Alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Są banalne w przygotowaniu i puchate
Szukasz inspiracji na pyszne śniadanie lub deser? Zamiast tradycyjnych naleśników przygotuj dutch baby. Można go przygotować zarówno z owocami, jak i w wersji solo. Oto przepis na wyśmienitą przekąskę.
Dutch baby to nic innego jak pieczony naleśnik. Można go przygotować w prosty i szybki sposób, dlatego świetnie sprawdzi się na śniadanie, jak i na deser.
Receptura na pieczony naleśnik ma już ponad 100 lat, a do nas - zgodnie z różnymi podaniami - przywędrowała z Seattle ze Stanów Zjednoczonych. Na pomysł miał wpaść pochodzący z Niemiec Victor Manca, właściciel jednej z restauracji. Początkiem XX wieku dutch baby przygotowywano np. z dodatkiem kiełbasy, słodka wersja zawitała na stoły wiele lat później. I w zasadzie w takiej formie jest popularna do dziś.
Trudno się dziwić - nie dość, że pieczony naleśnik jest smaczny, to jeszcze rozpływa się w ustach.
Przepis na dutch baby
Składniki:
- pół szklanki mleka,
- pół szklanki mąki,
- 2 jajka,
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy/klonowego,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- szczypta soli,
- cukier puder,
- owoce, np. maliny, truskawki, borówki.
Sposób przygotowania:
Najpierw nagrzej piekarnik do 220 st. i wstaw do środka naczynie do zapiekania. Mąkę przesiej przez sito i wsyp do miski. Następnie dodaj szczyptę soli i całość dobrze wymieszaj. Dodaj mleko, jajka i miód (lub syrop klonowy/z agawy). Mikserem lub za pomocą blendera kielichowego wymieszaj wspomniane składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto pozostaw na 20 minut.
Z rozgrzanego do odpowiedniej temperatury piekarnika ostrożnie wyjmij naczynie. Posmaruj roztopionym masłem dno, a boki za pomocą pędzelka. Następnie powoli wlej ciasto. Dutch baby piecz przez ok. 20 minut aż do zarumienienia. Gotowy naleśnik możesz posypać cukrem pudrem, a następnie udekorować owocami. Smacznego!
Idealnie puszyste dutch baby. Oto wskazówki
Aby pieczone naleśniki zachwycały smakiem, warto stosować się do kilku wskazówek. Składniki potrzebne do przygotowania ciasta warto wyjąć z odpowiednim wyprzedzeniem, aby osiągnęły pokojową temperaturę.
Z kolei przesianie mąki przez sito sprawi, że ciasto uzyska odpowiednią konsystencję. Będzie puszyste i delikatne w smaku.
Jeśli przygotowujemy dutch baby na słodko, do ciasta możemy dodać np. wanilię, cynamon czy kardamon. To z pewnością doda naleśnikom wyjątkowego smaku.
Zobacz też: