Reklama

Reklama

Aksamitny sernik w czekoladzie

Sernik w czekoladzie to pyszne ciasto oblane nie jedną, a dwiema polewami czekoladowymi. Z pewnością chętnych na niego nie zabraknie! Sernik w czekoladzie zrobi furorę na każdej imprezie pełnej łasuchów słodkości.

Składniki na ciasto

  • 1 kg sera w wiaderku
  • 6 jajek
  • 25 dag cukru
  • 1/2 kostki masła
  • 2 torebki budyniu waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 10 dag rodzynek
  • 10 dag kandyzowanych skórek z cytrusów
  • szczypta proszku do pieczenia
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Składniki na ciemną polewę

  • 2 mleczne czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki mleka

Składniki na białą polewę

  • biała czekolada
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mleka

Sernik w czekoladzie - przygotowanie

Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj po jednym żółtku na przemian z łyżką sera, utrzyj. Wsyp budyń, ziemniaczaną mąkę, proszek do pieczenia, dalej ucieraj. Dodaj rodzynki i skórki kandyzowane (obtocz je w mące), mieszaj.

Białka ubij na sztywną pianę, połącz ją z serową masą, przełóż do tortownicy (natłuszczonej, z bułką tartą). Piecz ok. 80 min (temp. 170ºC). Wystudź w uchylonym piekarniku.

Mleczne czekolady pokrusz, dodaj masło, mleko, podgrzej, mieszaj. Gorącą polewą oblej sernik.

Polewę z białej czekolady zrób tak samo i udekoruj nią wierzch ciasta, robiąc fantazyjne wzory.

Reklama

Gdy sernik wystygnie w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej rozpuścić czekoladę i udekorować nią wierzch ciasta, schłodzić w lodówce.

Sprawdź też inne pomysły na ciasta:

Makowiec japoński

Ciasto spod widelca

Sernik z czekoladą

Zobacz także:






INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy