Aksamitny sernik w czekoladzie
Sernik w czekoladzie to pyszne ciasto oblane nie jedną, a dwiema polewami czekoladowymi. Z pewnością chętnych na niego nie zabraknie! Sernik w czekoladzie zrobi furorę na każdej imprezie pełnej łasuchów słodkości.

Składniki
na ciasto
- 1 kg sera w wiaderku
- 6 jajek
- 25 dag cukru
- 1/2 kostki masła
- 2 torebki budyniu waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 10 dag rodzynek
- 10 dag kandyzowanych skórek z cytrusów
- szczypta proszku do pieczenia
- tłuszcz i bułka tarta do formy
na ciemną polewę
- 2 mleczne czekolady
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki mleka
na białą polewę
- biała czekolada
- łyżka masła
- 2 łyżki mleka
Sernik w czekoladzie - przygotowanie
Miękkie masło utrzyj z cukrem na gładką masę. Dodaj po jednym żółtku na przemian z łyżką sera, utrzyj. Wsyp budyń, ziemniaczaną mąkę, proszek do pieczenia, dalej ucieraj. Dodaj rodzynki i skórki kandyzowane (obtocz je w mące), mieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę, połącz ją z serową masą, przełóż do tortownicy (natłuszczonej, z bułką tartą). Piecz ok. 80 min (temp. 170ºC). Wystudź w uchylonym piekarniku.
Mleczne czekolady pokrusz, dodaj masło, mleko, podgrzej, mieszaj. Gorącą polewą oblej sernik.
Polewę z białej czekolady zrób tak samo i udekoruj nią wierzch ciasta, robiąc fantazyjne wzory.
Gdy sernik wystygnie w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej rozpuścić czekoladę i udekorować nią wierzch ciasta, schłodzić w lodówce.
Sprawdź też inne pomysły na ciasta:
Zobacz także: