Obłędnie prosta pasta kanapkowa. Eliminuje wolne rodniki, odmładza organizm

Pasta z brokułu na kanapki - jak przygotować ją ekspresowo?
Pasta z brokułu na kanapki - jak przygotować ją ekspresowo?123RF/PICSEL

Brokuł właściwości

Zobacz również:

    Z czym nie łączyć brokułu?

    Brokułów lepiej nie łączyć z kilkoma składnikami
    Brokułów lepiej nie łączyć z kilkoma składnikami123RF/PICSEL
    • kukurydzą,
    • sałatą,
    • fetą,
    • prażonym słonecznikiem,
    • suszonymi pomidorami.

    Pasta z brokułu i jajka - przepis

    • 500 g brokułu,
    • 3 jajka,
    • 1 pęczek szczypiorku,
    • 1-2 ząbki czosnku,
    • 3-4 łyżki majonezu,
    • sól i pieprz do smaku.
    1. Zaczynamy od dokładnego umycia brokułu, następnie dzielimy go na różyczki, wkładamy do garnka i gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i rozgniatamy widelcem.
    2. Do niewielkiego rondelka wlewamy wodę, a kiedy zacznie się gotować, wkładamy jajka i trzymamy ok. 8 minut. W kolejnym kroku przekładamy je do zimnej wody, lekko schładzamy i przechodzimy do obierania.
    3. Pozbawione skorupki jajka na twardo ścieramy na tarce o małych oczkach i wkładamy do dużej salaterki. Kolejno na desce drobno siekamy szczypiorek oraz czosnek i dodajemy do jajek.
    4. Na koniec do naczynia dorzucamy rozgnieciony brokuł oraz majonez, a następnie doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
    5. Gotową pastę z brokułu i jajka wstawiamy do lodówki na ok. godzinę. Schłodzone smarowidło podajemy na ulubionym pieczywie. Smacznego!

    Pasta z brokułu i twarogu - przepis ekspresowy

    Czy z połączenia brokułu i twarogu może wyjść pyszna pasta kanapkowa?
    Czy z połączenia brokułu i twarogu może wyjść pyszna pasta kanapkowa?123RF/PICSEL
    • 250 g sera twarogowego,
    • 1 brokuł,
    • 1 mała czerwona cebula,
    • 1 ząbek czosnku,
    • 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego,
    • 1 łyżka oleju roślinnego,
    • sól i pieprz do smaku.
    1. Brokuł myjemy, kroimy na niewielkie różyczki, po czym gotujemy w dobrze osolonym wrzątku przez ok. 4-5 minut. 
    2. Po tym czasie odcedzamy i siekamy nożem na mniejsze kawałki.
    3. Obraną cebulę i ząbek czosnku drobno kroimy, a następnie podsmażamy na rozgrzanym oleju do zrumienienia.
    4. Ser twarogowy przekładamy do miseczki, rozgniatamy widelcem i dodajemy posiekane brokuły, czosnek oraz cebulę.
    5. Gotową pastę brokułowo-twarogową doprawiamy solą oraz pieprzem i rozsmarowujemy na świeżym pieczywie. Smacznego!
    Pyszny przepis na zupę brokułowąInteria KulinariaInteria Kulinaria