Cienkie i elastyczne. Naleśniki jak z francuskiego bistro

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Crêpes to cienkie naleśniki wywodzące się z kuchni francuskiej
Crêpes to cienkie naleśniki wywodzące się z kuchni francuskiej123RF/PICSEL123RF/PICSEL

Francuskie naleśniki przynoszą szczęście

„Ewa gotuje”: Naleśniki z sosem bolońskimPolsatPolsat

Cienkie i elastyczne naleśniki — przepis

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki zimnego mleka
  • 2/3 szklanki zimnej wody
  • 1 szczypta soli
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła
  • masło do smarowania patelni
Naleśniki to danie wyjątkowo uniwersalne
Naleśniki to danie wyjątkowo uniwersalne123RF/PICSEL
  1. W głębokiej misce połącz mąkę, mleko, wodę jajka oraz sól. Wymieszaj, najlepiej przy użyciu miksera.
  2. Dodaj roztopione masło i ponownie zmiksuj. Ciasto na francuskie naleśniki powinno mieć jednolitą i płynną konsystencję.
  3. Wstaw do lodówki na pół godziny. Dzięki temu naleśniki będą delikatniejsze.
  4. Ostrożnie wymieszaj ciasto (możesz to zrobić drewnianą łyżką). Na patelni rozgrzej masło do smażenia i nakładaj porcje ciasta. Smaż z obu stron do momentu, aż naleśniki będą zarumienione.

Z czym podawać francuskie naleśniki?