Amerykańskie cygara z ciasta filo z farszem ze śliwką kalifornijską

zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjnemateriały prasowe

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 125g rozpuszczonego masła
  • 500g mielonej wołowiny
  • 8 suszonych śliwek kalifornijskich
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli
25 min

Sposób przygotowania

Śliwki kalifornijskie drobno posiekaj. Mięso przełóż do miski, dodaj śliwki, wszystkie przyprawy i całość dokładnie wymieszaj. Arkusze ciasta filo przytnij aby miały kształt kwadratu. Połóż jeden arkusz na desce i przy pomocy pędzelka posmaruj ciasto roztopionym masłem. Na środku ciasta, po przekątnej, rozłóż łyżkę farszu. 

Ciasto złóż na pół, wzdłuż farszu, tak aby otrzymać trójkąt. Dwa boki u podstawy trójkąta złóż do środka, tak aby na siebie zachodziły. Ostatni bok trójkąta posmaruj masłem i zroluj ciasto w jego stronę, nadając całości kształt cygara. Powtórz te czynności z pozostałymi arkuszami ciasta. 

Pamiętaj, że kiedy pracujesz z jednym płatem ciasta, reszta powinna być przykryta ściereczką, ponieważ ciasto filo szybko wysycha i zaczyna się kruszyć. Zwinięte cygara przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj po wierzchu roztopionym masłem. Piecz około 15-17 minut w 180 stopniach C, aż cygara nabiorą brązowego koloru. Podawaj z jogurtem greckim lub ulubionym sosem.

materiały prasowe
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?