Reklama

Sernik z czekoladą

Sernik z czekoladą to kultowe ciasto na każdą okazję - nie tylko na święta. Sprawdź nasz przepis na sernik z czekoladą, szybko przygotuj i delektuj się jego smakiem.

Składniki - spód:

  • 200 g herbatników
  • 70 g masła

Składniki - masa serowa:

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cytryna

Składniki - dekoracja:

  • 50 g czekolady mlecznej

Sernik z czekoladą - przygotowanie

1. Herbatniki rozgnieść, dodać rozpuszczone masło, wymieszać, aby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Ciasteczkową masę wyłożyć na spód tortownicy (średnica 24 cm), ugnieść.

2. Zmiksować tylko do połączenia się składników twaróg, jajka, budyń waniliowy, cukier i sok wyciśnięty z cytryny (składniki powinny mieć temperaturę pokojową).

3. Piec w nagrzanym do 160 stopni piekarniku około 50 minut, wystudzić.

4. Gdy sernik wystygnie w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej rozpuścić czekoladę i udekorować nią wierzch ciasta, schłodzić w lodówce.

Reklama

Sprawdź też inne pomysły na ciasta:

Makowiec japoński

Ciasto spod widelca

Sernik limonkowy

Zobacz również:

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sernik | domowy sernik | ciasta | desery
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy