To najpopularniejsze polskie zioło. Dodajesz do potraw? Tak działa na organizm
Oprac.: Aleksandra Tokarz
Przez ogrodników nazywany najpopularniejszym z polskich ziół. Eksperci określają go zaś mianem „skarbnicy zdrowia”, bo gdy trafia do przygotowywanych potraw, w mig zabiera się do pracy, wspomagając funkcjonowanie organizmu. Dlaczego koperek jest zdrowy i jak wpływa na nasze ciało? Oto kilka kluczowych informacji.
Jego smak i zapach zna każdy. Kiedy latem ląduje na talerzu, najczęściej w towarzystwie młodych ziemniaczków lub jako dodatek do mizerii czy składnik jarzynowej zupy, ślinka cieknie nawet największemu niejadkowi. Gdy zaś zieleni się w przydomowym ogródku, działkowcy z nadzieją zacierają ręce. Mają powody.
Kiedy zbiera się koperek? Dodatek do dań, którym możesz zachwycać się cały rok
Koperek, najpopularniejsze spośród polskich ziół jest prosty w siewie i niewymagający w pielęgnacji. Wysiewać można go bowiem przez większość sezonu wegetacyjnego - od połowy kwietnia aż do drugiej połowy października, uprawiając nawet na małym skrawku ziemi lub w doniczce. A potem wystarczy zerwać i ruszyć do kuchni.
Zobacz również:
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
- Obiadowy klasyk czy koszmar z dzieciństwa? Oto powody, dla których warto ją jeść
Koperek ogrodowy, kiedy trafia na nasz talerz, oprócz wzbogacenia smaku potrawy, ma jeszcze jeden cel - zadbać o nasz organizm. W składzie zawiera bowiem szereg witamin, na czele z tymi z grupy B oraz A, C i D, a także różnorodnych minerałów: mangan, cynk, magnez, fosfor i miedź. Badania naukowe mówią wprost - koperek jest zbawienny dla funkcjonowania organizmu. Na co dokładnie oddziałuje?
Co się dzieje z organizmem gdy jemy koperek? Oto co daje jedzenie koperku
Regularne spożywanie koperku pomaga obniżyć poziom cukru we krwi, zapobiegając cukrzycy - wskazują naukowcy w swoich badaniach. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy - garbników, flawonoidów, terpenoidów i witaminy C, dodatkowo chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które zwiększają ryzyko wystąpienia chorób serca, Alzheimera i nowotworów.
Jak mawiały babcie, koperek jest też świetnym lekarstwem "na wiaterek". Bywa bowiem pomocny w trawieniu, łagodzi wzdęcia, a dzięki olejkom eterycznym, które stymulują produkcję żółci i soków trawiennych, działa rozkurczowo. Napar z koperku sprawdza się też w przypadku problemów ze snem, korzystnie oddziałując na układ nerwowy i działając uspokajająco.
Póki trwa sezon, traktuj więc koperek jako najlepszą przyprawę i dodawaj do zup czy sosów. A chociaż ten najlepiej smakuje w wersji "na świeżo", nic nie stoi na przeszkodzie, by ususzyć go, a kolejno wykorzystywać również zimą - wzbogacając w ten sposób poszczególne dania we wspomnienie letniego obiadu.