9 zdrowych przekąsek, które uratują naszą dietę

Ścisłe trzymanie się zasad diety może okazać się bardzo trudne. Zmniejszenie dziennej ilości kalorii, zmiany nawyków żywieniowych oraz powstrzymanie się od smakołyków to rzeczy niezwykle trudne do wytrzymania. Apetyt na zjedzenie czegoś między posiłkami często okazuje się czynnikiem decydującym, zwłaszcza, gdy jedyne dostępne przekąski są niezdrowe, pełne cukru lub tłuszczy. Zachowanie kontroli dnia może okazać się trudne zwłaszcza w określonych porach. Godziny popołudniowe są najczęstszym momentem, gdy zaczynamy odczuwać głód. Wraz z mijającymi godzinami pracy zaczyna spadać nasz poziom cukru we krwi oraz poziom energii. Z tego też powodu często postanawiamy skorzystać z dodatkowego wzmocnienia - najczęściej produktu pełnego węglowodanów i cukru, który skutecznie zwiększy jego poziom we krwi. Ciasta i cukierki są najczęstszymi przyczynami klęski naszej diety. Zawierają one bowiem wysokie stężenie substancji, które są szkodliwe dla naszego organizmu . Jeśli jednak chcesz pomyśleć o skutecznym stosowaniu diety,warto przygotować listę smacznych i zdrowych przekąsek. Zaspokoją one nasz apetyt, będąc jednocześnie dużo lepszą alternatywą od pełnych cukru łakoci. Oto 9 zdrowych przekąsek, które skutecznie zaspokoją głód pomiędzy posiłkami, nie zagrażając naszej diecie.

Zdrowe przekąski w naszej diecie
Zdrowe przekąski w naszej diecie© Photogenica

Banany

Banany na przekąskę
© Photogenica

Są one wyjątkowo zdrowe i zawierają bardzo mało tłuszczu. Odpowiednio opakowane banany to poręczna i smakowita przekąska. Zawierają w sobie dużo potasu (niezbędnego dla prawidłowego funkcjonowania serca) oraz błonnika, który wspiera zdrowie układu pokarmowego.

Orzechy

Orzechy przekąska
© Photogenica

Orzechy są niezwykle bogate w substancje odżywcze. Zaledwie ich garść dostarczy twojemu organizmowi wiele witamin i minerałów. Zawierają one również sporo olejków eterycznych, błonnika oraz białka. Garść orzechów łatwo zaspokoi głód, a dostarczona przez nie energia pozwoli nam zachować uczucie sytości na dłuższy czas. Orzechy są idealną przekąskę, którą możemy delektować się między posiłkami. Można trzymać je np. w torebce lub bezpośrednio na biurku. Warto unikać jednak ich solonych lub przyprawianych wersji. Zamiast nich wybierz orzechy w ich naturalnej postaci - dzięki temu uzyskasz wszystkie korzyści, bez efektów ubocznych.

Przekąski z nasion sezamu i wodorostów

Sezamki
© Photogenica

Jest to mało kaloryczna, pozbawiona tłuszczu, pełna składników odżywczych oraz smaczna alternatywa dla chipsów ziemniaczanych. Specjalistyczne badania wykazały, że wodorosty spowalniają rozkład pokarmu w jelitach. Energia uwalniana zostaje powoli, dzięki czemu zachowujemy ​​uczucie sytości na dłużej. Ziarna sezamu zawierają kwas oleinowy, który pomaga obniżyć zły cholesterol. Są również pełne witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Popcorn

Popcorn zdrowa przekąska
© Photogenica

Popcorn może okazać się zdrową, wyjątkowo sycącą przekąską. Należy jednak unikać jego nasączonych solą lub cukrem wersji, przygotowanej przy pomocy dużej ilości oleju. Warto poszukać jego alternatywnych wersji o niskiej zawartości tłuszczu lub przygotować go własnoręcznie - na patelni lub w kuchence mikrofalowej. Pamiętaj jednak , aby nie dodawać żadnych składników o wysokiej kaloryczności. Świeżo prażona i ciepła kukurydza smakują naprawdę wyśmienicie.

Lizaki wykonane z jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu

Lizaki jogurtowe
© Photogenica

Jest to wspaniałe rozwiązanie na upalne dni! Wystarczy kupić plastikowe formy na lizaki, wlać do nich jogurt i umieścić w zamrażarce. W ten sposób otrzymujemy pyszny i zdrowy smakołyk, którego możemy skosztować, kiedy tylko zechcemy.

Owsianka

Jedzenie owsianki zalety
© Photogenica

Płatki owsiane i kasza to popularne potrawy śniadaniowe. Można korzystać z nich jednak o każdej porze dnia. Są one łatwe do przygotowania w kuchence mikrofalowej (wykorzystując odrobinę chudego mleka lub wody). Można dodać do nich również kilka świeżych owoców lub odrobinę miodu. Przekąską tą można delektować się zarówno w domu, jak i w pracy. Jest ona idealnym wyborem podczas zimowych miesięcy roku , gdy apetyt na ciepłe, ciężkostrawne potrawy jest znacznie silniejszy. Owsianka jest niezwykle korzystna dla układu odpornościowego i pomaga w obniżeniu poziomu cholesterolu. Jest również pełna antyoksydantów i stabilizuje poziom cukru we krwi, co z kolei zmniejsza apetyt na przekąski i pożywienie bogate w cukier.

Warzywa i niskotłuszczowy ser

Zdrowe warzywa
© Photogenica

Produkty te zawierają w sobie wszystkie zalety świeżych warzyw ( marchwi, ogórków, selera, czerwonej papryki lub cebuli) oraz niskotłuszczowego sera. Jasne kolory warzyw świadczą o wysokiej zawartości fitozwiązków chemicznych, które pomagają w zapobieganiu nowotworom i chorobom układu krążenia. Istnieje również wegańska wersja tej potrawy - ser należy tu zastąpić niskotłuszczowym humusem. Jeśli natomiast chcesz wspomóc pracę swojego serca, warto zanurzyć warzywa w sosie salsa. Pomidory zawierają bowiem likopen - przeciwutleniacz pomocny w zapobieganiu chorobom układu krążenia. Dobrym pomysłem jest przygotowanie własnego sosu salsa. Dzięki temu unikniemy wysokiego stężenia soli i cukru, charakterystycznego dla wielu popularnych marek.

Koktajle

Zdrowe koktajle
© Photogenica

Koktajle można łatwo przyrządzić w naszym domu. Wystarczy duża szklanka lub dzbanek oraz tani, przenośny mikser. Teraz możesz dodać kilka kawałków mrożonych owoców, odrobinę soku owocowego oraz bananów i zmieszać je ze sobą. Rezultatem naszej pracy będzie orzeźwiający, smaczny i pełny witamin napój, który dodatkowo zaspokoi nasz apetyt. Koktajle ją wyjątkowo łatwe i szybkie do przygotowania i mogą zawierać wiele różnych kombinacji smaków. W celu uzyskania jeszcze lepszych efektów warto dodać do mieszanki odrobinę jogurtu o niskiej zawartości tłuszczu.

Zupa jarzynowa domowej roboty

Zupa jarzynowa zdrowa
© Photogenica

Jeśli chcesz przygotować smaczną zupę jarzynową dodaj do pełnego wody rondla odrobinę cebuli i swoje ulubione warzywa (obrane i posiekane). Po ugotowaniu staranie wszystko zmiksuj i ciesz się smakiem pysznej zupy. Warto gotować jej większe ilości i przechowywać w lodówce w mniejszych porcjach. Dzięki temu będziemy mogli z nich szybko skorzystać w razie kryzysu, jednocześnie unikając mniej zdrowych rozwiązań. Zupa jest idealną przekąską do pracy - można wyjąć ją prosto z zamrażarki i podgrzać w kuchence mikrofalowej lub wlać do termosu, w celu późniejszego wykorzystania.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas