Aksamitny mus z nutą wanilii
Tę zupę można podać także z... lodami!

Składniki
- 4 szklanki truskawek lub malin (możesz użyć też jeżyn lub wydrylowanych wiśni)
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego (lub innego)
- cukier waniliowy do smaku
- do dekoracji listki mięty lub melisy oraz posiekane pistacje (opcjonalnie)
5-6 porcji
Sposób przygotowania
1. Owoce oczyść, umyj, osusz, usuń ogonki, pestki lub inne części (zależnie od tego, jakich owoców używasz). Następnie włóż je do zamrażalnika na pół godziny, aby dobrze schłodzić (możesz pominąć ten krok i schłodzić już gotową zupę). 2. Lekko zmrożone owoce zmiksuj (jeśli chcesz, możesz je dodatkowo przetrzeć przez sito), dopraw cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. 3. Następnie zmiksuj z 2/3 jogurtu naturalnego i wlej do przygotowanych naczyń. 4 Udekoruj resztą jogurtu, listkami mięty lub melisy oraz posiekanymi pistacjami (opcjonalnie) i podaj.