9 warzyw, które mają wspaniałe właściwości zdrowotne

Warzywa są numerem jeden, jeśli chodzi o utrzymanie zdrowia oraz zapobieganie chorobom. Warzywa zawierają błonnik, wspomagają układ odpornościowy oraz pomagają zwalczać choroby takie jak nowotwory, choroby serca czy cukrzycę. Jeśli należysz do osób, które nie jedzą warzyw, to przeczytaj poniższy tekst, a dowiesz się, jakie zdrowotne właściwości cię omijają.

warzywa
warzywa© Photogenica

Brukselki

brukselki
© Photogenica

Brukselki nie są z pewnością ulubionym warzywem wielu osób, jednak nie należy lekceważyć ich zdrowotnych właściwości. Zawierają one więcej składników zwalczających raka, niż inne warzywa liściaste. Brukselki są bogate w glukozynolany, czyli antyoksydanty, które mają właściwości antynowotworowe, dzięki czemu niszczą komórki nowotworowe w organizmie.

Włoska kapusta (jarmuż)

Jarmuż przez wiele osób uważany jest za jedno z najbardziej odżywczych warzyw. Zawiera on wapń dla mocnych kości i zębów, witaminy A, C i E oraz potas i kwas foliowy.

Cebula

Cebula również zawiera witaminy i minerały, jednak ma ona w sobie jeszcze jeden ważny składnik, który zapobiega udarom. Mowa tu o tiosulfinatach, które rozrzedzają krew oraz zapobiegają tworzeniu się zakrzepów. Cebula zawiera także kwercetynę, która również zmniejsza ryzyko udaru.

Brokuły

brokuły
© Photogenica

Brokuły zawierają dużą ilość antyoksydantów, które są nam potrzebne do walki z wolnymi rodnikami, które mogą powodować stany zapalne, raka i przyśpieszać procesy starzenia. Warzywo to jest także bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego, który zapobiega wadom wrodzonym u dzieci.

Słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki są bogate w witaminę A, która pomaga utrzymać zdrowie oczu oraz wpływa pozytywnie na skórę, włosy i paznokcie. Warzywo to jest również dobrym źródłem potasu, który jest jednym z najzdrowszych minerałów. Wspomaga on prawidłowe funkcjonowanie serca i nerek, reguluje ciśnienie krwi oraz wspomaga pracę mięśni.

Marchewki

marchewki
© Photogenica

Nikogo chyba nie zdziwi fakt, że marchewki są dobre dla naszych oczu. Zawierają one beta-karoten, który w naszym organizmie zamieniany jest w witaminę A, która przeciwdziała zwyrodnieniom plamki żółtej spowodowanych wiekiem. Warzywo to poprawia również wzrok oraz sprawia, że lepiej widzimy w ciemności.

Papryka

Papryka jest bogata w witaminę C oraz jest pysznym i słodkim dodatkiem do potraw i sałatek. Wspomaga ona układ odpornościowy oraz chroni organizm przed chorobami. Już jedna papryka zapewnia podwójną rekomendowaną dawkę witaminy C.

Kapusta

kapusta
© Photogenica

Kapusta bogata jest w błonnik oraz jest niskokaloryczna, dlatego nadaje się idealnie jako dodatek do posiłków, szczególnie wtedy, kiedy chcesz zrzucić trochę kilogramów. Jest ona także dobrym źródłem witamin oraz minerałów.

Szpinak

Szpinak możesz dodać do sałatki lub go ugotować. Warzywo to wzmacnia mięśnie oraz jest bogate w żelazo, witaminy C i A, kwas foliowy oraz wapń. Badania dowodzą, że spożywanie szpinaku wspomaga wydajność mięśni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas