Ajvar, bałkańska pasta z pieczonych warzyw. Tak pyszna, że na jednym słoiku się nie skończy

Z czego przygotowuje się ajvar?
Z czego przygotowuje się ajvar?123RF/PICSEL

Z czego robi się ajvar?

  • 6-8 dużych czerwonych papryk
  • 2 średniej wielkości bakłażany
  • 1 mała ostra papryka
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 łyżeczka miodu
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Jak przygotować prawdziwy ajvar?

Podstawą ajvaru są pieczone papryki i bakłażany
Podstawą ajvaru są pieczone papryki i bakłażany123RF/PICSEL
  1. Papryki myjemy, osuszamy, kroimy na połówki i wycinamy gniazda nasienne. Umyte bakłażany kroimy na grube plastry lub ćwiartki.
  2. Tak przygotowane warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, polewamy oliwą i doprawiamy solą.
  3. Papryki i bakłażany pieczemy w 200 st. C przez ok. 30-35 minut. Po upieczeniu papryki powinny mieć widocznie czarną skórkę na brzegach.
  4. Gorące papryki umieszczamy w zamykanych pojemnikach lub woreczkach strunowych i odkładamy na 15-20 minut. Po tym czasie obieramy je ze skóry.
  5. Obrane papryki oraz bakłażany wkładamy do dużej miski. Dodajemy miód, ocet winny, ząbki czosnku, sól oraz pieprz. Całość krótko miksujemy za pomocą blendera ręcznego.
  6. Doskonały ajvar powinien mieć gładką konsystencję, ale z wyczuwalnymi kawałkami warzyw. Na koniec doprawiamy pastę solą i pieprzem.
  7. Gotowy ajvar przekładamy do słoika lub szklanego pojemnika i schładzamy w lodówce przez całą noc. W tym czasie składniki zdążą się przegryźć, nadając smarowidłu doskonały smak.

Do czego stosuje się ajvar?

Pasta z pieczonego bakłażanaInteria KulinariaInteria Kulinaria