Aksamitna konsystencja i orzeźwiający aromat. Zupa ma obłędny smak

Znudziła ci się zupa pomidorowa, ogórkowa czy rosół i chętnie spróbowałbyś innego, niecodziennego i zaskakującego smaku? Doskonałym pomysłem jest przygotowanie kremowej zupy na bazie awokado. Wcale nie musisz spędzać wielu godzin w kuchni, by cieszyć się takim posiłkiem.

Jak przygotować aksamitną zupę z awokado?
Jak przygotować aksamitną zupę z awokado?123RF/PICSEL

Awokado to jeden z najzdrowszych owoców, którego bez problemu kupimy w wielu popularnych dyskontach. I choć awokado zazwyczaj spożywa się jako dodatek do wielu dań lub przygotowuje się z niego przepyszne guacamole, to jednak pewnym zaskoczeniem może być ugotowanie z niego zupy.

Zupa z awokado charakteryzuje się aksamitną i kremową konsystencją, ponadto cudownie pachnie kolendrą i wyczujemy w niej nutkę pikanterii. Opcjonalnie można do niej dodać odrobinę mięty, która sprawi, że zupa będzie orzeźwiająca i lekka. Jeśli nie przepadasz za smakiem kolendry, z powodzeniem zastąpisz ją natką pietruszki.

Zupa z awokado - składniki

  • 4 dojrzałe awokado,
  • 3 szklanki bulionu,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 2 cebule,
  • 1 pęczek kolendry,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 papryczka chili,
  • sól i pieprz do smaku.

Zupa z awokado - przepis

Awokado kroimy na pół, pozbywam się pestki i wydrążamy miąższ, który przekładamy do naczynia, skrapiamy odrobiną soku z limonki i miksujemy na gładką masę. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy na drobną kostkę. Papryczkę chili myjemy i siekamy w drobną kostkę. To samo robimy z kolendrą.

Do garnka, w którym będziemy gotować zupę, wlewamy oliwę, na której należy zeszklić cebulę wraz z czosnkiem i papryczką. Następnie dodajemy kolendrę i wlewamy bulion. Gdy zawartość garnka się zagotuje, całość należy zmiksować. Mąkę mieszamy ze śmietaną, dodajemy do zupy i ponownie zagotowujemy. Pod koniec gotowania dodajemy zmiksowaną wcześniej pastę z awokado, dokładnie mieszamy i całość podgrzewamy. Gotowe!

Paweł Morawski o leczeniu onkologicznym: Najważniejszy jest czasINTERIA.PL