynanie poranka od kawy pełnej przetworzonych cukrów sprawi, że będziesz miał na nie ochotę przez cały dzień.

Częściowo utwardzony olej roślinny

Tłuszcze roślinne utwardzone
© Photogenica

Choć nazwy takie jak olej sojowy, rzepakowy, słonecznikowy, kukurydziany i olej z nasion bawełny nie brzmią zbyt szkodliwie, wszystkie te oleje zostały w procesie obróbki częściowo utwardzone. Z tego powodu zawierają niebezpieczne tłuszcze, które podnoszą ryzyko chorób serca, ataków serca, raka, otyłości i cukrzycy.

Składniki mleka i mleka sojowego

Mleko do kawy szkodliwe
© Photogenica

Badania wykazują, że spożywanie produktów mlecznych z kawą może osłabić zdolność organizmu do wchłaniania flawonoidów zawartych w kawie, które obniżają ryzyko udaru, raka i niewydolności serca. Mleko sojowe może być natomiast szkodliwe ze względu na zawarty w niej estrogen, który destabilizuje produkcję hormonów tarczycy.