Amerykańskie cygara z ciasta filo z farszem ze śliwką kalifornijską

Składniki
- 1 opakowanie ciasta filo
- 125g rozpuszczonego masła
- 500g mielonej wołowiny
- 8 suszonych śliwek kalifornijskich
- 1 łyżeczka zmielonego kminu
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania
Śliwki kalifornijskie drobno posiekaj. Mięso przełóż do miski, dodaj śliwki, wszystkie przyprawy i całość dokładnie wymieszaj. Arkusze ciasta filo przytnij aby miały kształt kwadratu. Połóż jeden arkusz na desce i przy pomocy pędzelka posmaruj ciasto roztopionym masłem. Na środku ciasta, po przekątnej, rozłóż łyżkę farszu.
Ciasto złóż na pół, wzdłuż farszu, tak aby otrzymać trójkąt. Dwa boki u podstawy trójkąta złóż do środka, tak aby na siebie zachodziły. Ostatni bok trójkąta posmaruj masłem i zroluj ciasto w jego stronę, nadając całości kształt cygara. Powtórz te czynności z pozostałymi arkuszami ciasta.
Pamiętaj, że kiedy pracujesz z jednym płatem ciasta, reszta powinna być przykryta ściereczką, ponieważ ciasto filo szybko wysycha i zaczyna się kruszyć. Zwinięte cygara przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmaruj po wierzchu roztopionym masłem. Piecz około 15-17 minut w 180 stopniach C, aż cygara nabiorą brązowego koloru. Podawaj z jogurtem greckim lub ulubionym sosem.