Alternatywa dla tradycyjnych kotletów. Są świetnym pomysłem na obiad nie tylko dla wegetarian

Kotlety warzywno-owsiane z warzywami to świetny pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian
Kotlety warzywno-owsiane z warzywami to świetny pomysł na obiad nie tylko dla wegetarian123RF/PICSEL

Przepis na kotlety warzywno-owsiane z pieczarkami

  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka startego sera żółtego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki pszennej lub owsianej
  • sól, pieprz, ulubione przyprawy do smaku
  • olej do smażenia
  1. Pieczarki, cebulę i czosnek drobno siekamy. Następnie podsmażamy je na patelni bez dodatku tłuszczu, aż do momentu zarumienienia się.
  2. W osobnej misce mieszamy płatki owsiane, starty ser, jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz mąkę. Dodajemy również przyprawy do smaku i dobrze mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Do masy dodajemy podsmażone pieczarki, cebulę i czosnek. Ponownie dokładnie mieszamy, aby składniki równomiernie się połączyły.
  4. Formujemy z masy kotlety, a następnie obtaczamy w dodatkowej mące.
  5. Na rozgrzaną patelnię dodajemy olej i smażymy kotlety z obu stron, aż staną się rumiane i chrupiące.
  6. Gotowe kotlety warzywno-owsiane z pieczarkami możemy podać na ciepło, jako główne danie lub dodatek do sałatek, sosów czy surówek.
Kotlety wrzywne
Kotlety wrzywne123RF/PICSEL
Przepis na tartę z groszkiemInteria KulinariaInteria Kulinaria