Alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Są banalne w przygotowaniu i puchate

Szukasz inspiracji na pyszne śniadanie lub deser? Zamiast tradycyjnych naleśników przygotuj dutch baby. Można go przygotować zarówno z owocami, jak i w wersji solo. Oto przepis na wyśmienitą przekąskę.

Dutch baby, czyli prosty przepis na pyszne śniadanie lub deser
Dutch baby, czyli prosty przepis na pyszne śniadanie lub deser123RF/PICSEL

Dutch baby to nic innego jak pieczony naleśnik. Można go przygotować w prosty i szybki sposób, dlatego świetnie sprawdzi się na śniadanie, jak i na deser.

Receptura na pieczony naleśnik ma już ponad 100 lat, a do nas - zgodnie z różnymi podaniami - przywędrowała z Seattle ze Stanów Zjednoczonych. Na pomysł miał wpaść pochodzący z Niemiec Victor Manca, właściciel jednej z restauracji. Początkiem XX wieku dutch baby przygotowywano np. z dodatkiem kiełbasy, słodka wersja zawitała na stoły wiele lat później. I w zasadzie w takiej formie jest popularna do dziś.

Trudno się dziwić - nie dość, że pieczony naleśnik jest smaczny, to jeszcze rozpływa się w ustach.

Dutch baby to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników
Dutch baby to świetna alternatywa dla tradycyjnych naleśników123RF/PICSEL

Przepis na dutch baby

Składniki:

  • pół szklanki mleka,
  • pół szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki miodu lub syropu z agawy/klonowego,
  • 1 łyżka masła klarowanego,
  • szczypta soli,
  • cukier puder,
  • owoce, np. maliny, truskawki, borówki.

Sposób przygotowania:

Najpierw nagrzej piekarnik do 220 st. i wstaw do środka naczynie do zapiekania. Mąkę przesiej przez sito i wsyp do miski. Następnie dodaj szczyptę soli i całość dobrze wymieszaj. Dodaj mleko, jajka i miód (lub syrop klonowy/z agawy). Mikserem lub za pomocą blendera kielichowego wymieszaj wspomniane składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto pozostaw na 20 minut.

Z rozgrzanego do odpowiedniej temperatury piekarnika ostrożnie wyjmij naczynie. Posmaruj roztopionym masłem dno, a boki za pomocą pędzelka. Następnie powoli wlej ciasto. Dutch baby piecz przez ok. 20 minut aż do zarumienienia. Gotowy naleśnik możesz posypać cukrem pudrem, a następnie udekorować owocami. Smacznego!

Dutch baby to alternatywa dla tradycyjnego naleśnika
Dutch baby to alternatywa dla tradycyjnego naleśnika123RF/PICSEL

Idealnie puszyste dutch baby. Oto wskazówki

Aby pieczone naleśniki zachwycały smakiem, warto stosować się do kilku wskazówek. Składniki potrzebne do przygotowania ciasta warto wyjąć z odpowiednim wyprzedzeniem, aby osiągnęły pokojową temperaturę.

Z kolei przesianie mąki przez sito sprawi, że ciasto uzyska odpowiednią konsystencję. Będzie puszyste i delikatne w smaku.

Jeśli przygotowujemy dutch baby na słodko, do ciasta możemy dodać np. wanilię, cynamon czy kardamon. To z pewnością doda naleśnikom wyjątkowego smaku.

Zobacz też:

„Ewa gotuje”: Eklery z bitą śmietanąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas